Scriptor

Az Ovean's trilógia és az Ocean's 8 [5.]

2018. június 26. - Editor_

Az idén már 55 éves Steven Soderbergh trilógiája, az Ocean's mintegy 17 évvel ezelőtt, 2001 -ben kezdte meg világhódító útját és lett milliók kedvence szinte minden kontinensen. A Lewis Milestone - Frank Sinatra - Dean Martin nevével fémjelzett 1960 -as "Dicső tizenegy" nyomdokain haladó és annak sikerére aspiráló akció-vígjáték legelső epizódja, az Ocean's eleven rögtön megalapozta a franchise népszerűségét, mégpedig váratlan fordulataival, trükkös jeleneteivel, intellektuálisan visszafogott humorával és nem utolsó sorban a kulcskarakterek - Danny Ocean (George Clooney), Rusty Ryan (Brad Pitt), Linus Caldwell (Matt Damon) és Terry Benedict (Andy Garcia) - óriási alakításaival. Mert ebben a filmben senki nem hibázott, mindenki maradt a karakterében, hozva annak jellemzőit. A sztároknak persze nem kellett őrült nagy alakításokra készülniük, csupán egyszerű, világos motivációkkal rendelkező, hétköznapi jellemek eljátszására volt szükség, de ennyi elég is volt a sikerhez.

oceans.JPG

Danny Ocean csapata rafinált bűnözőkből áll, akik óriási balhéra készülve csapolják meg három Las Vegasi casino páncéltermét, ugyanazt a "nagykutyát", Terry Benedictet (Andy Garcia) kifosztva. Tervük jól kidolgozott, a végrehajtás pedig vérprofi, sőt zseniális. Hogy miért szeretjük annyira mindezt a moziban megnézni? Mert jó látni, ahogyan olajozottan működik egy team és mert élvezetes végigkövetni egy briliáns bűntény minden mozzanatát, (intelligens bűnözők, valódi egyéniségek tolmácsolásában). Ami pedig a bónusz ráadás: Danny Ocean csapatának tagjai nem csapják be egymást, sőt összetartanak és simán elosztva a pénzt (163 millát) békésen, barátságban válnak el az akció végén. Danny visszaszerzi felesége szívét és teljes a happy end. Az egész végtelenül tiszta, elegáns, könnyed és intelligens. EZÉRT szeretjük annyira (többek közt).

A franchise második epizódja, a 2004 -es Ovean's twelve sajnos már nem tudta megismételni a sikert: míg az eredeti rész az IMDb közel fél milliós szavazattal 7,8 pontig jutott, addig a második fejezet csak 6,5 pontot tudott begyűjteni. Pedig itt a megszokott szereplők mellett bevetésre került a gyönyörű Catherine Zeta-Jones is, illetve a francia sztár Vincent Cassel és a jó öreg Bruce Willis. A cselekmény áthelyeződött Európába és a csapat nyomába szegődő szépséges Europol ügynök (Zeta-Jones kisasszony) is új motívumként jelent meg. Sajnos azonban egy csapongó katyvazt készítettek, aminek se füle se farka, így a 6,5 pont még sok is ezért a részért (nálam éppen megütötte az 50% -ot).

Aztán jött a harmadik fejezet 2007 -ben, az Ocean's thirteen, Al Pacino -val és a népszerűség újra emelkedett, igaz csak keveset. (Az IMDb -n 6,9 pontig jutott, szemben az első rész azóta is töretlen sikerével, a 7,8 pontos csúccsal.) Pedig Soderbergh ezúttal is kitett magáért: ebben az epizódban több személyes érzelmet is pakolt a történetbe, a csapat Reubent (Danny Ocean barátját és mentorát) bosszulja meg a lehetetlennek tűnő rablással, ami egyben Willie Bank (Al Pacino) tönkretételét is célozza. Van szenvedély, remek akciók és újra egy zseniális rablás, így ez már újra egy minőségi darab lett.

ocean8.jpg

A 2007-es résszel lezárult a trilógia, Soderbergh letett a további folytatásokról, tegyük hozzá: bölcsen, mert a franchise kifulladt. Ám 2018 -ban Gary Ross (Clooney és Soderbergh produceri közreműködésével) mégis leporolta a 11 éve pihenő sztorit és elkészítette annak női verzióját. A végeredmény azonban gyengécske lett, jóindulattal közepes szintet hozva, főleg a nagy-sikerű előzményekhez és leginkább a legelső fejezethez viszonyítva. (Az IMDb -n jelenleg 6,3 ponton ál, 25 ezer szavazat után.) Hatásvadász és kicsit műanyag az egész, kiprovokált konfliktusokkal, klisékbe passzoló karakterekkel, rendelésre készült sztorival.

Az egyik legnagyobb probléma a filmmel az, hogy Ross a legkevésbé sem törekedett bárminemű eredetiségre, inkább az látszódik, hogy hűen másolta a Soderbergh - féle sikerfilm (2001-es fejezet) jól bevált paneljeit és stílusjegyeit. Nincsenek új megközelítések, bátor újítások, önálló elképzelések. Ezúttal egyébként Danny Ocean húga, Debbie (a még mindig fantasztikus megjelenésű Sandra Bullock) a központi figura és Anne Hathaway, Rihanna, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter a húzónevek. Közülük leginkább Cate Blanchett emelkedik ki játékával (de csendben azért megjegyezném: Rihanna is eszméletlen estélyiben; emlékezetes pillanatokat okoz a férfi nézők számára). 

ocean8_rihanna.jpg

A téma most nem kaszinók kirablása, hanem ékszerlopás, természetesen nagyon rafinált módon. Ám valahogy az Ocean's Elevenre jellemző könnyed és spontán elegancia illetve lazaság teljesen hiányzik az egészből. Más a film alaphangulata is, mintha egy nagyon régen megszeretett bort, évekkel később újra megkóstolnánk, de sehogyan sem találnánk azt a bizonyos régi ízt. 

Az összhatás mesterkélt és kiszámítható, bár a hölgyek valóban próbálnak kitenni magukért és tényleg gyönyörűek. De sajnos így is zavaróan érezhető, hogy ez egy újrabutolt remake a "még egy bőrt húzzunk le a franchise -ról" elvét követve. Értékelésünk: 2 és fél csillag.

csillagok2esfel.jpg

kisbelyegkep_scriptor.jpg

 2018.06.26.(11:55)

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr8214074573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.06.26. 19:05:55

Vannak azért benne jó jelenetek, de tényleg erős a másolat-hatás. Közepes lett ez a pontos értékelés.

Editor_ 2018.06.26. 20:20:39

@Jericho 1: ... 50%, vagyis 2,5 csillag.

Argus_ 2018.06.26. 23:27:57

A Sandra Bullock - Cate Blanchett páros sokat lendit a színvonalon.

Periodista. 2018.06.29. 14:31:35

Az Ocean's filmek az okos bűnözésről és az elegáns ravaszságról szólnak. Két erősségük van: a sztori és a szereplőgárda. A legújabb, női verzió esetében egyik sem kiemelkedő sajnos.
süti beállítások módosítása