Scriptor

Miért nem kellett a Han Solo film a nagyközönségnek? [6.]

2018. június 28. - Editor_

Kijelenthető: Ron Howard 2018 -as Han Solo spin-off filmje bukásnak minősül még akkor is, ha egy (eddig) 344 millió dolláros bevételt produkáló filmet, mely 250 millióba került, nem szokás EGYÉBKÉNT bukásnak nevezni. De a Disney és a Star Wars egy külön világ, itt egészen más dimenziókban szokás gondolkodni. Főleg, ha ezt az említett egyenleget összevetjük a másik spin-off résszel a 2016 -os Rogue One -nal, mely 1056 milliót produkált (vagy az Ébredő erővel, mely 2068 millióig jutott).

han_solo.jpgA Disney kőkemény pénzéhes profit orientált cég, mely azonnal levonta a szükséges következtetéseket: le kell állni a spin-off részek készítéseivel - a tervezett Obi-Wan fejezettel, a Boba Fett és Yoda részekkel - mert kockázatos az egész sikere. Úgy tűnik: a Mickey egeres stúdió ezentúl csak a számozott részekre fog összpontosítani. (Mondjuk az nem volna baj, ha a IX. részre a Last Jedinél komolyabb minőséget kapnánk J.J.Abrams -től.)

Felvetődik azonban a kérdés: vajon miért nem kellett a Han Solo film a nagyközönségnek? Miért nem fogadta komoly érdeklődés a franchise egyik legismertebb és legkedveltebb alakjának történetét? Nos, a válasz benne van a kérdésben: mert Han Solo a Star Wars univerzum legismertebb alakja. TUDJUK milyen, ismerjük jellemét, képben vagyunk céljait illetően. Újra meg újra megnézzük a 4.5. és 6. részekben látható Solo jeleneteket: ahogyan részt vesz Leia kiszabadításában (4. epizód), amint segíti a Halálcsillag elleni támadást, csipkelődését a hercegnővel a Hoth hóbolygón való csata során (5. epizód) majd az aszteroida mezőn való átkeléskor. Izgalmas szöktetése is a Jedi visszatérben Jabba Tatooin -on lévő bázisáról. Mindez közkedvelt és szeretett Star Wars elem, melyhez nem feltétlenül kapcsolódik az előzmények ismeretének igénye. Hogy miért nem? Mert Han Solot pontosan úgy szoktuk meg és úgy szerettük meg, ahogyan a Lucas-csapat és maga Harrison Ford felépítették a karaktert. Nem feltétlenül vagyunk kíváncsiak egy húszéves Solo -ra, mert azt a képet akarjuk megőrizni magunkban, amilyen élete teljében volt Leia és Luke oldalán. Egy másik színész, egy másik egyéniség - jelen esetben Alden Ehrenreich - lerombolhatja ezt a mítoszt. 

han_solo2.jpg

Itt érdemes hozzátenni: az új Solo-filmben szereplő Han karaktere mérföldekre van a Harrison Ford által megjelenített figurától. Még akkor is, ha számításba vesszük, hogy a film cselekménye idején Han még csak 24 éves, a Halálcsillag megtámadásakor (New Hope) pedig már 29. Az 5 év nem okozhat akkora jellembeli különbséget, amekkora különbség Harrison Ford és Alden Ehrenreich között van. Vagyis...

 ... nem lehet azzal mentegetni a figura mostani megjelenítőjét, hogy nem baj, ha nem olyan mint a Harrison Ford által megteremtett karakter, hisz ő egy másik, fiatal Hant alakít.

És a helyzet az, hogy tényleg nagyon nem olyan. Többek közt ezt érezhették meg a nézők, amikor - szatrvarszos léptékben - lanyha érdeklődést mutattak a Han Solo film iránt. A Disney pedig sajnos téves következtetést vont le a kudarcból: igenis jók és népszerűek lehetnek a további spin-off fejezetek - mint a Rogue One is - ha nem a nagy Star Wars kulcskarakterek előéletét, hanem jó történeteket akarnak adni a franchise rajongóinak. A minőséget mindig megérzi a néző, mint ahogyan azt is, ha épp egy dédelgetett mítoszát rombolják le. 

csillagok2esfel.jpg

kisbelyegkep_scriptor.jpg

2018.06.28.(14:30)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr414076755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2018.06.28. 16:11:44

Teljesen egyetértek és köszi a linket! :-) Még hozzátenném: Ron Howardot nem lett volna szabad a Star Wars közelébe engedni.

Argus_ 2018.06.28. 16:55:06

Nem tudom egyáltalán lehetett volna e olyan valakit találni, aki igazi Harrison Fordként jelenik meg a vásznon 2018-ban? ... Szerintem lehetetlen vállalkozás. Éppen ezért kellett volna békén hagyni a karaktert és inkább egy jó kis kiegészítő sztorit megcsinálni, vagy elővenni egy Zahn történetet és profin egész estés filmet csinálni belőle.

Editor_ 2018.06.28. 17:14:21

@CriticalMaster: ... ezzel teljesen egyetértek. Annyi kiváló alapanyag található a SW háttér-univerzumban, hogy nagyon könnyű lenne egy látványos és érdekes sztorit "bevetni".

Periodista. 2018.06.29. 07:54:54

Azért a bukáshoz (ami egyébként csak a Disney eddigi SW filmjeihez viszonyítva számít bukásnak) nagyon sokat hozzátett a sok botrány is, ami a Solo-film promótálását követte (mint a rendezők lecserélése és Alden Ehrenreich szinész-oktatóval segítése).

Sir Gombóc 2018.06.29. 07:55:04

Még nem láttam.
De mi bajod van a Last Jedi-vel? Számomra kellemes meglepetés volt az Ébredő erőhöz képest, ami minősíthetetlen volt... Sajnos megint odaengedték Abramsot a rendezői székbe.

spelljammer · http://spelljammer.blog.hu 2018.06.29. 07:55:22

Nekem tetszett a film. Sokkal jobban, mint az elozmeny trilogia vagy az uj reszek. A klasszikusokkal es a Zsivany Egyessel egyutt a Solo a jobb Star Wars filmek koze tartozik. Nekem bejott a hangulata es egy pillanatig sem ketelkedtem, hogy az ifju Han Solot latom a vasznon.

Ami szerintem gond volt, az a rossz marketing, az eleve negativ hozzaallas a dok negativ hir miatt es a fanyalgok (csak egy IGAZZY HAN SOLO VAN ES AZ HARRISON FORD stb...)

Filmflash. 2018.06.29. 07:57:35

Jellemzően a fiatalabb korosztály van elájulva a Solo-filmtől, mert még nincs viszonyítási alapjuk.

Periodista. 2018.06.30. 23:57:46

Gáz, hogy Ron Howard meg sem próbált igazi SW filmet készíteni. Alden Ehrenreich pedig ... inkább hagyjuk szerencsétlent.
süti beállítások módosítása