Scriptor

Benicio del Toro - a mexikói bérgyilkos

2018. június 30. - Editor_

Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez 1967 -ben született az Egyesült Államokhoz tartozó parányi Puerto Rico szigetén, a festői Karibi szigetvilágban (értelmiségi családban, hisz szülei ügyvédek voltak). Napjainkban nevét hallva sok minden beugorhat az embernek, például az, hogy Oscar-díjas színész, aki az arany szobrocskát a Traffic -ben nyújtott alakításáért kapta 2001 -ben. Vagy az, hogy egykoron, -- az 1989 -es A magányos ügynök után (James Bond film) -- Amerika szerte a "latin Brad Pittként" emlegették nevét. 

del_toro1.jpg

De olyan filmjei miatt is emlékezhetünk rá, mint az 1996 -os Közönséges bűnözők, a 2000 -e Blöff, az említett Traffic, vagy a 2005 -ös Sin City. A fiatalok számára a Denis Velleneuve rendezte 2015 -ös Sicario és a tavaly bemutatott Star Wars film, Az utolsó Jedik miatt lehet ismerős. (A Star Wars VIII -ban ügyeskedő kódfeltörőt alakít, aki bár kezdetben a felkelőket segíti, később az első rend oldalára áll, önös érdekből.) Del Toronak szintén emlékezetes volt az a néhány perces felbukkanása is, mely nők millióinak szívét dobogtatta meg Madonna nagy sikerű 1987 -es klippjében a La Isla Bonita -ban.

Jelenleg a magyar mozik műsorán nagy sikerrel fut a Sicario 2, melyben az 51 éves színész egy kemény és kegyetlen mexikói bérgyilkost alakít. Figurája egy szűkszavú, erőt sugárzó és marcona férfi, aki ellenségeiben és áldozataiban félelmet, riválisaiban, ellenfeleiben pedig tiszteletet ébreszt. Jól verekszik, pontosan lő és soha nem hibázik. A rettenthetetlen Latin-amerikai bérgyilkosok archetípusa, melyet del Toro tökéletesen jelenít meg a filmvásznon. Kérdés azonban: valóban ilyen maga a színész is? Milyen ember Benicio del Toro?

A puerto ricoi színész nevében a "bika" kifejezés (Toro) leginkább fiatalkori énjét világítja meg: az 1989 -es (már említett) James Bond filmben a főgonosz oldalán latinos jóképűséggel alakította a kőkemény bérgyilkost. Többször megküzdött a 007 -essel, nem egyszer nehéz perceket szerezve Timothy Dalton számára. (Valóságos bikaként rontott rugós késével a brit ügynökre). A világ felfigyelt az akkor még csak 22 éves, 188 centis fiatalemberre és megjegyezte nevét. 

del_toro3.jpg

Ekkoriban del Toro már az USA -ban élt: ugyanis a Puerto Ricoban töltött gyermekévei és édesanyja korai halála után (hepatitisz) édesapja úgy döntött, hogy Pennsylvániában neveli tovább két fiát: Beniciot és Gustavot. A mercersburgi kisvárosban töltött középiskolás évek alatt a fiatalember a sportok felé fordult és izmos, megnyerő férfivá cseperedett. Aztán alig 18 évesen újabb nagy fordulat változtatta meg életét: a kaliforniai San Diego egyetemének biológia szakára iratkozott be, pedig valójában már ekkor is inkább a filmek vonzották. Apja azonban ekkor még lebeszélte a filmezésről. Később viszont, amint az egyetem dráma kurzusán sikereket aratott, del Toro végképp úgy döntött: biológia helyett a színművészetet választja. Eleinte Los Angelesben, majd New Yorkban tanult színészetet, a Square Theatre School -ban.

Benicio del Toro első szerepei még inkább sorozat-szerepek voltak: az NBC mini-sorozataiban és a Miami Vice -ban, melyekben rendszerint alvilági figurákat alakított. Majd jöttek a komolyabb szerepek: Indián vér (1991), Kolumbusz, a felfedező (1992), Nesze semmi, fogd meg jól! (1993), Félelem nélkül (1993), Porcelánhold (1994), és a Filmcápák hálójában(1994).

Ami Benicio del Toro magánéletét illeti: a mai napig nőtlen, ám a nők számára ma is férfi-szimbólum. A színész 2010-ben "jött össze" Rod Stewart énekes lányával, a gyönyörű Kimberley Stewart model-színésznővel, aki 2011 -ben egy kislánnyal ajándékozta meg del Torot. A ma már 7 éves kislány neve: Delilah.

del_toro.jpg

Kitűnő színész, apuka és a Sicario sztárja, ma az amerikai filmipar egyik kiemelkedő, különleges egyénisége. 51 éves korához mérten jó formában van (kicsit ugyan plusz kilókkal küzdve) rengeteg jó szerep előtt áll még. A Scriptor jó egészséget kívánva tiszteleg filmes munkássága előtt. Mindenki arra biztatunk nézze meg legújabb filmjét a Sicario második részét.

kisbelyegkep_scriptor.jpg

A kommentelés sajnos nem működik június 2 -án. A hozzászólások nem miattunk nem jelennek meg, hanem a blog.hu rendszere nem kezeli a kommenteket. A hibáról szóltunk (még délelőtt), de azóta sem lett elhárítva.

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr5314084585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2018.07.01. 09:41:48

A Sicario első részében, amolyan marcona kemény-legényt alakít, aki mindkét oldalnak tagja: ismert a mexikóiak között (nevét mint bérgyilkosét ismerik a Rio Grandétól délre), ugyanakkor az amerikaiak is "használják" a drogbandák elleni küzdelemben. Egyszerre sicario tehát és FBI-ügynök. Karakterének talán ez a fő különlegessége, Benicio del Toro pedig kiválóan oldja meg a bérgyilkos alakját. Mindkét résznek kulcsszereplője.

Editor_ 2018.07.01. 15:59:32

Főszerkesztő -- Igen, érdekes alakítása. Sajnálatos, hogy gyenge érdeklődés kíséri az életútját, itt a posztunk kapcsán.

gabroca 2018.07.02. 13:51:39

jó formában van....a kép alapján már nem

Editor_ 2018.07.03. 12:52:47

@gabroca: ... felszedett kicsit, ahogy a legtöbb 50 feletti férfi is így jár sajnos!
süti beállítások módosítása