Scriptor

Mennyire kapnak hasznos tudást a gyerekek a középiskolákban? [20.]

2019. november 15. - Scriptor_

Nagy divat manapság szidni a közoktatást azzal a szöveggel, hogy "nem ad semmiféle hasznos és gyakorlati tudást a fiataloknak", melyhez gyakran hozzáteszik a humán tantárgyak (magyar, történelem) bírálatát, olykor feleslegesnek minősítését, illetve a tisztán szakmai órák igényét (szakmunkások ne tanuljanak közismereti tárgyakat) és ezek mellett olyan hétköznapi dolgok tananyagba emelésének ötletét, mint a csekk-befizetés, munkakeresés, adófizetés, kötelező felelősségbiztosítás kötés, önéletrajz-írás ... stb. 

iskola.jpg

Ha szétbontjuk a dolgot részekre, először azzal érdemes foglalkoznunk, hogy mit nevezünk "hasznos tudásnak"? Csak a fentiekben felsoroltakat? A jelenlegi iskolarendszerben tanulunk az életünk későbbi szakaszában hasznos dolgokat? Elgondolkodva ezen és tantárgyanként végignézve mindent (visszagondolva a középiskolára), bizony nagyon kevés megtanult ismeretre tudom azt mondani, hogy "hasznos" volna. Mert mikor is használjuk felnőtt életünk során például Petőfi tájköltészetét, Kossuth politikai programját (1848-ból), a másodfokú egyenlet megoldóképletét, a gyűrűs-férgek szaporodásának ismeretét, nem beszélve a kovalens-kötésről vagy Kölcsey életrajzáról.

Ugyanakkor matematikából a területszámítás, az aránypárok alkalmazása, a Pitagorasz-tétel ismerete (egy-egy háromszög alakú terület,  [pl. kert-rész] nagyságának meghatározásához) többször kellett már számomra, mint ahogyan a helyesírás ismerete is hasznosnak bizonyult már számtalan esetben, amikor például leveleket kellett megfogalmaznom különböző helyekre (pl álláspályázatok). A "hasznos ismeretek" oktatásának kérdését négy terültre érdemes szűkíteni:

  • 1) - Feladata e az iskolának a gondolkodás, a viselkedés és a kulturáltság "megtanítása" vagy ez inkább a család és a társadalom feladata?
  • 2.) - Mennyi legyen a szakmát tanulók esetében a közismereti - szakmai - életre felkészítő (bevezetőben említett) ismeretek aránya?
  • 3.) - Szükséges e az érettségire felkészítő 4 éves középiskolai képzésben az oktatott tananyag újragondolása?
  • 4.) - Mi legyen az a "hasznosnak" tekinthető ismeretanyag, amivel kiegészítenénk a jelenlegi oktatási anyagot?

Nézzük sorban. A gondolkodás - viselkedés - kultúra hármasa olyasmi, amit elvárunk egymástól (felnőttkori interakciónkban is) ugyanakkor megtanulni (gyermekkorban) nem nagyon akarjuk. Elvárjuk, hogy amikor a boltban kiszolgálnak bennünket, amikor autónkat javítják vagy amikor a hivatalokban foglalkoznak velünk: azonnal megértsék amit kérünk, hogy viselkedésük udvarias, kulturált legyen s hogy mindenkinek gyorsan forogjon az agya és ne műveletlen bunkók, agyatlan zombik vegyenek körül bennünket.

Szükséges tehát a felsoroltak fejlesztése nem csak az eddig említettek miatt, de azért is mert egyetlen munkahelyen, szakmában sem nélkülözhetőek ezek a dolgok. Hiába tanul meg valaki egy szakmát, ha nem érti a főnök utasításait, ha lassan gondolkodik, ha képtelen az összetett problémák átlátására. Nem elég CSAK a szakma ismerete, fontos fejleszteni a képességeke, készségeket is.

De ki fejleszt ezeket és ki, hol tanítja meg a gyerekeket gondolkodni, viselkedni, a kulturáltság minimumával tisztában lenni? A család sajnos nem minden esetben alkalmas erre (sok a csonka család és az olyan família, amelyben a szülők egyáltalán nem törődnek gyermekeikkel). Marad tehát az iskola minderre. De hogyan tegye meg az iskola?

A gondolkodás vagy kognitivtás két módon is fejleszthető: a kompetenciákra összpontosítással (pl kommunikációs készség, lényeglátás, kreativitás, rendszerező készség javításával) vagy bizonyos ismeretanyagok közvetítésével. Mindkét esetben szükséges azonban maga az ismeretanyag, például a magyar vagy történelem oktatása. Ezeken keresztül lehet a gyerekeket gondolkodásra késztetni, a probléma megoldásokra ösztönözni, vagyis fejleszteni. Nem mindig tehát maga a tudás a lényeg, gyakran az annak megszerzéséhez vezető út a fontos. Amellett az iskolában a gyerekek az alapvető viselkedési formákat is elsajátítják: köszönés, a másik meghallgatása, fegyelem, udvariasság az idősebbekkel szemben, szavatartás ... stb.

A második dolog: a közismereti - szakmai - életre felkészítő (bevezetőben említett) ismeretek aránya a 3 éves (régen szakmunkásnak nevezett) képzésekben. Mennyi magyart, történelmet, matematikát tanuljon egy kőművesnek, vagy egy autószerelőnek készülő diák? Az egyik szélsőséges álláspont szerint: CSAK szakmát kell(ene) tanulniuk: vagyis a kőműves a beton kikeverését és a tégla-rakást tanulja meg, az autószerelő meg a belsőégésű motor működését és a gyújtás-beállítást. Elhagyható számukra Petőfi költészete, a honfoglalás menete, Európa földrajza és mondjuk a kénsav képlete. A másik szélsőséges álláspont szerint viszont közel fele-fele arányban kéne tanulniuk a gyakorlati (szakmai) dolgokat és a műveltséghez szükséges ismeretanyagokat. Elgondolkodásra érdemes viszont a köztes verzió, kiegészítve a bevezetőben említett "hasznos" tudással. Ha teljesen elhagyjuk számukra a közismereti tárgyakat, elvárható lesz később tőlük, hogy kulturált, gyors gondolkodású, minimum szinten művelt emberek legyenek?

A harmadik kérdés: "szükséges e az érettségire felkészítő 4 éves középiskolai képzésben az oktatott tananyag újragondolása?" Egyáltalán mire jó az érettségi? Talán egy egységes gondolkodási-, képességbeli- és műveltségbeli színvonal meglétére, melyre később építeni lehet, ha az illeti továbbtanulna? Mit tanítson egy gimnázium? Az említett célon túlmenően közvetítsen gyakorlati tudást "hasznos" tananyagot is? Igen, valóban jó volna, de az elsődleges cél akkor is az érettségihez szükséges lexikális, képességbeli, kompetencia-alapú szint elérése kell, hogy legyen.

A negyedik kérdés: Mi legyen az a "hasznosnak" tekinthető ismeretanyag, amivel kiegészítenénk a jelenlegi középfokú oktatás tárgyanyagát? Három megközelítés is lehetséges: az egyik a felnőtt életben való talpraesettség kialakítása (általános tájékozottsággal), a második a lelki-pszichológiai kiegyensúlyozottság (konfliktus-kezelés) fejlesztése, a harmadik pedig a konkrét ügyek (bevezetőben említett dolgok) megtanítása. Hogy ezek mit jelentenek? Az első, a felnőtt életre való felkészítés: a párválasztásról, a házasságról (annak kompromisszumairól), a munkahelyi viselkedésről, a mai társadalom milyenségéről a felnőtt világ gondjairól szól, beleértve a fizetés (pénzünk) beosztását is; a második arra taníthat, hogy miként lehetünk kiegyensúlyozott felnőttek, hogy tudunk boldogan élni, stresszmentesen és hogyan kezelhetjük belső feszültségeinket, lelki problémáinkat; végül a harmadik a bevezetőben említett praktikus, hétköznapi dolgokat érinti: adó és csekk fizetés, számlanyitás egy bankban, munkakeresés ... stb. Persze mindhárom esetében szakemberek oktatnának: pszichológusok, szociológusok, pénzügyesek, munkaközvetítésben jártasak.

iskola_pisa.jpg

A mai magyar oktatás rengeteg problémával küzd: rosszak a PISA eredmények (lásd fenti képet), kevés a tanár, a pedagógusok alulfizetettek (még mindig), a kormányzat túlságosan beleszól a tanárok szakmai ügyeibe, az igazgatók a politikai vezetés emberei (ma már helyi tantestületek bele sem szólhatnak a kinevezésekbe), az oktatásra kötelezően előírt tankönyvek hibásak, azok megválasztásából szintén kizárták a szaktanárokat, a gyerekek túlterheltek, az iskolák elhanyagoltak, rosszul felszereltek, túl sok az adminisztráció és túl nagy a szakadék a legfelső és legalsó 100 iskola között (ha a továbbtanulás és kompetencia eredmények alapján rangsorolt kb 1300 középiskolát megvizsgáljuk az oktatás színvonala és az iskolák állapota, felszereltsége alapján).

A sok felsorolt problémához társul a fentiekben megfogalmazott kérdés: mennyire kapnak ma hasznos tudást a gyerekek a középiskolákban? A poszt részben meg is válaszolta: részben kapnak csak hasznos tudást, amennyiben fejlesztik a tanulók kompetenciáit, készségeit, képességeit és gondolkodását, de a másik oldalon hiányzik az életre felkészítés, a felnőtt-világban érvényesülés segítése. Posztunk végén feltett kérdéssel olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak:

scriptory_felirat_rovid.jpg

2019.11.15.(15:13)

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr9315305708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöldelve 2019.11.17. 08:11:17

Eddig olvastam: "A gondolkodás vagy kognitivtás két módon is fejleszthető: a kompetenciákra összpontosítással (pl kommunikációs készség, lényeglátás, kreativitás, rendszerező készség javításával) vagy bizonyos ismeretanyagok közvetítésével."... tovább nem, mert ha valahol a kognitív képességek halmazából nem kiemelendő a problémamegoldás igencsak szerteágazó témaköre, ott nincs miért az oktatás feladatairól beszélgetni.... Az egésznek ugyanis ez a valódi célja, a többi önmagáért való. És ebben merül ki a vizsgálat módszertana is - amire a cikk írója kezdett ráérezni, de nem mondta ki: azt van értelme oktatni, amit az egyén vagy a közösség a saját vagy környezete működésének, működési kontextusának, interakcióinak megértésében, a változások hatásmechanizmusának modellezésében, és az elképzelt-kitűzött célok ezen összefüggések közötti iteratív értékelésében és az oda bezető út modellezésében és megvalósításában hozzásegíti.
Ebbe sokminden belefér és bele is kell férjen, egy nagyon fontos kitétellel: nem lóghat a levegőben, nem lehet mennyiségi a cél. Például: megértem, hogy Petőfi és Arany és Ady és X és Y összes verse értékes és csodaszép, de a verselemzés aszintotikusan járul hozzá a fenti célhoz: míg egy darabig nagyon sokat, egy határon túl az egységnyi verselemzés a ráfordított energia szempontjából semmit sem tesz hozzá, miközben ha ugyancsak irodalmi témában valami másra váltva üegint magy hozzáadott értéket nyernénk. Máshogy fogalmazva: hasznosabb lenne sokmindenből kevesebbet és interdiszciplináris összefüggéseiben oktatni. Az más kérdés, hogy erre nincs berendezkedve a rendszer. Tehát pusztán a tananyag oldaláról sem lehet megközelíteni.

Ekrü 2019.11.17. 08:23:16

@Argus_:" hogy az 1300 magyar középiskola hasonló színvonalon tudjon működni és ne legyen akkora különbségek, mint jelenleg. "-Ez egy fikció.Az,hogy milyen egy iskola,alapvetően az oda járó diákok és szüleik határozzák meg.Ha egy iskolába a szülők rendszeresen bejárnak balhézni,a diákok zöme meg deviánsan viselkedik az órán,akkor te csinálhatsz bármit,nincs az a pénz,hogy egy normális tanár ott maradjon.Ezeken a helyeken mindig is tanárhiány lesz,a szülők a normális gyermekeket el fogják vinni,így mivel kevesebb gyermek jár majd oda,kevesebb pénz kap az iskola amiből gazdálkodhat.

Ekrü 2019.11.17. 08:28:29

@laci_52: " hiszen a pontszámok alapján nagyon gyenge képességű diákok is bekerülnek, akik később nem bírják a tempót. "-Egyetértek.A főiskolai felvételt nem az kéne meghatározza,hogy ki honnan származik,meg éppen mennyire terhes,hanem az ,hogy ki mennyit tud.Pluszpontokat én kizárólag csak a tudásra (nyelvvizsga,emelt érettségi,versenyek) adnék.

agarik 2019.11.17. 08:29:42

A kinevezések, adminisztráció fogalmam sincs mekkora kihatással van az iskola hatékonyságára, de pl. ha az adminisztrációban kikupált valaki, akkor az ilyen problémák ugye drasztikusan csökkennek máris.
Mondom min kéne változtatni:
- nem ártana, ha nem is a gyerek, de a szülő tudná, mégis mi a tökre valók a tantárgyak. Pl.: irodalom - szempontok, témák menti gondolkodás. Fizika: modellalkotás (ez nem kivasút-építést jelent! továbbá a fizika jelenleg egyáltalán nem látja el a feladatát!). Matematika: logika, elemzés képessége, részletekre figyelés, precizitás. Stb.
- nem ártana a különböző fokozatok (alapképzés/általános iskola, középfokú képzés/szakmunkástól a gimnáziumig és felnőttképzés, felsőfokú: egyetem/főiskola) összahangolni a tananyagot. Pl. mindhárom fokon megtanítják UGYANAZT a fizikaanyagot, bármiféle változtatás nélkül. Általános és középiskolában ugyanazt a történelemanyagot (és nem érdekel hogy később kibontva). MINEK?
- nem ártana, ha az általános iskolában nem a TIZENKILENCEDIK SZÁZADI ANYAGOT adnák le!!! Mert azt adják.
- az időrabló óraszámok csökkentése, kezdve a mindennapi testneveléssel. Értelmetlen, és csak az oktatásra fordított időt rabolja. Valami HASZNOSAT kéne kezdeni az osztályfőnöki órákkal is, mert azok jelenleg leginkább lukasórák. Ja, és az erkölcstant nekünk sikerült letudni egyetlen osztályfőnöki-órával anno. Minek van az az óra?
- a hit"tan"-t ki kell vezetni a picsába, többszörösen garantálják és köteleznek törvények rá hogy azt a szemetet közoktatásban pláne ne lehessen szerepeltetni. Igazából szervezetten elkövetett csalás, szélhámosság és pedofília/nemi erőszak, államellenes izgatás miatt rég le kellett volna csukni az összes vallást amúgyis.
- a felszabaduló idő egy részében (heti/kétheti 1 óra akár elég lenne) konkrét, gyakorlati oktatás a fent említettekről. Űrlapkitöltés, csekkbefizetés, meg ami kell. Megjegyzem mi tanultunk csekkbefizetést, talán matekból, általános iskolában el is ment vele úgy 20 perc, többre nem volt szükség.
- el kéne dönteni, nyújt-e bármit az ének/zene, rajz/művészettörténet, filozófiatörténet (NEM filozófia, mert olyan óra nincs!), és ha igen, mit akarunk átadni velük. Ha pusztán levezető üresóraként szerepelnek ahogy gyanítom, átfogó reform szükséges, talán a tárgyak megszűntetése, és mással helyettesítése is.
- kevesebb lexikális adat (értelmetlen biflázás), több folyamatszintű értelmezés (milyen összefüggésben, milyen okból követik egymást a dolgok).
- a speciális igények rendes felmérése és szakszerű kezelése (hiperaktivtás - ami ahogy hallottam jól kezelhető plusz testedzéssel, autizmus stb.)
- egy konkrét javaslat: legalább félévente egyszer iratni mindenkivel 5 sort szabadon. Aztán kirakni az osztályban, és mindenki olvassa el mindenkiét, ami során rakjon mindenki oda minden írásmintára egy jelet el tudta-e olvasni (könnyen, nehezen, egyáltalán nem). Többet érne mint bármennyi külalak-érdemjegy.
- nem ártana egy mentor-program felsőbb osztályosok és alsóbb osztályosok részvételével.
- kellene egy ösztöndíjprogram (ami jelenleg van,az botrányos).
- a cégeknek aktívan be kellene szállnia az oktatásba ösztöndíjprogramokkal, gyakornoki képzésekkel, állásajánlatokkal, állásbörzékkel (már általános iskolában is!), nyílt napokkal, követelményismertetésekkel, stb.
-a nyelvtanszámonkérést fel kell függeszteni amíg ki nem vezetik az ly-t, és le lehet szabályosan írni hogy bontotttéglaburkolat.

Etniez 2019.11.17. 08:40:13

@Argus_: magyarul vissza kell fordítani a Fidesz programját.

Pár napja nyígott egy Fideszes, hogy az egyetemre bekerültek azt sem tudják hol van Tokaj, stb.
Nah, ezt termelte ki a Fidesz 9 év alatt.
Szerencsére a Szlovákok még szarabbul állnak, legalább van kire mutogatni.
A Fidesz oktatáspoitikája egy csőd, korrekcióra pedig nulla esély, max kormányváltás után.

Ekrü 2019.11.17. 08:48:01

@Örömhernyó: "Főleg matematika és természettudományos tárgyak terén, de utóbbiaknál is a matematikai vonatkozások (pl. kémiai számítások) miatt vérzik el sok elsőéves hallgató, aztán lemorzsolódnak és sose szereznek diplomát."-Akik lemorzsolódnak azok nem azért morzsolódnak le mert általános iskolában hit és erkölcstan órán vettek részt,hanem azért mert nem oda valók voltak.Az pedig,hogy sosem szereztek diplomát az az ő lustaságukat jelzi,hisz akár újra is lehet érettségizni és átmenni egy olyan szakra ami jobban illik hozzájuk.

Etniez 2019.11.17. 09:01:11

@Ekrü:
"Akik lemorzsolódnak azok nem azért morzsolódnak le mert általános iskolában hit és erkölcstan órán vettek részt"
ez természetesen nem igaz, azokban az órákban tudnának pihenni pl a gyerekek és jobban tudnának összpontosítani a fontosabb órákon.
A gyerek nem robot.

Ekrü 2019.11.17. 09:13:37

@agarik:
"Általános és középiskolában ugyanazt a történelemanyagot (és nem érdekel hogy később kibontva). "-Azért mert téged nem érdekel,nem azt jelenti,hogy nem fontos.Nagyon sok olyan egyetem/főiskola van ahol a történelem a felvételi tárgy (pld. jogi),szerinted ha középiskolában nem tanítanák akkor 4 év kihagyás után hogyan felvételiznének belőle?
A középiskolában nem azért tanítanak minden tantárgyat mert ez az úri passzió,hanem mert a középiskolások zöme azért megy oda mert nem tudja még ,hogy mi szeretne lenni.Az,hogy a biológiától kezdve a testnevelésen át a történelemig mindent tanulhat azzal a választás lehetőségét adod meg nekik.
"az időrabló óraszámok csökkentése, kezdve a mindennapi testneveléssel."-speciális igények rendes felmérése és szakszerű kezelése (hiperaktivtás - "ami ahogy hallottam jól kezelhető plusz testedzéssel,"-No,akkor most legyen testnevelés,vagy ne legyen?Eldönthetnéd....:)))))
"el kéne dönteni, nyújt-e bármit az ének/zene, rajz/művészettörténet,"-Azért mert neked nem nyújtott,másoknak nyújthat.Ne akard a választás lehetőségét elvenni a gyermekektől....
"egy konkrét javaslat: legalább félévente egyszer iratni mindenkivel 5 sort szabadon. Aztán kirakni az osztályban, és mindenki olvassa el mindenkiét, ami során rakjon mindenki oda minden írásmintára egy jelet el tudta-e olvasni (könnyen, nehezen, egyáltalán nem). "-Szóval nyilvánosan megszégyenítenéd a gyerekeket....Remek.
"Űrlapkitöltés, csekkbefizetés, meg ami kell. "-Ez a kedvencem. :))) Most úgy őszintén ,mennyire kell butának lenni ahhoz,hogy külön óra kelljen egy csekk kitöltésének megtanulásához.Nekem elég volt ,hogy otthon elém tettek egy kitöltött csekket. (3 perc) Az űrlapokon meg ott van hova mit kell írni.:))))))
"cégeknek aktívan be kellene szállnia az oktatásba ösztöndíjprogramokkal"-Erre egy céget sem lehet kötelezni.Amelyik cég akart az eddig is beszállt magától.

Ekrü 2019.11.17. 09:18:41

@Etniez: "ez természetesen nem igaz, azokban az órákban tudnának pihenni pl a gyerekek és jobban tudnának összpontosítani a fontosabb órákon."-Ó.tehát ezek szerint,kizárólag azért morzsolódnak le a az egyetemen a diákok mert általános iskolában heti egyszer egy órában hit és erkölcstant tartanak.Gondolom emiatt olyan fáradtak a középiskolában,hogy elfelejtik megtanulni rendesen az anyagot. :)))

midnight coder 2019.11.17. 09:22:39

A gond szerintem általános iskolában kezdõdik. Egyrészt, az iskola hajlamos félreértelmezni a feladatát, teli vannak olyan programokkal amiknek semmi köze a tanuláshoz, Pl. kertiparti az iskolában a szülõkkel és más baromságok, amik mind a szülõknek, mind a pedagógusoknak púp a hátán, de a pályaalkalmatlan igazgatók a mai napig azt hiszik, hogy majd ezzel fogják az iskolát vonzóvá tenni. Másrészt, a szent deszegregációnak köszönhetõen elég jó eséllyel kerül be egy-egy osztályba olyan gyerek, aki elmebeteg, és akinek köszönhetõen a pedagógus figyelmének a 80%-át az köti le, hogy megakadályozza hogy a hülye Pistike megölje magát, vagy a társait. És a mai rendszerben, ha a szülõ nem partner, akkor felsõ tagozatig gyakorlatilag esélytelen, hogy a gyerek speciális iskolába kerüljön - még a legjobb ami történhet, ha kap valami gyogyót amivel zombivá szedálják, és csak akkor tombol, ha valamiért nem szedi be reggel. Ezért aztán a gyerekek már úgy kerülhetnek felsõ tagozatba, hogy az alapvetõ képességekkel gondok vannak.

midnight coder 2019.11.17. 09:27:25

Egyébként egyrészt valóban érdemes lenne gyakorlati ismereteket is tanítani a gyerekeknek Pl. pénzügyek terén, de én inkább az elméleti alapokra koncentrálnék, mint Pl. infláció, nemzeti bankok, tõzsdék, adók, kamat, stb. Az, hogy a gyakorlatban hogy kell számlát nyitni elég gyorsan változik, és még inkább fog.

Etniez 2019.11.17. 09:29:17

@Ekrü: az általános iskolákban alapoznak, ha ott elrontják, az végig megy az egész életen.
Nem csak az a két óra számít, de az is számít, ráadásul teljesen felesleges, nem lettek sem erkölcsösebbek, sem hívők. Én is jártam hittanra, elpocsékolt idő volt, ahogy az egész osztályom esetében, pont szóba került az utolsó osztálytalálkozón.

cog3981 2019.11.17. 09:41:55

M.o-i oktatasi rendszer iszonyatosan merev. Latszik honnan jott - az ot eves tervek korabol es ez a merevseg mindenhol ott van meg ma is, meg a gondolkodasban is - minden csak fekete vagy feher es minden agyonszabalyozott.

Visszaterve az oktatasi rendszerre (10 evet lehuztam benne tanarkent). Nem olvastam a project, csapatmunka es gyakorlatorientalsag fontossagarol. A gyerekkel megjartuk ket masik orszag oktatasi rendszeret es bizony mar altalanos iskolaban hangsulyt kaptak ezek a dolgok.

Persze visszaterunk ujbol oda, hogy ha jobb oktatast szeretnenk akkor a tobb penz nelkulozhetetlen. Csak egy pelda angliai altalanos iskolabol. Gyerekek tortenelembol sokszor feldolgozzak az anyagot csapatmunkaban peldaul egyiptomi tortenelmet tanulva elbeszelgettek, neztek video anyagokat, majd ok maguk keszitettek hordhato diszeket amelyek nagyon jol neztek ki.

Igy a gyerekeknek erdekesse valt az ora, jobban lekototte oket (NEM MAGOLTATTAK OKET!), jobban rogzult az elhangzott tananyag. Nem utolso sorban a csapat es projektmunkat is gyakoroltak. Persze ehhez kellett hogy legyen penze az iskolanak papirra, festekre es egyeb kellekre... ezek a feltetelek sokszor nincsenek meg M.o-n es ez igaz a oktatas minden szintjere.

Tanarokat el kell kuldeni tovabbkepzesekre, mert anelkul hogyan fejlodhetnenek?
(Tudod, minden fekete v feher, elvarjuk hogy a tanar egybol tokeletes tanar legyen, meg veletlenul sem biztositunk neki fejlodesi lehetoseget) - lehetoleg munkaidejukben (nem a hetvegejukon) es nem sajat penzbol.
(PENZ-PENZ-PENZ mondta Lenin)

Nem artana kulfoldi tanulmany ut is, csak hogy felismerjek a hianyossagokat es integraljak a hasznosat - kulfoldrol.

Hat ennyi, nem szamitok sok jora M.o-n de ez mar nem erint, kimenekitettuk a gyereket amikor az ovoda nem volt hajlando foglalkozni a laktoz intoleranciajaval es sugarban hanyt az ottani kajatol. Most a gyerek 4 nyelven beszel (iskolai kotelezot is beleszamitva), most megnyertek a robot epito versenyt az orszagban es mennek a regiosra.
Kb vastagon megerte valtani orszagot.

enrikokaruszo 2019.11.17. 09:44:20

@agarik: egy halom tévedés, amit írtál...
az ismétlődő témák mindig bővülnek a korosztályhoz igazodva, nem állíthatod komolyan, hogy mivel az alsó tagozatban a gyerek egy darab jeget látott elolvadni, akkor mondjuk az energiamegmaradás témája egy életre pipa...a művészetek az egészséges pszichés fejlődés segítői. több kellene, nem kevesebb..a hittan nem kötelező, a helyette választható etika alkalmas a sok terhelt kölök feszültségének játékos oldására...mindezeket jól, eredményesen azonban csak kiegyensúlyozott, több segítséget,( pl. kevesebb óra, pedagógiai asszisztensek bevonása), kapó pedagógusok végezhetik

enrikokaruszo 2019.11.17. 09:51:03

@cog3981: a tanároknak KÖTELEZŐ továbbképzéseik vannak, időszakonként teljesítendő kreditekkel...a külföldi utak pl. erasmussal minden pályázó által elérhetőek, a mi iskolánkban is járnak rendszeresen külföldi csoportok, a mi tanáraink is utaznak...általában arról számolnak be, hogy több a pénz, tágasak, felszereltek az iskolák, alacsonyabb a csoportlétszám és fegyelmezettebbek a diákok :)

Ekrü 2019.11.17. 09:55:46

@Etniez:
"az általános iskolákban alapoznak, ha ott elrontják, az végig megy az egész életen."-Szóval szerinted azért nem tudják a diákok általános iskolában megtanulni az alapokat ,mert hit és erkölcstan órán kell résztvenniük...:))))
"Én is jártam hittanra, elpocsékolt idő volt, ahogy az egész osztályom esetében"-Azért kíváncsi lennék mennyi idős vagy te,hisz ezeket az órákat 2013-ban vezették be az 1. és az 5. évfolyamban és csak 2016-2017-es tanévtől kötelező minden évfolyamban.Ha tehát te 2013-ban elsős voltál ,akkor most általános iskola 7-es lehetsz.Ha 2013-ban ötödikes voltál,akkor most 10-11-es.Ha pedig 2016-2017-ben kezdted tanulni akkor most kb. 9-es.Szóval melyik is...?

agarik 2019.11.17. 10:02:07

@Ekrü: ""Általános és középiskolában ugyanazt a történelemanyagot (és nem érdekel hogy később kibontva). "-Azért mert téged nem érdekel,nem azt jelenti,hogy nem fontos." - látom tényleg rá kell menni a szövegértésre.
Hol mondtam én hogy nem fontos a törioktatás? Sehol. Azt mondtam, jelenlegi formájában redundáns, ezért fölöslegesen töltik vele az időt, nem adja át a szükséges ismeretanyagot.
Jelenleg kezdetnek egyik lépcsőn se érnek a tananyag végére, és ismételten csak ismétlik egymást. Ha az általánosban csak alapoznának, könnyebb lehetne a középiskola, és jobb tudással kerülnének felsőoktatásba akik akarnak és tudnak,így jobb szakember válhatna belőlük. Jelenleg duplán bemagoltatott haszontalan ismeretekkel megterhelt idióták kerülnek pl. a jogi egyetemekre, akikből szakmájukhoz semennyire nem értő szakbarbár idióták lesznek, akik olyan, minden szempontból illegitim dokumentumokat hagynak jóvá, mint az Alaptörvény.

"hiperaktivtás - "ami ahogy hallottam jól kezelhető plusz testedzéssel,"-No,akkor most legyen testnevelés,vagy ne legyen?" - fullba tolod a kretént, hm? A különleges igényűek szorulnak csak különleges képzésre. Különórák, speciális tanterv.

""egy konkrét javaslat: legalább félévente egyszer iratni mindenkivel 5 sort szabadon. Aztán kirakni az osztályban, és mindenki olvassa el mindenkiét, ami során rakjon mindenki oda minden írásmintára egy jelet el tudta-e olvasni (könnyen, nehezen, egyáltalán nem). "-Szóval nyilvánosan megszégyenítenéd a gyerekeket....Remek." - lássuk az alternatívát: a kölyök nyilvánosan kap egy egyest, amiről se a többiek, se ő maga nem tudja mire. Na EZ nyilvános megszégyenítés, ami elveszi a hitet az oktatási rendszertől, és lustává neveli a gyereket.
Megmutatni neki hogy amit csinál annak mi a baja, és mi lenne a haszna az oktatásnak, egyébként érdemjegyét nem rontó módon - ezt hívják építő kritikának. Tudom hogy ez olyan libsi dolog, de ez az ami MŰKÖDIK.

"mennyire kell butának lenni ahhoz,hogy külön óra kelljen egy csekk kitöltésének megtanulásához." - a válasz, hogy nem nagyon. Talán láttál olyat hogy kéményseprői nyilatkozat elektronikus kapcsolattartáshoz. A népesség 90%-a képtelen kitölteni az elvárt módon, és oda csak a név-utca-házszám-emailcímet kell beírni!
Az űrlapkitöltés katasztrofális szinten áll az országban, KELL rá a külön óra (de nem különóra)!

@midnight coder: A vicc, hogy matekból az általad igényelt pénzügyi ismeretek nagyját megadják. Csak erre fel kéne hívnia figyelmet, pl. a feladatok szöveges körítésével, vagy egyenesen szöveges feladatokkal. Csak ahhoz a tanárnak kellene felkészülési időt adni az órákhoz, a diáknak meg kellene egy kis szövegértési képesség.

@Etniez: Áruld már el hívőkém, mitől lenne jó ha mindenki hívő lenne, és "tudná" hogy minden tanár aki nem hit"tan" "tanár" (az nem tanítás, és nem tanár végzi) az hazudik?
Ha mindenki hinné, hogy a nő verve, a rabszolga ölve jó, és úgyse számít semmi, mert itt a világvége, a Föld pedig lapos ahogy a Biblia írja, és aki kagylót kóstolt már életében azt ki kell végezni?
Kretardált.

Larrikin 2019.11.17. 10:09:12

Na igen, a csekkbefizetés az fontos. Meg a szalagcsere az írógépben. Nem beszélve az idősek tiszteletéről. Azért csak tanulhatnának szegény vásott kölölykök valami olyasmit is, ami számukra lesz hasznos...

midnight coder 2019.11.17. 10:32:45

@agarik: Ott max. azt tanítják meg jó esetben, hogy hogyan kell kamatos kamatot számítani. De általában még azt sem. Amit én hiányolok ez ügyben, az inkább a közgazdaságtan alapjai óra lenne, ahol elmondanák Pl. az infláció következményeit a polgároknak, illetve felvázolnának különféle élethelyzeteket, és elemeznék hogy ha ebben a polgár felvesz X millió forint kölcsönt akkor mi lesz a dolog lehetséges kifutása különféle szituációkban.

midnight coder 2019.11.17. 10:34:28

@Larrikin: Ezért mondom, hogy a technológiai részletekbe nem mennék bele. De sok-sok tragédiát meg lehetett volna elõzni, ha az emberek tisztában vannak egy-egy döntésük kockázatával, illetve következményeivel. Lásd devizahitelek.

Argus_ 2019.11.17. 10:41:54

@Ekrü: Jelenleg túl nagyok a magyar iskolák közti színvonalbeli különbségek: épület-állapot, felszereltség, számitógépes ellátottság, pénzkeret, tanár létszám ... stb. Főleg Budapest kontra vidék vidék viszonylatában nagyok a szélsőségek. Ezzel igenis kezdeni kellene valamit.

Scott Tenorman Must Die 2019.11.17. 10:46:08

@agarik: hjúú de buta vagy, látszik, h te kihullottál 16 évesen, a 4. osztály után

Ekrü 2019.11.17. 10:47:35

@agarik:
" Azt mondtam, jelenlegi formájában redundáns, ezért fölöslegesen töltik vele az időt, nem adja át a szükséges ismeretanyagot."-Aztán miért is töltik fölöslegesen?Te magad írtad ezt:
"Általános és középiskolában ugyanazt a történelemanyagot (és nem érdekel hogy később kibontva). MINEK?"-Tehát később KIBONTVA.( Ugye tudod mit jelent a kibontva?)Ugyanakkor a mostani hozzászólásodban meg ezt írod:
"Ha az általánosban csak alapoznának, "-Hát pont ezt teszik.Általánosban csak leegyszerűsítve tanulják,majd a középiskolában "kibontva",vagyis bővebben.Akkor mi is a gond?
"Hol mondtam én hogy nem fontos a törioktatás"-Te magad.Miután kifejtetted ,hogy téged az sem érdekel,hogy később "kibontva" (bővebben) tanulják,mert "MINEK" :
"és nem érdekel hogy később kibontva). MINEK?"
"A különleges igényűek szorulnak csak különleges képzésre. "-Testmozgásra mindenkinek szüksége van.Főleg a mai világban,amikor a gyerekek a szünetekben testmozgás helyett a telefonjukat nyomogatják.Ráadásul azzal,hogy megszüntetjük a tesiórákat már megint a választás lehetőségét vesszük el a gyerekektől.Azért minden osztályban vannak jó tornászok,ahogy jó zenei érzékkel rendelkezők,vagy jó kémikusok.Az ,hogy ki miben jó,épp az iskolákban dőlhet el úgy,hogy bármit kipróbálhat.Ne akarjuk egyik rovására sem megszüntetni a másikat....
"a kölyök nyilvánosan kap egy egyest, amiről se a többiek, se ő maga nem tudja mire. Na EZ nyilvános megszégyenítés"-Attól még ,hogy egy gyerek egyest kap a dolgozatára nem teszik ki közszemlére azt a dolgozatot,hogy minden gyerek azon "röhögjön" hetekig,milyen marhaságot írt.Amit te javasoltál az bizony nagyon súlyos megszégyenítés.
"A népesség 90%-a képtelen kitölteni az elvárt módon, és oda csak a név-utca-házszám-emailcímet kell beírni!"-Kétlem.Azért bármennyire is szeretitek mondani ,hogy rossz az oktatás az ország 90%-a nem analfabéta.Ahhoz nagyon butának kell lenni,hogy valaki ne tudná mi a neve,lakcíme stb.De még ha ennyire ostoba is,szól a szüleinek/ügyintézőnek/mellette álló embernek stb. és 2 perc alatt kitöltik.

Ekrü 2019.11.17. 10:54:25

@Argus_: Nem fogsz tudni mit kezdeni.Csak egy példa.A testvérem olyan iskolában tanított egy vidéki városban ami matematika tagozatos volt és négy osztályt indítottak az első évfolyamban.2006-ban beintegrálták hozzájuk a város rossz hírű iskolájának gyermekeit.Eredmény ,a suli lezüllött,a tanárok elmenekültek (a testvérem is),a szülők inkább a környező vidéki falvakba utaztatják a gyermekeiket.ma már nem ,hogy nem matematika tagozatos,de örülnek ha két osztályt össze tudnak szedni és folyamatos tanárhiánnyal küszködnek.

cog3981 2019.11.17. 11:02:44

@enrikokaruszo: "a tanároknak KÖTELEZŐ továbbképzéseik vannak" lehet hogy megvaltozott a helyzet, de szkeptikus vagyok, mert 2010-ig tobb jobbhelyzetben levo iskolaban tanitottam es bizony 1-2 kivaltsagoson kivul nem mentek a tanar kollegak tovabbkepzesekre. Akik mentek, azok sajat koltsegen mentek es 7vegejuk is rament.
Teljesen mas az hogy a fel tanari kar eltunik munkaido alatt hasznos tovabbkepzesre.

Tiszantulon levo ismeros arrol szamolt be hogy a folyamatosan valtozo oktatasi kovetelmenyek miatt tobb tanart kenyszeritettek tobb foiskola elvegzesere - sajat penzbol. Ja, termeszetesen nyarra ki voltak rugva es felveve osszel.

"időszakonként teljesítendő kreditekkel" .. kreditek nelkuli, de hasznos tovabbkepzes nincs? Ennek megint olyan 5 eves terv szaga van. Emlekszem hogy az a par tanar mit kinlodott hogy valami ertelmes orat szedjen ossze.

"a mi tanáraink is utaznak"
hasznos lenne ha valamennyi idot tanitassal foglalkoznanak kulfoldon - bar abban egyetertek hogy jelenleg tok mindegy lenne, mert semmilyen donteshozoi szavuk nincsen igy nem tudnak befolyasolni erdemben az oktatasi rendszer hozzaallasat.

cog3981 2019.11.17. 11:10:20

@agarik: "Megmutatni neki hogy amit csinál annak mi a baja, és mi lenne a haszna az oktatásnak, egyébként érdemjegyét nem rontó módon - ezt hívják építő kritikának"
hatalmas +1 Hozzatennem hogy nem megszegyenito modon mint ahogy most van.
------------
Mas, csekkbefizetes. Azon rohogok, mert most a telefonommal fizetem be a csekket. Beszkennelem a QR kodot aztan kesz. Ugyhogy a jovo generacioja meg lesz mentve mert telefont azt biztosan tudnak kezelni...

steery 2019.11.17. 11:48:19

A kérdőívet nem töltöttem ki, mert fogalmam sincs, mennyire kapnak ma hasznos tudást a gyerekek a középiskolákban. Csak azt tudom, hogy anno az, amit mi kaptunk, kb. 90%-ban fölöslegesnek bizonyult később, de ez még nem jelenti azt, hogy haszna sem volt, hiszen a tudás egy komplex ismerethalmaz, ami logikai kapcsolatokból áll. A tudás elemei egymásba ágyazódnak. Sokszor lényegtelen dolgok kapcsolják össze a lényegeseket. Mert az emberi elme nem egy számítógépes adatbázis vagy egy könyv. Ezért gyakorlatilag meghatározhatatlan, hogy egyénenként később mire lesz valakinek szüksége.

Szerintem már maga az a szemlélet hibás, hogy mindenáron meg akarjátok tanítani a gyerekeket erre, arra, amarra. Miért? Miért nem hagyjátok őket önállóan tanulni, hogy maguktól fedezzék fel, a nekik tetsző, őket érdeklő módon, sebességgel, sorrendben és mélységben a világot? Ja, persze! Azért, mert akkor nem lesz belőlük határidőre engedelmes egyen-rabszolga a gyáraitokban! Így nem csoda, hogy ott tartotok, ahol.

Qwermm 2019.11.17. 11:55:14

A fő probléma, hogy a tananyagban még most is túlsúlyban van az elmélet és a bemagolandó gyakran teljesen elavult lexikális tudás. Ez olcsó és jól számonkérhető, osztályozható, lényegében az egész rendszer erre van felépítve. Cserébe nem tanítanak meg gondolkodni. De ha az iskolarendszer jól működne, akkor nem lenne ennyi funkcionális analfabéta és nem lehetne ilyen könnyű bármit elhitetni a jónéppel. Így nem hiszem, hogy ez mostanában sokat fog változni, ha az elmúlt 30 évben sem tudott.

Etniez 2019.11.17. 12:57:25

@Ekrü: az én iskolában kötelező volt, rendszerváltás után találtak ki.
Elég neves iskolába jártam, most pl. kéttannyelvű általános iskola. Budapest egyik legjobb iskolája, 50 éve letaroljuk a kerületi és budapesti versenyeket, jómagam is 3 budapesti versenyen lettem első, kerületben 6x.
Akkor nem volt kötelező hittan mindenhol, de nálunk igen.
Jártam a Don Bosco rendbe is, azok a papok jó arcok voltak.
De azóta sem hiszek, mert a hit teljesen tudománytalan. (ha van is Isten, az biztosan nem úgy létezik, ahogy a földi emberek gondolják).
Ehhez képest 3 évig heti két hittanra jártam, ahogy az osztálytársaim is. Senki nem hívő, ezt beszéltük meg a 20. évfordulón. Az ilyesfajta erőltetés semmit nem ér, csak az időt veszi el a pihenés elől.

Etniez 2019.11.17. 12:59:32

@agarik: én mióta vagyok hívő?

Etniez 2019.11.17. 13:08:52

@steery: középsuliban negyedikben két tanárom is azt szerette volna, hogy tanár legyek, többször is félrehívtak beszélgetni :)
Egyik pl a történelm tanárom volt és én már akkor is kifejtettem, hogy szerintem rossz a tanterv, mert évszámcentrikus.
Van értelme tudni, hogy 1526 vagy 1686?
Semmi. Mit kell tudni? Hogy 1500 ELEJE és 1600 VÉGE között török megszállás, harom részre szakadás, itt kezdődött Trianon, stb. Töriből a nagy összefüggéseket kell tanítani és KÁBÉ elhelyezni az időben, mert a magolással sok tanulót csak elriasztanak. Én élveztem és szerettem, de a többség nem. Érettségin is 5 lett dicsérettel, le sem ültem, csak húztam és mondtam.

A magyar oktatásra egy ráférne hatalmas reform, de nem úgy, ahogy a fidesz teszi, hanem pont ellenkezőleg.

Dickon 2019.11.17. 13:37:58

@Etniez:

Csak szólok hogy ezzel a hozzászólással cáfoltad meg a második kommentedet.
Ha volt iskolád a kötelező hittan ellenére "50 éve letarolja a kerületi és budapesti versenyeket", akkor ne hivatkozz arra, hogy a heti kötelező hittan óra miatt gyenge az oktatás.
Persze mondhatod, hogy számodra ez elpazarolt idő volt, mert enélkül nem csak 3 Bp.-i és 6 kerületi versenyben lettél volna első, hanem több tucatban, pedig nem ez a lényeg.
Ezt te is tudod jól.

De egyszerűbb lenne, ha leírnád, hogy volt iskolád MIÉRT tartozik a legjobbak közé, miért ad lehetőséget kiemelkedő tudás megszerzésére.

Jarnyn 2019.11.17. 13:52:58

Végigolvasva a hozzászólásokat mindig ugyanaz a vége. Az oktatás tökéletes, bárki aki véleményezni meri legyilkolódik valamilyen formai vagy árnyalatnyi hibán.
Ugyanakkor meg a végeredmény évről évre gyászosabb.

A MO - oktatási rendszer alkalmas:
-A csapatmunka fejlesztésére? Nem.
-A választékos szóbeli és írásbeli közlés módjainak megtanulására? Nem.
-Általános értelmezés, szövegértés tanulási kompetenciák elsajátítására? Nem.
-Bármilyen saját utánajáráson alapuló tanulási mód elősegítésére? Nem.
-Rugalmas, gyakorlati kompetenciák elsajátítására? Nem.

Szerintem a legfontosabb az lenne, hogy az ország mindenkori politikai és gazdasági elit csemetéit gépi sorsolással kiszórni a vidéki proliknak szánt iskolákba, és ott kötelezően iskoláztatni. Aztán lenne fejlődés ha nem lehetne magán/alapítványi/külföldi iskolákba menteni a trónörökösöket.

Muhammad Balfas 2019.11.17. 14:42:01

@Etniez: 1526 után közvetlenül még nem volt török berendezkedés és nem szakadt három részre az ország.Ez majd csak 1541-ben ,Szapolyai halála után következik be.Ami ugye inkább a 16. sz. közepéhez esik közelebb.Látod,ezért fontosak az évszámok..:)

Etniez 2019.11.17. 15:02:56

@Ches Desmond: látod, ezért nem jó az, ahogy tanultad a történelemet. Az idő egy folyam. Trianon sem 1919-ben kezdődött, hanem 1526-ban. A folyamat, ami oda vezetett ott kezdődött és ebben Szapolyai halála is csak egy apró pillanat, török báb volt, igazi hatalom nélkül, ráadásul királynak sem ismerte el senki.

Nem az évszámokra kell koncentrálni, hanem a folyamatokra, a hogyanokra és miértekre, a történelmet mesélni kell, mert egy mese.

midnight coder 2019.11.17. 15:07:23

@Jarnyn: A csapatmunka fejlesztése is egy óriási bullshit. Ezt nem az iskolában lehet megtanulni, hanem a munkahelyen vagy olyan a légkör ami ösztönzi a csapatmunkát, vagy olyan ami kizárja azt. Ezt viszont nem az oktatás fogja neked megteremteni, hanem az adott cég vezetése. Ami persze megint csak egy szakma amit oktatni kell, de nem az általános vagy a középiskolában.

A mondandód választékos kifejezésére illetve a szövegértésre igenis megtanít(ana) a mostani oktatási rendszer is, a gond inkább az, hogy amit az iskola felépít, azt a média lerombolja. Lásd Maunika show és más épületes műsorok a tévében, rapzene és általában a gettópatkány "kultúra" ajnározása.

"Bármilyen saját utánajáráson alapuló tanulási mód elősegítésére"
Nálunk már a Kádár-rendszerben volt ilyen irányú ösztönzés, más kérdés hogy akkoriban net híján ez elég nehezen ment. De ehhez alapvetõen az kell, hogy érdekeljen az adott dolog. Ergo nem fog menni minden tantárgynál mindenkinek. Én Pl. anno elég szépen megtanultam a programozás alapjait önerõbõl, ismétlem net és hasonló lehetõségek nélkül, anélkül hogy bárki szervezetten oktatta volna, sõt még a számítógéphez való hozzájutás is probléma volt, de Pl. a történelem akkoriban rohadtul nem érdekelt, és a francia forradalom részleteinek akkor sem néztem volna utána, ha van netem.

Etniez 2019.11.17. 15:08:05

@Dickon: az iskola már az előző rendszerben is erős volt, ezen a hittan nem sokat javított vagy rontott.
A pedagógusi kar volt olyan, hogy csuda.
Pofont is kaptam, megérdemeltem, tanultam belőle. De úgy tanítottak minket, hogy egy csomó hátrányos helyzetű gyerekből ember lett, pedig nem csak "kipcsákok" jártak oda.

Etniez 2019.11.17. 15:10:53

@Etniez: és hidd el, én elég fáradt voltam, mert suli után focizni jártam heti 5x, hétvégén meg meccsem volt.
Mi sulinkba járt Darnyi is, néhány évvel felettem, ő az egyik legismertebb diákunk.

Muhammad Balfas 2019.11.17. 15:31:02

@Etniez: Az általad elvárt teljesen elnagyolt történelemoktatás oda vezet,hogy a tanuló a 16. sz. elejére helyezi az ország három részre szakadását,nem foglalkozol a Dózsa- féle parasztfelkeléssel,a Mohács után előálló kettős királyválasztás alapkonfliktusával,amelyben a törökök nyilvalóan Szapolyait támogatták,mint vazallus uralkodót a Habsburgokkal szemben.Ennyire elnagyoltan,pontatlanul nem lehet oktatni a történelmet,ez tévút.A történelem nem egy mese,hanem egy tudomány,amelynek legalapvetőbb tényeit kell megtanítani a közoktatásban

agarik 2019.11.17. 16:20:34

@midnight coder: Hát az már más. A matek ugyan megadja az eszközkészletet hozzá, de mást (az összefüggéseket) nem.
Viszont ott az újonnan bevezetett Állampolgári Ismeretek És Erkölcstan óra, ami kb. lófasznak van jelenleg. Na oda beférne. Mivel jelenleg ott nincs tanterv/tananyag - bár még mindig több int hit"tanon -, simán.

@Ekrü: Nem tudom érdemes-e még reagálni rád, vagy az csak troll-etetés... Na próbáljuk meg még egyszer, utoljára:
- ugyanazt megtanulni nem ugyanaz mint megalapozni egy többlettudást. TELJESEN UGYANAZT az anyagot adják le általánosban és középiskolában, vagy akár fölsőoktatásban bizonyos tárgyakból. Nem kifejtve, nem új anyagot - TELJESEN UGYANAZT. Az, hogy 1000 helyett 2000 évszámot és egyéb adatot kell bebiflázni, az meg nem oktatás.
- sokat trollkodsz, vagy PISA-teszten buktál (amit amúgy nem lehet). Ezeket a megnyilvánulásaidat figyelmen kívül hagytam.
- kretén paraszt troll: testnevelésóra oké. 1+2 óra egy héten mindenkinek - remek, megtanulja amit kell, mozog egy kicsit. Egy hiperaktívnak (maradva a példánál) viszont napi 1-2 óra testnevelés kell, amitől viszont az átlaggyerek kidöglik, büdös és frusztrált lesz, meg az időt viszi, amit tölthetne valamilyen szakkörrel.
Dereng már valami IQ-negatív agyadban, vagy hagyjuk? Tekintsd korrepetálsának ha úgy jobban érted (bár nem azt a célt szolgálja).
- tehát nem röhögteted ki ha nyilvánosan folyton egyest adsz neki, sőt, szégyenre neveled, hogy a tényleges dolgozatot rejtse el.
De félsz attól, hogy az amúgyis nyilvános adatait, amiért egyébként megtiltom hogy bárki kiröhögje, és megdícsérem ha javul a teljesítménye (itt egyszerre az egész osztály nyilvánosan megdícséri!), az elvetendő ballibsi-komcsiduma? Ha látja hogy nem viccből, és egyéni baszakodásból küldöm szépírás-különórára?
Hülye vagy édesem.
- szalmabábokat kergetsz pici szívem. Senki nem mondta hogy 90% analfabéta. De 90% képtelen kitölteni elvárás szerint egy űrlapot. Olyan helyen dolgozok, ahol reprezentatív minta fut át a kezem alatt űrlapokból, elárulom neked. Ugyan le tudják írni a lakcímüket - de legfeljebb egy üres papírra, és sokaknak már az sem megy. A lakcímet és nevet a megfelelő rubrikákba kéne beírni, hogy könnyen-gyorsan feldolgozható legyen. Nem u.-zni az utcát, utat ÉS útját. Nem lerövidíteni a közterület nevét pl. Frank L.-re. Nem azt írni hogy X utca 1/d/B/II/8/L-ben lakik, hanem különbséget tenni a házszám, épület, lépcsőház, emelet, ajtó között. Különben nem fogja megkapni amit rendelt, és csodálkozik hogy büntetik. És a nép 90%-a képtelen ennek megfelelően kitölteni az űrlapokat (külön kedvencem mikor ékezet nélkül pötyögi a mobilról, és az illető duplán-dr.!).
És nem, különösen ebben az országban segítséget kérni szégyen. Kaptál egy egyest, vonulj a helyedre, nincs indoklás, nincs körülmény, nincs segítség.

@cog3981: ami hasznos, az elvileg több kreditet ér.

@Etniez: Aki hittanért sír, az jó ember nem lehet.

@Dickon: hát nem a hittantól, ahol azt mondják, ha mérget iszol, nem lesz semmi bajod. Meg hogy a Föld lapos, és a Világegyetem (élén a Földdel) kb. 6,000 éves.

@Ches Desmond: Kit érdekelnek az általad felbaszott adatok? Senkit. Nem hasznosak. Az hasznos, ha az előzményt és a következményt ismered. De a teljes táblázatot egyszerre értelmetlen, ahhoz ott a lexikon.
Amúgy hőzöngésed ellenére gondolom nem is vetted észre, hogy az ország nem szakadt három részre. Ez politikai dicshimnusz az Ezeréves Birodalom Legendájáról. Az igazság az, hogy az ország MEGSZŰNT LÉTEZNI. Két része beleolvadt két másik birodalomba, a harmadik függetlenné vált, hogy még később olvadjon egy következő országba. Magyar ország akkoriban egyszerűen nem létezett.

Etniez 2019.11.17. 17:31:41

@Ches Desmond: a 21. századi gyerekek nem fognak magolni olyat, amit 2 másodperc alatt kikeresnek a telefonjukon, ebben biztos lehetsz. A történelemet nekik mesélni kell, folyamatokat és összefüggéseket elmagyarázni, azt megfogják jegyezni, ha érdekes az előadás.

Ekrü 2019.11.17. 18:04:01

@agarik:
No akkor szerintem is fussunk neki még egyszer.
- ugyanazt megtanulni nem ugyanaz mint megalapozni egy többlettudást. TELJESEN UGYANAZT az anyagot adják le általánosban és középiskolában, -Mint te is írtad az első hozzászólásodban,NEM teljesen ugyanazt adják le történelemből általános iskolában mint a középiskolában.Ugyanis mint ahogy TE is írtad általános iskolában az alapokat tanulod,míg középiskolában kibővítve.Ezek a TE szavaid:
"és nem érdekel hogy később kibontva"
vs
"Ha az általánosban csak alapoznának, könnyebb lehetne a középiskola, "
No, a történelem esetében pont ez történik.A történelem nem fog megváltozni attól ,hogy általánosban ,vagy középiskolában tanuljuk,de míg általánosban nem fogod megérteni a bonyolultabb összefüggéseket,addig középiskolában már menni fog. Míg általánosban annyit tanulsz csak,hogy létezett a római jog addig középiskolában hozzátanulod,hogy ez milyen fontos törvényeket takar,illetve forráselemzéseken keresztül megtanulod ,hogy hogyan alkalmazták.
"Az, hogy 1000 helyett 2000 évszámot és egyéb adatot kell bebiflázni,"-Nem tudom,mikor tanultál te utoljára történelmet,de manapság már senki sem tanul meg 1000 vagy 2000 évszámot.Ajánlom nézz meg egy írásbeli érettségi dolgozatot (nem nagy dolog,fent van a neten),az egész logikai összefüggés és forráselemzés.
"2testnevelésóra oké. 1+2 óra egy héten mindenkinek "-Örülök ,hogy végül ebben egyetértünk.Szerintem a heti öttel sincs semmi probléma,hisz naponta egy órát mozgással tölteni nem nagy megerőltetés.Főleg úgy,hogy a külön sport,később pedig akár egy sima kondibérlet/fitneszbérlet is kiváltja azt a plusz két órát.
"Egy hiperaktívnak (maradva a példánál) viszont napi 1-2 óra testnevelés kell, amitől viszont az átlaggyerek kidöglik, büdös és frusztrált lesz, "-Azért napi egy óra tesitől (most ugye 5 kötelező egy héten) nem fog az átlaggyermek sem "kidögleni" és frusztrált sem lesz.Rengeteg olyan gyermek jár külön sportra (foci,kézilabda,torna ,karate stb.)aki nem hiperaktív és nincs vele semmi baja.A büdösségen fürdéssel lehet segíteni. :)))
"félsz attól, hogy az amúgyis nyilvános adatait, amiért egyébként megtiltom hogy bárki kiröhögje, és megdícsérem ha javul a teljesítménye (itt egyszerre az egész osztály nyilvánosan megdícséri!), "-Nem tudom mikor jártál te utoljára iskola környékén,de az ,hogy ki hányast kap a dolgozatára ,manapság már nem annyira nyilvános adat.A tanár általában simán kiosztja mindenféle kommentár nélkül,max azt az egy-két gyermeket megdicséri akiknek kirívóan jó lett. A gyerekek általában egymástól tudják ki hányast kapott.Azt meg főleg NEM teheti meg egy tanár,hogy kiakasztja nyilvánosan őket az osztályba közszemlére.Szerintem te gyereket sem nagyon láthattál közelről,ha azt hiszed,hogy majd ha te megtiltod,hogy nyilvánosan kiröhögjék akkor nem fogják.A tanár nincs ott 0/24 órában,az iskolán kívüli dolgokba pedig pláne nem szólhat bele.Elég csak a facebookon zajló zaklatásokra gondolni.
"Ha látja hogy nem viccből, és egyéni baszakodásból küldöm szépírás-különórára?"-Ennek a megoldása sem az,hogy kiakasztja az osztályba közszemlére,ráuszítja a többi gyermeket,hogy mondjanak véleményt majd közli ,hogy na ezért kell korrepetálásra mennie, hanem behívatja a szülőt akinek megmutatja négyszemközt a dolgozatot és megpróbálja megbeszélni vele,hogy küldje el a gyermeket korrepetálásra.
"De 90% képtelen kitölteni elvárás szerint egy űrlapot"-Erről esetleg egy hiteles forrást? Mert szerinted ugyan igen,de szerintem meg nem.Manapság elég beütni a google-ba,hogy hogyan kell kitölteni egy csekket vagy űrlapot,azt ott a minta.Okostelefonja pedig lassan még egy csecsemőnek is van.Aki pedig "ékezet nélkül pötyögi a mobilról" annak taníthatod te az iskolában,úgy sem fogja tudni.
"különösen ebben az országban segítséget kérni szégyen."-Nem,nem szégyen.Ezt csak a olyan mindent mindenkinél jobban tudó okoskodók hiszik.
"Kaptál egy egyest, vonulj a helyedre, nincs indoklás, nincs körülmény, nincs segítség."-Próbáltad?Mert az én gyermekeimnek semmi gondjuk nem volt vele.Igaz,tisztelettel beszéltek mindig a tanárral,de ha esetleg problémájuk volt és segítséget kértek ,akkor mindig is kaptak.
"szalmabábokat kergetsz pici szívem
Dereng már valami IQ-negatív agyadban, vagy hagyjuk?
kretén paraszt troll:
sokat trollkodsz, vagy PISA-teszten buktál"-Ezek már tipikus személyeskedések,ami a gyenge,vitatkozni képtelen emberek mentsvára.Inkább próbálj meg gondolkodni és tisztességesen érvelni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:00:09

@MAXVAL bircaman közíró: te mindenhez hülye vagy, matekhoz is, és gender tudományhoz is. az utóbbiról azt se tudod, mi az.

HaCS 2019.11.17. 19:01:48

Közelítsük meg több oldalról.

Először is a középiskolai tananyag max. 30 % -át használja az ember élete során.
Ebből azonban önmagában nem vonhatunk le elhamarkodott következtetéseket. Összefüggéseiben vizsgálva mai nap is sokkal hasznosabb, mindennaposabb a középiskolai tudás, mint amilyennek első ránézésre tűnik.
A probléma maga abból áll, hogy ennek a 30 % -nak is csak kb. a fele a mindenki által egyetemesen használt tudás (pl. kamatszámítás), a másik fele mindenkinek az életútjából következik, személyre szabott. Ezért aztán mindenki mást-és mást tart "kihagyhatatlannak".
További probléma, hogy bizonyos másodlagos összefüggéseket az ember fel sem ismer, vagy természetesnek veszi. Az egyszerű kombájnos is használja a matematikát, természetes neki, hogy térképet olvas, a növényekkel kapcsolatos ismereteit sem közvetlenül kapcsolja össze a biológiával, de ezek a kapcsolatok megvannak. Esetleg nem tudatosak minden esetben, de éppen ezek az észrevétlen ösztönösen kialakult képek a legnagyobb hasznai a közoktatásnak.
Alapok kellenek. Sziklaszilárd alapok, és alapvető összefüggések. Azt kell véleményem szerint a diáknak megtanulnia, hogy hogyan áll össze a világ, hogyan kapcsolódnak a dolgok egymáshoz, és mik azok az alapok, melyekhez mindig vissza lehet nyúlni, ahonnan fel lehet építeni a saját törvényszerűségeket, ill. amihez képest mindig gyanús az eltérés. Aztán egy idő után a gyakorlattal, tapasztalattal ezek ösztönössé válnak. De pontosan ugyanilyen mechanizmussal alakul ki a legendás "józan paraszti ész" is a saját tapasztalatokból, ill. mások (tapasztaltabb, idősebbek) elbeszéléseiből, magyarázataiból, szokásokból.

Véleményem szerint jelenleg kicsit talán túlságosan a tényszerű alapokon, és kevésbé az összefüggéseken van a hangsúly, és ezen lehetne/kellene is változtatni, de csak nagyon lassan, óvatosan.
Ez egy hosszú lefolyású (akár 20-30 év kifutású), és bizonytalan kimenetelű kísérlet, melynél elengedhetetlen a körülmények gondos felmérése már a tervezés során, és a folyamatos monitoring.
Mit akarunk elérni? Milyen módon? Annak milyen belső feltételei vannak? Képesek, motiváltak lesznek rá a tanárok, a dolgozók, a diákok? Ha nem hogyan érjük el, hogy képesek, motiváltak legyenek? Milyen tárgyi feltételek vannak? Milyen negatív következmények lehetnek? Milyen külső feltételei vannak? Hogyan fogadja a társadalom, a piac? Stb, stb, stb...
A tananyag itt kb. másodlagos kérdés a hogyan oktassuk mellett. És nem is lehet a kérdést egyértelműen erről az oldalról megfogni, meghatározni.
Csak egy rendszer egészét nézve van értelme a tananyagot vizsgálni, kialakítani.

encir 2019.11.17. 19:03:52

Legalább az itt vitatkozók szemléltethetnék a jó modor, a tisztelet, a trágárság kerülése, a szókincs, a helyesírás fontosságát. A J és LY megtanulása annyira elsajátíthatatlan, ahogy egy kommentelő írta? Mit szóljanak az angolok, franciák stb. akiknek gyakorlatilag majdnem minden szót egyedileg meg kell tanulniuk leírni? Vagy pláne a kínaiak, japánok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:09:18

@BiG74 Bodri: "Jelenleg alig van gyakorlott, jó tanár. "

Hogyan is lenne, amikor a csuti geci mindenre ad pénzt, de erre nem?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:11:56

@Zöldelve: " hasznosabb lenne sokmindenből kevesebbet és interdiszciplináris összefüggéseiben oktatni. "

amiből a gyerek semmit nem tanulna meg. fingod nincs az oktatásról, a gyerekekről.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:13:27

@Ekrü: szerintem meg kurvára nem ettől függ, hogy hova megy a jó tanár. a j tanár például simán megküzd a gyerekek és szülők ellen is akár, ha egyébként az élete rendben van, fizetése rendben van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:21:25

@agarik: "Pl. mindhárom fokon megtanítják UGYANAZT a fizikaanyagot, bármiféle változtatás nélkül."

faszt

" Általános és középiskolában ugyanazt a történelemanyagot (és nem érdekel hogy később kibontva). MINEK?"

azért, te idióta, mert a középiskolás többet tud felfogni belőle. te mondjuk semmit. de az, hogy te idióta vagy, nem érv.

"- az időrabló óraszámok csökkentése, kezdve a mindennapi testneveléssel. Értelmetlen, és csak az oktatásra fordított időt rabolja. Valami HASZNOSAT kéne kezdeni az osztályfőnöki órákkal is, mert azok jelenleg leginkább lukasórák. Ja, és az erkölcstant nekünk sikerült letudni egyetlen osztályfőnöki-órával anno. Minek van az az óra?"

testnevelésre és erkölcstanra is szükség van. mondjuk testnevelés tényleg nem kell minden nap, az Orbán idiótasága. de az erkölcstant nem lehet elintézni osztályfőnökin.

"- a felszabaduló idő egy részében (heti/kétheti 1 óra akár elég lenne) konkrét, gyakorlati oktatás a fent említettekről. Űrlapkitöltés, csekkbefizetés, meg ami kell. Megjegyzem mi tanultunk csekkbefizetést, talán matekból, általános iskolában el is ment vele úgy 20 perc, többre nem volt szükség."

nem lehet mindent megtanulni, ha neked ehhez iskola keleltt, akkor idióta vagy. ja, tudju, hogy az vagy.

"- el kéne dönteni, nyújt-e bármit az ének/zene, rajz/művészettörténet, filozófiatörténet (NEM filozófia, mert olyan óra nincs!), és ha igen, mit akarunk átadni velük. Ha pusztán levezető üresóraként szerepelnek ahogy gyanítom, átfogó reform szükséges, talán a tárgyak megszűntetése, és mással helyettesítése is."

faszt. az igaz, hogy ezek általában gyengébb órák, de jobbá kell tenni őket, nem eltörölni!

"- kevesebb lexikális adat (értelmetlen biflázás), több folyamatszintű értelmezés (milyen összefüggésben, milyen okból követik egymást a dolgok)."

a lexikális adat egyrészt kell az összefüggések megértéséhez alapként, másrészt memóriát fejleszt. a tiedet nem, te hülye vagy.

"- egy konkrét javaslat: legalább félévente egyszer iratni mindenkivel 5 sort szabadon. Aztán kirakni az osztályban, és mindenki olvassa el mindenkiét, ami során rakjon mindenki oda minden írásmintára egy jelet el tudta-e olvasni (könnyen, nehezen, egyáltalán nem). Többet érne mint bármennyi külalak-érdemjegy."

felesleges ilyen vegzálásnak kitenni a gyerekeket, idióta vagy.

"-a nyelvtanszámonkérést fel kell függeszteni amíg ki nem vezetik az ly-t"

attól, hogy neked ez gondot jelentett, még nem kell kivenni. idióta vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:23:07

@Ekrü: "Akik lemorzsolódnak azok nem azért morzsolódnak le mert általános iskolában hit és erkölcstan órán vettek részt"

az ostoba hited helyett próbáljuk már ki, bazdmeg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:25:44

@midnight coder: az elmebetegek általában kisegítő iskolába kerülnek, és semmi közük a szegregációihoz. neked ezt tudnod kellene, hiszen te is kisegítőbe jártál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:29:55

@enrikokaruszo: ".a hittan nem kötelező" hülyeséget opcionálisan se tanítsanak az iskolák, ráadásul a tákolmány szerint a hittannak az iskolától elválasztva kellene működnie! tanítsák a papok a hívők pénzéből!

Muhammad Balfas 2019.11.17. 19:33:25

@Etniez: Hogyha nincsenek alapismereteik, keresni sem tudnak.Én is amellett vagyok, hogy változtatni kell a jelenlegi történelemoktatáson(nem vagyok tanár), de nem úgy, hogy mindent kiirtunk.
Sztem azt te sem gondolod komolyan,hogy a 16.-17. sz.magyar történelméből annyit kellene oktatni, hogy a "16. sz. elején bejött a török, a 17. sz. végén meg kiment.Ennyi srácok, az óra további részén lazuljatok nyugodtan."
Az a véglet sem jó persze, amikor egyes tanárok egyfajta szódoga módjára évszám-esemény röpdogákat iratnak magolásra,puskázásra késztetve a tanulókat.Ebből semmi nem fog megmaradni a fejekben.
De bizonyos időrendet ismerni kell, és az ebben való tájékozódást segítik az évszámok.
Nagy vonalakban a konkrét témával kapcsolatban: Mátyás halála után a magyar koronát a cseh király szerezte meg (Ulászló), vagyis a két országnak közös uralkodója lett, őt követte ugyanebben a minőségben fia Lajos.Ez az időszak három-négy évtizedig tartott, Mohácsig, ahol a fiatal király meghalt.
Ezután úgy kb. másfél évtizedig két királya is lett az országnak(Habsburg Ferdinánd,illetve Szapolyai korábbi főúr), akik mindketten megkoronáztatták magukat,és küzdöttek a főhatalomért.A török Szapolyait támogatta, majd annak halála után benyomult az ország középső részére , ezzel három részre szakadt az ország(Habsburg, török,Erdély), és ezzel kb. eljutunk az 1500-as évek közepéig.
Nagyjából ez az a minimum, amit interaktív eszközökkel tudatosítani kellene a Mátyástól a 16. sz közepéig terjedő időszakból..

Muhammad Balfas 2019.11.17. 19:35:34

@agarik: Minek egyáltalán a töri óra,nem?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:37:08

@agarik:

1) semmi baj nincs azzal, hogy a törit kétszer adják le két szinten, mert repetitio est mater studiorum, továbbá a történelem összefügg az irodalommal, és más dolgokkal, jó az, ha leadják nekik egy szinten az összefüggések értése végett, aztán még egy szinten.

2) az írás külalakra a diák tudja, miért kapott egyest, másoknak meg semmi köze hozzá! te tényleg nem fogtad fel, hogy az írás kitétele miféle cikizést eredményez. neked kurvára nincs közöd az élethez.

" Talán láttál olyat hogy kéményseprői nyilatkozat elektronikus kapcsolattartáshoz. A népesség 90%-a képtelen kitölteni az elvárt módon, és oda csak a név-utca-házszám-emailcímet kell beírni!"

aki egy ilyet nem tud kitölteni, annak hiába oktatod, 10 év múlva elfelejti. megint csak az élethez nincs fingod sem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:38:46

@agarik: "A népesség 90%-a képtelen kitölteni az elvárt módon, és oda csak a név-utca-házszám-emailcímet kell beírni!"

komolyan, bazdmeg, te ennyire idióta vagy?! tegyük fel, hogy egy olyan hülyével van dolgunk, aki nem képes kitölteni egy ilyen nyomtatványt.

1) mire tényleg ki kell tölteni az életben, elfelejti
2) addigra meg is változik a nyomtatvány.

bazdmeg, hogy lehetsz ennyire agyhalott?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:41:26

@midnight coder: persze, meg azt is megtaníthatják a kölköknek, hogy ne essenek le 5 méterről. nem lehet mindent megtanítani a kölöknek, fogd már fel, te elmebeteg! arra van a szülő, meg hát bazdmeg, az életben is tovább kell tanulni. tudom, ez neked sem ment, ezért hiszed, hogy iskolában basztak el. nem, bazdmeg, te hülye vagy alapból.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:42:19

@midnight coder: meg lehetne tanítani azt is, hogy miért ne szavazz a Fideszre, de úgyis hülye vagy ahhoz, hogy felfogd.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:45:24

@Ekrü: bazdmeg, milyen tanár az ilyen, aki elmenekül a kihívás elől?! gratulálok a testvérednek, ő is selejt!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:46:57

@cog3981: hogy a faszomban csinálod nem megszégyenítő módon, te agyhalott?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:47:51

@steery: ritkán értelmes hozzászólás tőled.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:48:53

@Qwermm: nem tudsz lexikális tudás nélkül megtanulni. te vagy az elrettentő példa.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:53:06

@Etniez: "Van értelme tudni, hogy 1526 vagy 1686?
Semmi. Mit kell tudni? Hogy 1500 ELEJE és 1600 VÉGE"

idióta vagy. a magyar szabadságharc, az a 19. sz. eleje, vagy vége volt?

vannak összefüggések, amikor 1-2 év, máskor 10-20 év különbség fontos. hogy a faszomban akarod ennek a tanítását megszervezni?! ha szabadságot adsz a tanárnak, akkor az osztályozásban adsz még több lehetőséget a részrehajlásra.

úgy nem lehet osztályozni a gyerekeket, te tökkelütött, hogy az évszámokat nem pontosan kéred tőlük, hanem a tanár elfogadhat sacc per kábét is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:55:37

@Etniez: "itt kezdődött Trianon"

ilyen hülyeségeket ne tanítsanak a gyerekeknek, te idióta fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:56:24

@Etniez: "Trianon sem 1919-ben kezdődött, hanem 1526-ban. "

faszt. elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 19:57:29

@Etniez: "Nem az évszámokra kell koncentrálni, hanem a folyamatokra, a hogyanokra és miértekre, a történelmet mesélni kell, mert egy mese. "

amit te "tudsz" történelemből, az tényleg mese. a valódi történelemben fontosak az összefüggések, de ehhez évszámok is kellenek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:04:32

@agarik: "TELJESEN UGYANAZT az anyagot adják le általánosban és középiskolában, vagy akár fölsőoktatásban bizonyos tárgyakból. Nem kifejtve, nem új anyagot - TELJESEN UGYANAZT. "

hazudsz, idióta pszichopata vagy.

"- tehát nem röhögteted ki ha nyilvánosan folyton egyest adsz neki"

hát nem úgy, mint ha kiakasztod az írását. te tényleg pszichopata vagy, hogy ezt nem sikerül felfognod.

"a nép 90%-a képtelen ennek megfelelően kitölteni az űrlapokat"

soha a jó büdös életben nem fogod megtanítani ezeknek azt, hogy 10 év múlva, amikor már úrlapok se lesznek, azt jól töltse ki. mi a faszt nem fogsz ebből fel, te nyomorult?! 10 éve tök mások voltak az úrlapok, mint most, és 10 év múlva meg már nem lesznek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:05:34

@Etniez: "a 21. századi gyerekek nem fognak magolni olyat, amit 2 másodperc alatt kikeresnek a telefonjukon, ebben biztos lehetsz."

pont ezért kell erőltetni. ez pont olyan, mint a testnevelés, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:08:28

@HaCS: na, még egy értelmes, kiegyensúlyozott hozzászólás.

HaCS 2019.11.17. 20:09:30

A történelem az összes többitől különböző, nagyon speciális tudomány.

Eleve nem egzakt, tehát nem alapvető egyetemes törvényei vannak, mint a természettudományoknak. Emellett jellemzően jelentős az érzelmi töltet a vitás kérdésekben. Ez már önmagában megnehezíti az egyetemes, vagy konszenzusos alapvető igazságok kimondását, de a történelem specialitása mégsem ebben rejlik.

Hanem egy olyan körülményben, melytől a legtöbb egyéb tudományágban bizony óva intenek.
A történész(ek egy része), ill. a történelemtudomány (egy része) saját magára vonatkozó kutatásokat végez. A "történelem" tantárgy alatt főleg saját(!) nemzeti történelmünket tanuljuk nyilván az elengedhetetlen nemzetközi összefüggésekkel. Az erről kialakult képünk, ill. a kutatások egy része okvetlenül elfogult. Olykor ütközésben áll más nemzetek ugyanazon történésekre adott leírásával, ill. harmadikként a nem érintett kívülállók álláspontjával.

Emiatt nem tudnak kialakulni azok a szilárd alapok, melyekre építeni lehetne az egyértelmű összefüggéseket.
Legalábbis a vitás kérdésekben.

Azokon a területeken melyekben érintettség, és ezáltal túlzott érzelmi töltet nincs, egészen konzisztensek az eredmények, konklúziók.

Ekrü 2019.11.17. 20:10:05

@math0:
"szerintem meg kurvára nem ettől függ, hogy hova megy a jó tanár. a j tanár például simán megküzd a gyerekek és szülők ellen is akár, " -A jó tanár tanítani akar és nem pedig bíróságokra járkálni (tanú) ,ahol az idióta szülők körbeveszik és megfenyegetik,hogy azt mondja amit ők szeretnének.A jó tanárnak nem az az álma,hogy a tanítványát az óráról viszik el,mert az 13 évesen többedmagával agyonvert egy 60 éves bácsit.A jó tanár nem szeretne rendszeresen tetveket hazavinni a családjának,és legalább a minimálist tudást át szeretné adni a gyermekeknek,de úgy nem lehet,hogy a mindenféle hátrányos helyzetűnek kikiáltott gyerek az óra közepén feláll és 20 percen keresztül a radiátoron húzogatja a műanyagvonalzót.Nos az ilyen és ehhez hasonló okok miatt az anno beintegrált iskolákban nincs az az épeszű ember/tanár aki vállalná ,hogy ott dolgozzon.Ezek és ehhez hasonló esetek voltak azok az okok amiért az én általad "selejtnek" nevezett testvérem otthagyta azt az iskolát...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:12:49

@Etniez: figyusz, kis agyhalott, rakd idősorrendbe a következő eseményeket!

Tanácsköztársaság
I. VH.
Őszirózsás forradalom
Trianoni szerződés
Horthy fehér lovon

nem mindegy. és ha csak annyit tanítasz, hogy 20. század elején, akkor hogy a jó édes kurva anyádban akarsz összefüggéseket tanítani?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:17:36

@Ekrü: "A jó tanár tanítani akar és nem pedig bíróságokra járkálni (tanú) ,ahol az idióta szülők körbeveszik és megfenyegetik,hogy azt mondja amit ők szeretnének."

egy jó iskolában attól, hogy beíratnak pár hátrányos helyzetű gyermeket, ilyen nem fenyegeti a tanárt, illetve biztonságba érezheti magát

"A jó tanárnak nem az az álma,hogy a tanítványát az óráról viszik el,mert az 13 évesen többedmagával agyonvert egy 60 éves bácsit."

egy jó tanárnak ettől nem kell elmenekülnie.

"A jó tanár nem szeretne rendszeresen tetveket hazavinni a családjának"

a tetvek nem terjednek ennyire. főleg nem gyerekről tanárra. 2x2 hónapig voltam Indiában. nem lettem tetves.

"a mindenféle hátrányos helyzetűnek kikiáltott gyerek az óra közepén feláll és 20 percen keresztül a radiátoron húzogatja a műanyagvonalzót."

a jó tanár pont attól jó, hogy ezt meg tudja oldani. ha nem, akkor NEM JÓ TANÁR.

idióta vagy.

Etniez 2019.11.17. 20:34:17

@math0: olyan vicces, hogy azt hiszed az egyszerű stílusoddal bármit is elérsz, így meg teljesen elpocsékolt idő, amit a fórumozásra fordítasz.
Jövőben ne fáraszd magad, hogy nekem írsz, mert te is úgy fogsz járni, mint a birka, azt is csak scrollozom, nem olvasom.

Ekrü 2019.11.17. 20:37:27

@math0:
"egy jó iskolában attól, hogy beíratnak pár hátrányos helyzetű gyermeket, ilyen nem fenyegeti a tanárt, illetve biztonságba érezheti magát"-Bocs,de elolvastad te azt a bejegyzésem amire válaszoltál?Mert ha igen,akkor rájöttél volna,hogy NEM pár gyereket tettek át abba az iskolába,hanem összevonták a két iskolát...
"13 évesen többedmagával agyonvert egy 60 éves bácsit.-egy jó tanárnak ettől nem kell elmenekülnie. "-Egy jó tanártól ilyenkor a gyámhatóság és a bíróság véleményezést kér,miközben a gyermek rokonsága elég világossá teszi előtte,ha nem a megfelelőt írja akkor majd megy a bácsika után.Persze azt is megemlítik,hogy megtalálják a családját.
"a tetvek nem terjednek ennyire. főleg nem gyerekről tanárra"-Aha.Minden évben hazavitte a családja "nagy" örömére....
"20 percen keresztül a radiátoron húzogatja a műanyagvonalzót.a jó tanár pont attól jó, hogy ezt meg tudja oldani"-Hát persze.Áruld már el nekem ,ha ennyire okos vagy te ,hogy oldottad volna meg ezt a helyzetet,miközben a 15 éves hatodikos vigyorogva néz rád ,hogy mit fogsz lépni?Mert ugye ítélkezni könnyű.De tudod mit,legyen neked igazad.Ebben az országban kizárólag csak rossz tanár van,akik felháborító módon úgy szeretnének tanítani,hogy legalább a minimális emberi feltételek meglegyenek.Már csak az a kérdés,hogy azzal,hogy sértegeted őket,hogyan lesz több tanár ezeken a helyeken?Elárulom....sehogy.
"idióta vagy. "-Na ez egy szép kerek liberális/ellenzéki érv volt...:))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:39:09

@Etniez: no, ennyit tudsz, amikor nincs több érved. elmenekülsz. és még büszkén be is jelented.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 20:48:16

@Ekrü: "rájöttél volna,hogy NEM pár gyereket tettek át abba az iskolába,hanem összevonták a két iskolát..."

így is áll az érvem.

"Egy jó tanártól ilyenkor a gyámhatóság és a bíróság véleményezést kér,miközben a gyermek rokonsága elég világossá teszi előtte,ha nem a megfelelőt írja akkor majd megy a bácsika után. Persze azt is megemlítik,hogy megtalálják a családját."

nem gondolom, hogy ez általános dolog, ha az ország fele ilyen, akkor nem az oktatás itt a legnagyobb baj. akkor ennek az országnak annyi.

""a tetvek nem terjednek ennyire. főleg nem gyerekről tanárra"-Aha.Minden évben hazavitte a családja "nagy" örömére...."

akkor ő tehet róla, valami hülyeséget csinált, hülye. ráadásul az iskolának ilyenkor szerintem intézkednie kell, végül, ez nem olyan komoly probléma.

"Áruld már el nekem ,ha ennyire okos vagy te ,hogy oldottad volna meg ezt a helyzetet"

nem fogok veled erről vitázni. a jó tanár azért jó tanár, mert meg tudja oldani, ez a jó tanár definíciója.

"Ebben az országban kizárólag csak rossz tanár van"

én ezt nem mondtam. ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szór.

"az a kérdés,hogy azzal,hogy sértegeted őket,hogyan lesz több tanár ezeken a helyeken?Elárulom....sehogy."

az a kérdés,hogy azzal,hogy mosdatod a szar tanárod,hogyan lesz több jó tanár ezeken a helyeken?Elárulom....sehogy.

""idióta vagy. "-Na ez egy szép kerek liberális/ellenzéki érv volt...:)))) "

a sok előítéletes példád általánosítása után te ne ugrálj! a liberalizmus azt nem tiltja, hogy az idiótákat nevükön nevezzük. te az vagy. rólad tudom ezt, nem előítéletből, hanem látom.

Ekrü 2019.11.17. 21:09:00

@math0:
"így is áll az érvem."-Kétlem.Pár= max 10-20 gyerek.Egy iskolányi pedig legalább 100.De ez a lényegen nem változtat.A normális szülők egy-két éven belül kimenekítették a saját gyermeküket és már csak a hátrányos helyzetűek maradtak.Ez ellen pedig nem tudsz mit tenni,mint ahogy nevezheted a tanárokat te rossznak,attól még nem fognak ott maradni ahol nem akarnak.
"nem gondolom, hogy ez általános dolog,"-Ezt én sem mondtam,viszont most erről az iskoláról volt szó,itt pedig ez történt.
"nem fogok veled erről vitázni. "-Szóval te sem tudod a megoldást.Hát igen,a kibicnek semmi sem drága....
"akkor ő tehet róla, valami hülyeséget csinált, hülye"-Ja ,az a hobbija ,hogy direkt szántszándékkal elkapja a tetveket...Na,ne viccelj már...
"ráadásul az iskolának ilyenkor szerintem intézkednie kell, végül, ez nem olyan komoly probléma."-Gondolom még soha nem találkoztál ezzel a problémával.Nem vagyok rosszindulatú,nem kívánom neked.
"ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szór."-Nem ,az én példám arról szólt,hogy hogyan züllött le egy jó iskola,és miért menekültek el onnan a tanárok.Az ,hogy te ezt minek látod a te problémád.De attól,hogy tanárokat lehülyézel még az ilyen iskolákba nem fognak özönleni a tanárok.Az,hogy szerinted ezért ők rossz emberek,kit érdekel?
"mosdatod a szar tanárod"-Nem hinném,hogy mosdani kéne.A te véleményed számára/számomra nem lényeges.Én elmondtam egy esetet,mindenki levonja belőle a maga következtetését.Ki így,ki úgy.
"sok előítéletes példád általánosítása után te ne ugrálj"-Nem voltam előítéletes.Elmondtam a dolgokat úgy ahogy történtek.Nem ferdítettem,és nem tettem hozzá semmit.Az,hogy neked az igazság kényelmetlen, az a te bajod.
Az meg ,hogy "idiótázol",téged minősít nem engem....

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 21:22:29

@Ekrü: "A normális szülők egy-két éven belül kimenekítették a saját gyermeküket"

nem, ezek idióta szülők. és ez lehet valóban probléma, de akkor ez egy egészen más probléma, mint amivel kezdted. miért ilyen idióták a szülők?!

javasolt háttéranyag: Hindi Medium c. film. tudom, ez túl van a falu határán tőúl, ahol még nem járták.

"Ezt én sem mondtam,viszont most erről az iskoláról volt szó,itt pedig ez történt."

tehát túl lehet élni, és nem általánosítható.

"Szóval te sem tudod a megoldást."

nekem adott esetben nem is kell tudnom a megoldást, mert én nem vagyok tanár. jó tanár meg nem tudom, hogy vagyok-e. a megoldás ráadásul lehet nehezen szavakba önthető. és végül, azt egész biztosan el tudom rólad képzelni, hogy egy ilyen bonyolult kérdésben a legnagyobb idiótaságig tudsz vitázni, miközben, ahogy mondtam, az minden értelmes embernek leesik, hogy a jó tanár bizony az, aki meg tudja oldani az ilyen helyzetet, és vannak ilyen tanárok. tehát felesleges arról vitázni, hogy hogyan csinálják.

"az a hobbija ,hogy direkt szántszándékkal elkapja a tetveket."

nem, ha ez lenne a hobbija, akkor nem csinált volna hülyeséget. és én azt írtam, hogy hülyeséget csinálsz. negatív az IQ-d te kis elmebeteg!

"Gondolom még soha nem találkoztál ezzel a problémával."

de. ilyen iskolába jártam. gyerekként nyilván elkaptam. de felnőttként nem.

Ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szól. Erre nem válaszoltál. MÁS TANÁROK MEG TUDJÁK OLDANI, TÉNY.

innentől az "érved" arról szól, hogy igazad van, mert igazad van. nem mosdatod, mert jó tanár, jó tanár, mert igazad van. sehol egy érv, sehol nem válaszolsz az érveimre. körben forogsz. idióta vagy.

"Nem voltam előítéletes."

de. általánosítottál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 21:23:13

@Ekrü: "Az meg ,hogy "idiótázol",téged minősít nem engem.... "

de, téged minősít, te vagy az idióta

Ekrü 2019.11.17. 21:51:45

@math0: "ez lehet valóban probléma, de akkor ez egy egészen más probléma, mint amivel kezdted. "-Bocs,de neked nem megy az értő olvasás?Egyáltalán elolvasod azt amihez hozzászólsz?Már másodszor derül ki,hogy fogalmad sincs miről vitatkozol....A szóban forgó kommentemben ezt írtam:
"a szülők inkább a környező vidéki falvakba utaztatják a gyermekeiket" ( 10:54:25)
"miért ilyen idióták a szülők?!"-Talán mert minden szülő számára az első és legfontosabb dolog a saját gyermeke boldogulása?Nem hinném,hogy ezért idióták lennének...
"nekem adott esetben nem is kell tudnom a megoldást, mert én nem vagyok tanár."-Értem.Szereted más f@szával verni a csalánt.Nos,mint írtam kibicnek ugye semmi sem drága.
"akkor nem csinált volna hülyeséget"-Áruld már el mi is a "hülyeségcsinálás" abban,hogy valaki elkapja a tetveket?Tetűinvázió esetén nem kellett volna dolgozni menni? :)))
"gyerekként nyilván elkaptam. de felnőttként nem."-Akkor fogalmad sincs mivel jár ez egy iskolában.Nem kívánom ,hogy valaha meg kell tudjad.
"innentől az "érved" arról szól, hogy igazad van, mert igazad van"-Nem.Innentől nem érveltem,hanem közöltem,hogy nekem nem számít ,hogy te kit tartasz jó tanárnak és kit nem.Szíved joga eldönteni ,mint ahogy nekem is,meg a hozzászólásainkat olvasóknak is.Hogy értsd: NEM akarlak meggyőzni és te sem fogsz tudni engem.
"de, téged minősít, te vagy az idióta "-Na ez már olyan óvodás szintű hozzászólás.Rád hagyom....:))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 22:03:22

@Ekrü: "a szülők inkább a környező vidéki falvakba utaztatják a gyermekeiket" ( 10:54:25)"

ez akkor sem az oktatás hibája, hanem a szülők hibája.
"minden szülő számára az első és legfontosabb dolog a saját gyermeke boldogulása?Nem hinném,hogy ezért idióták lennének..."

de azok. a gyerekeik nem tanulnak meg alacsonyabb képességű, vagy szegényebb, vagy más módon hátrányos helyzetű emberekkel együtt élni. azt sem tanulják meg, amit ebből pozitívumot kaphatnak, és a kihívással boldogulni sem tanulnak meg. ez nem jó a gyereknek.

ezt nem fogtad fel:

nekem adott esetben nem is kell tudnom a megoldást, mert én nem vagyok tanár. jó tanár meg nem tudom, hogy vagyok-e. a megoldás ráadásul lehet nehezen szavakba önthető. és végül, azt egész biztosan el tudom rólad képzelni, hogy egy ilyen bonyolult kérdésben a legnagyobb idiótaságig tudsz vitázni, miközben, ahogy mondtam, az minden értelmes embernek leesik, hogy a jó tanár bizony az, aki meg tudja oldani az ilyen helyzetet, és vannak ilyen tanárok. tehát felesleges arról vitázni, hogy hogyan csinálják.

és nem válaszoltál rá. mert nem tudsz, mert nincs igazad.

"Áruld már el mi is a "hülyeségcsinálás" abban,hogy valaki elkapja a tetveket?"

más nem kapja el. a tetűk nem tudnak két métert ugrani.

"nekem nem számít ,hogy te kit tartasz jó tanárnak és kit nem.Szíved joga eldönteni ,mint ahogy nekem is,meg a hozzászólásainkat olvasóknak is.Hogy értsd: NEM akarlak meggyőzni és te sem fogsz tudni engem."

akkor miért nem maradsz kussban, kis idióta, minek járatod az idióta szádad, ha betonfejű vagy, és nem is akarsz érvelni?!

ez is téged minősít.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 22:05:07

@Ekrü: Erre kétszer sem válaszoltál, mert nem tudsz. Mert nincs igazad. Ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szól. Erre nem válaszoltál. MÁS TANÁROK MEG TUDJÁK OLDANI, TÉNY.

Ekrü 2019.11.17. 22:24:09

@math0:
"ez akkor sem az oktatás hibája, hanem a szülők hibája. "-Mikor mondtam én olyat,hogy ez az oktatás hibája? :)))) Én azt írtam,ez a integrációs kísérlet hibája....
10:54:25-nél található a kommentem.Olvasd már el legyél szíves,mert meglehetősen bosszantó olyannal vitatkozni ,aki arra sem vette a fáradságot,hogy rendesen elolvassa azt a hozzászólást amiről vitatkozik.
"de azok. a gyerekeik nem tanulnak meg alacsonyabb képességű, vagy szegényebb, vagy más módon hátrányos helyzetű emberekkel együtt élni."-Ha lehetne kérni a következő választás előtt legyen ez a fő témája a kampányotoknak... Biztos nagy sikere lesz a szülők körében...:))))
"ezt nem fogtad fel:
nekem adott esetben nem is kell tudnom a megoldást, mert én nem vagyok tanár."-De felfogtam.Ítélkezel,miközben fogalmad sincs,hogy te mit tennél egy hasonló helyzetben.De persze mosod kezeidet....
"más nem kapja el. a tetűk nem tudnak két métert ugrani."-Értem tehát álljon két méterre attól a gyermektől akivel éppen beszélget.Botot esetleg ne vigyen magával?Elvégre azzal könnyebb távol tartania magától őket. :))))
"akkor miért nem maradsz kussban, kis idióta, minek járatod az idióta szádad, "-Hát nem én szólítottalak meg téged,hanem te kezdtél nekem írogatni. :))))Én csak válaszolgatok...

Ekrü 2019.11.17. 22:27:59

@math0:
"Ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szól."-Nos ,ha olyan sok a jó tanár és az én példám meg a szar tanárokról szól,akkor megnyugodhatunk,hisz nincs is tanárhiány ezekben az "integrált" iskolákban.Majd ezeket a "más" tanárokat küldjük ezekbe az iskolákba,és rögtön elérik az Apáczai színvonalat. :))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 22:56:30

@Ekrü: "Mikor mondtam én olyat,hogy ez az oktatás hibája?"

ez a post témája itt. az oktatás.

de azok. a gyerekeik nem tanulnak meg alacsonyabb képességű, vagy szegényebb, vagy más módon hátrányos helyzetű emberekkel együtt élni.

erre nem válaszoltál, hanem tereltél.

ezt nem fogtad fel:

nekem adott esetben nem is kell tudnom a megoldást, mert én nem vagyok tanár. jó tanár meg nem tudom, hogy vagyok-e. a megoldás ráadásul lehet nehezen szavakba önthető. és végül, azt egész biztosan el tudom rólad képzelni, hogy egy ilyen bonyolult kérdésben a legnagyobb idiótaságig tudsz vitázni, miközben, ahogy mondtam, az minden értelmes embernek leesik, hogy a jó tanár bizony az, aki meg tudja oldani az ilyen helyzetet, és vannak ilyen tanárok. tehát felesleges arról vitázni, hogy hogyan csinálják.

"Értem tehát álljon két méterre attól a gyermektől akivel éppen beszélget."

10 centit se tudnak ugrani.

""akkor miért nem maradsz kussban, kis idióta, minek járatod az idióta szádad, "-Hát nem én szólítottalak meg téged,hanem te kezdtél nekem írogatni. :))))Én csak válaszolgatok... "

erre sem válaszoltál. nem a beszédaktus volt a kérdés, hanem, hogy mi a fasznak vagy idióta?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 22:58:44

@Ekrü: ""Ebben az országban sok jó tanár van, aki ezt meg tudja oldani, a te példád egy szar tanárról szól."-Nos ,ha olyan sok a jó tanár és az én példám meg a szar tanárokról szól,akkor megnyugodhatunk,hisz nincs is tanárhiány ezekben az "integrált" iskolákban."

ez így nem következik. a magyar oktatás mindenképpen bajban van, hiszen itt vagy példának te, hogy milyen hülyéket termelnek.

abból, hogy "van sok jó tanár, aki meg tudja oldani", nem következik, hogy "van elég tanár". de az igen, hogy a te tanárod nem jó tanár, mert ő nem tudta megoldani.

elmebeteg vagy.

Ekrü 2019.11.17. 23:16:28

@math0:
"ez a post témája itt. az oktatás. "-Te viszont nem a poszthoz szóltál hozzá,hanem az én kommentemre reagáltál.Én ha reagálok valakinek a hozzászólására,akkor előtte elolvasom,hogy képben legyen.No,de végül is nem vagyunk egyformák...:)
"erre nem válaszoltál, hanem tereltél."-Szerinted idióták ,szerintem meg nem. Így most jó? :)))
"ezt nem fogtad fel:"-De,felfogtam.Arról,hogy te képtelen vagy értelmezni a válaszom,nem én tehetek...
"10 centit se tudnak ugrani."-Értem.Szóval a tanár figyeljen fokozottan,nehogy véletlenül egy gyermek hozzáérjen,nekiessen,beleütközzön, ne vegyen fel a földről lesett ruhadarabot,ne menjen a fogas közelébe se és még lehet folytatni a sort.Te komolyan azt gondolod ,egy általános iskolában ahol ráadásul 6-8 évesek is vannak ez kivitelezhető?
"nem a beszédaktus volt a kérdés, "-Dehogynem.:))))Erre utal a:
"akkor miért nem maradsz kussban" és a :"minek járatod az idióta szádad,". :))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 23:17:09

@Ekrü: az igazság az, hogy a tetű egy centit sem tud ugrani.

"Kizárólag közvetlen testi érintkezéssel terjed, rendszerint akkor, mikor a gyerekek összedugják a fejüket (ez általában az említett korosztálynál jellemző). "

hu.wikipedia.org/wiki/Fejtet%C5%B1#Elterjed%C3%A9s,_el%C5%91fordul%C3%A1s

az idióta tanárod tehát csak úgy kaphatta meg, hogy összedugta a fejét egy gyerekkel.

erre mondtam, hogy a gyerekek között könnyen terjed, mert ők simán tesznek ilyeneket, de tanárok nem.
és igen, a tanárod idióta volt ezek szerint. és te is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.17. 23:48:41

@Ekrü: "Te viszont nem a poszthoz szóltál hozzá,hanem az én kommentemre reagáltál."

az ontopic részre reagáltam. te meg a terelő részt erőlteted azóta is, kis pszichopata!

"Szerinted idióták ,szerintem meg nem. Így most jó? :)))"

nem, ez sem érvelő válasz. te magad is idióta vagy.

"De,felfogtam.Arról,hogy te képtelen vagy értelmezni a válaszom,nem én tehetek..."

ez sem érvelő válasz. idióta vagy.

"Szóval a tanár figyeljen fokozottan,nehogy véletlenül egy gyermek hozzáérjen,nekiessen,beleütközzön"

igen, erre amúgy is figyeljen! látom, inkább lemész totál hülyébe, mint, hogy elismerd, nincs igazad.

" ne vegyen fel a földről lesett ruhadarabot,ne menjen a fogas közelébe se és még lehet folytatni a sort."

a tetű nem mászik fel a karon a hajba.

"Te komolyan azt gondolod ,egy általános iskolában ahol ráadásul 6-8 évesek is vannak ez kivitelezhető?"

igen. persze az olyan mongolidiótáknak, mint te nem.

""nem a beszédaktus volt a kérdés, "-Dehogynem.:))))Erre utal a:
"akkor miért nem maradsz kussban" és a :"minek járatod az idióta "

A kérdőszó "miért" és "minek" NEM A BESZÉDAKTUSRA kérdez, hanem az okára. Még egyszer megismétlem, húgyagyúkám, nem az a kérdés, hogy hogyan, miképpen beszélsz, hanem az, hogy mi a fasznak, ha nem vagy meggyúzhető, és nem érvelsz?!

És tényleg nem érvelsz.

Idióta retardált vagy.

Örömhernyó 2019.11.18. 03:09:44

@math0: Matyika, ezeket az eseményeket nagyon szépen időrendi sorba lehet rakni anélkül, hogy tudnánk, hogy melyik napon kiáltották ki Kun Béláék a Tanácsköztarsaságot és melyik napon trappolt be Budapestre Horthy a gebéjén a románon nyomában.
Ugyanis az összefüggések ismeretében konkrét évszámok nélkül is helyes sorrendet lehet felállítani az összefüggő, egymásból következő események közt.
Sőt, aki az összefüggéseket látja, az élete végéig fog emlékezni ezekre.

Történelemórán a francia forradalom témájában nekünk még napra pontosan kellett tudni az egyes eseményeket, bár a történelemtanárunk is az ok-okozati összefüggések, folyamatok megértésére helyezte a hangsúlyt, de sajnos a tankönyvünk ezt a korszakot rengeteg napra pontos dátummal taglalta. Király menekülési kísérlete, különböző nyilatkozatok, alkotmányok, Mars-mezei sortűz, egészen a napóleoni háborúk végéig.
Aki csak bemagolta az évszámokat és melléjük az eseményeket, összefüggések ismerete nélkül, az el is felejtette hamar.
Pedig az okok, folyamatok, a rendi előzmények, a forradalom radikalizálódásának lépései, a forradalmi terror, az alkotmányos változások fontosak. Aki ezeket átlátja, az tudja a történelmet. Nyilván évszámok szintjén fontos elhelyezni az eseményeket, de részletekbe menően inkább az események összefüggései fontosak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.18. 07:57:28

@Örömhernyó: idióta vagy, bazdmeg. persze, ha nagyon akarod, akkor te, felnőttként egyetlen ilyen esetben megtanulhatod csak a sorrendet. de a gyerekeknek megtanítani az összefüggéseket, és számon kérni őket gyakorlatilag nem lehet máshogy, csak az évszámok megtanulásával és számonkérésével. a gyerekek fejében a sorrendiség nem is alakul ki, nem is ragad meg máshogy.

úgy elmesélni a történetet, hogy "tudjátok, gyerekek, valamikor a 20. század elején, először volt az I. V.H., azt nem mondom meg, hogy milyen sokáig tartott, mert az már majdnem évszám lenne, aztán jött az Őszirózsás forradalom, és a Károlyi kormány. hogy ez milyen hosszú volt, azt se mondom meg, mert az már majdnem évszám lenne, utána jött a Tanácsköztársaság, hogy ez milyen hosszan tartott, azt se mondom meg, mert az már majdnem évszám lenne, aztán jött Horthy fehér lovon, aztán jött csak a trianoni szerződés. hogy mennyivel jött később, azt nem mondom meg, mert az már majdnem évszám lenne".

azonkívül, hogy:

1) kurva körülményes lenne ezt így elmondani
2) kurvára nem ragad meg jól a gyerekekben, ha így a levegőben lebeg az egész
3) sok összefüggés pontosan arról szól, hogy valami milyen hosszú
4) sok összefüggés pontosan arról szól, hogy valami az év melyik szakában szólt

elég röhejes volna elmondani, hogy:

A) gyerekek, Horthy éppen száz éve vonult be Budapestre, de nem mondom meg, hogy mikor

meg:

B) A harminc éves háború a 17. század elején volt, nem mondom meg, hogy miért nevezték harminc éves háborúnak. a százéves háború meg a 14.-15. században volt, nem mondom meg, hogy milyen hosszú volt valójában, és mettől meddig tartott.

C) gondolom, azt se tanultátok meg a francia forradalom kapcsán, hogy a thermidort miért nevezik thermidornak.

meg ugye az őszirózsás forradalmat miért nevezik így, azt se tudod, ugye?

hidd el, bazdmeg, a naptárat nem azért találta ki az emberiség, mert felesleges akadékoskodás, hanem azért, mert hasznos! és a gyerekeknek is érdemes megtanulniuk alkalmazni a gyakorlatban is, ha nem akarnak az ősember szintjén maradni, mint te.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.18. 08:33:38

@Örömhernyó: gyerekek, mit ünneplünk március 15-én? október 23-án? mikor volt a tavaszi hadjárat? talán télen? és az arab tavasz? mire utalnak, amikor március idusáról írnak a történelemben vagy irodalomban? miért ostromolta meg Szulejmán Kőszeget? Miért mentek bele az egyezségbe Jurisiccsal, miért volt ez jó mindkét félnek? 13. Lajos uralkodása idején miért Mária Medici uralkodott? mikor vette át az uralkodást Lajos? miért pont akkor? milyen viszonyban volt Lajos uralkodása a 30 éves háborúval?

miért alakult úgy a Csúd-tavi csata, ahogy, miért voltak óriásiak a lovagok veszteségei? miért volt fontos Hitlernek gyorsan elfoglalni Moszkvát? miért voltak nagyok a németek, és a magyarok veszteségei Sztálingrádnál és Voronyezsnél?

melyik francia király hívta Leonardot Franciaországba? miért pont ő? mert ugye van olyan is, amikor két, különböző tantárgyból, vagy két különböző időpontban tanult történelmi eseményeket össze is lehet kötni. ha megvannak az évszámok, akkor lehet tudni, hogy Kolombusz amerikai útjakor ki volt a Spanyol király. fel lehet fogni, hogy mi volt ekkor a helyzet a Földközi-tenger keleti medencéjében. vagy össze lehet rakni, hogy Vasco da Gama miért kerülte meg Afrikát.

stb. stb. ezeket nem lehet dátumok nélkül rendesen elmondani, megérteni és megjegyezni, te ostoba fasz!

Örömhernyó 2019.11.19. 11:41:58

@math0: Mátyás, megint nem vetted be a gyógyszeredet. Az alapján, hogy mi miből következik, ok-okozati összefüggések, sokkal jobban meg lehet tanulni egy olyan hosszú folyamatot, mint ami a francia forradalom és a napóleoni háborúk voltak.
Gyerekekről beszéltél. A gyerek az mondjuk általános iskolás. Általános iskolás történelem tankönyvünkben egy nagyságrenddel kevesebb napra pontos dátum volt, mint a gimnáziumi tankönyvben. Gyerekek meséket is megtanulnak, amikben nincs dátum, de fel tudják állítani az események logikus sorrendjét. És ez fontosabb, mint hogy napra pontosan tudják, hogy mikor vonult be Horthy Budapestre.
A világhaborús vereség, Tisza meggyilkolása, Károlyi, majd a kommunisták és szocdemek kavarása, Tanácsköztársaság, Felvidéken a csehek elverése, roman offenzíva, szegedi ellenkormány, ezeket egymáshoz képest kell sorba rakni és megérteni, hogy miért következtek ezek így egymásból. Napra pontosan ebből 1-2 eseményt kell tudni elhelyezni.

Örömhernyó 2019.11.19. 11:44:08

@math0: A harmincéves haborúban nem az a fontos, hogy 30 évig tartott. Hanem az okai, a szövetségek, az egymással szemben álló erők és a hatása Európa további történelmére.

Zöldelve 2019.11.19. 12:38:12

@math0: Neked pedig az emberi agy működéséről nincs fogalmad, barátom. Látszik, hogy annyira hozzáidomultál a magyar oktatási rendszer öncélúságához, hogy képtelen vagy kicsiti is kitekinteni belőle. Vagy legfeljebb egy kicsit. Sajnos ilyen mentalitással nem az a baj, hogy a gyerekek nem épülnének belőle (pedig nagyon is, ahogy a hülyeségek, a fals minták is rögzülnek), hanem, hogy a magyar közoktatásban tevékenykedő pedagógusok jeletős része (tisztelet a nagyon ritka kivételnek) alkalmatlan lenne ilyen rendszert működtetni, hisz ő maga sem lát át összefüggéseket. Ahogy ennek te is ékes bizonyítékát adtad - akár pedagógus vagy, akár nem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.19. 20:33:36

@Örömhernyó: ezt nem sikerült felfognod, mert húgyagyú vagy. biztos azért, mert csak meséket tanultál.

yerekek, mit ünneplünk március 15-én? október 23-án? mikor volt a tavaszi hadjárat? talán télen? és az arab tavasz? mire utalnak, amikor március idusáról írnak a történelemben vagy irodalomban? miért ostromolta meg Szulejmán Kőszeget? Miért mentek bele az egyezségbe Jurisiccsal, miért volt ez jó mindkét félnek? 13. Lajos uralkodása idején miért Mária Medici uralkodott? mikor vette át az uralkodást Lajos? miért pont akkor? milyen viszonyban volt Lajos uralkodása a 30 éves háborúval?

miért alakult úgy a Csúd-tavi csata, ahogy, miért voltak óriásiak a lovagok veszteségei? miért volt fontos Hitlernek gyorsan elfoglalni Moszkvát? miért voltak nagyok a németek, és a magyarok veszteségei Sztálingrádnál és Voronyezsnél?

melyik francia király hívta Leonardot Franciaországba? miért pont ő? mert ugye van olyan is, amikor két, különböző tantárgyból, vagy két különböző időpontban tanult történelmi eseményeket össze is lehet kötni. ha megvannak az évszámok, akkor lehet tudni, hogy Kolombusz amerikai útjakor ki volt a Spanyol király. fel lehet fogni, hogy mi volt ekkor a helyzet a Földközi-tenger keleti medencéjében. vagy össze lehet rakni, hogy Vasco da Gama miért kerülte meg Afrikát.

stb. stb. ezeket nem lehet dátumok nélkül rendesen elmondani, megérteni és megjegyezni, te ostoba fasz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.19. 20:36:16

@Örömhernyó: a mesék általában egyszerűbb, lineáris, fonalas történetek. a történelem bonyolultabb. de a te szinteden lehet, hogy csak mese. attól, hogy te retardált vagy, még nem kéne visszahúznod a gyerekeket a te szintedre!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.19. 20:38:33

@Örömhernyó: "A harmincéves haborúban nem az a fontos, hogy 30 évig tartott."

de az is. csak te nem fogod fel, hogy ez miért fontos. kurva sokáig tartó intenzív háború volt, a középkor világháborúja, mérhetetlen pusztítást végzett.

na ezt te soha nem fogod fel, mert idióta retardált vagy, aki egy évszámot nem tud megjegyezni

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.11.19. 20:42:04

@Zöldelve: "Neked pedig az emberi agy működéséről nincs fogalmad, barátom."

Akiknek van fogalmuk az agyműködésről, azok egybeírják. Akiknek nincs, azok ugatnak,mint te.
süti beállítások módosítása