Filmekről, moziról, érdekességekről

Ars poetica

2018. június 10. - Kritikus 73

Az alapvetés a következő: kellenek a filmek, mert kikapcsolnak, szórakoztatnak, tanítanak és feltöltenek bennünket.  Színesítik életünket, élményekkel ajándékoznak meg bennünket, sőt akár segíthetnek is továbblépni életünk egy-egy nehéz szakaszán. Na most, ... ha sok filmet nézel, akkor előbb-utóbb kialakul benned egy viszonyulás, mely segít megállapítanod, hogy egyrészt mi a TE stílusod (mi tetszik neked, mely műfajok, mely színészek és milyen típusú filmek), másrészt segít eldöntened, hogy mi a jó és mi a rossz (mi a színvonalas és mi a gyenge, mi az ütős és mi a gagyi). Ha eljutsz erre a pontra, akkor akár filmes blogot is írhatsz, vagy értelmesen, konstruktívan hozzászólhatsz mások írásaihoz. Egy a lényeg: tiszteld a filmes szakmát, becsüld azt, aki órákat-napokat szán egy-egy kritika megírására és légy nyitott, mert nem mindig csak egyetlen egyetemes igazság létezik (amit TE gondolsz valamiről). 

A Scriptory - egy blog és egy szemlélet is egyszerre - azt az Ars poeticát vallja, hogy a filmekkel  való foglalkozáshoz - kritikák olvasásához, hozzászólások írásához és elemzések elkészítéséhez - négy dolog szükséges: tisztelet (mások iránt), nyitottság (mások véleményére) gyakorlat (vagyis kellő mennyiségű film ismerete, minden műfajból) és végül némi elemző-, fogalmazó készség. Persze az sem árt, ha van ízlésed (vagy legalább tudod, hogy mi az). Végül még annyit: a filmvilág is a művészetek közé tartozik, így nagyon sok benne a szubjektivitás. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg módon lehet értékelni egy-egy filmalkotást. Ha azonban a ránk gyakorolt hatását vesszük első helyre, ritkán tévedünk megítélésében. 

Remélem van olyasmi a fentiekben, amivel egyet tudsz érteni és látogatod majd időnként a Scriptoryt. Mi szívesen látunk. A blogról pár mondatos becsekkolásunkat itt olvashatod.

scriptory_felirat_rovid.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr6014039058