Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Scriptor

Létezhet megalodon napjainkban is az óceánok mélyén? [10.]

2018. július 04. - Editor_

A címben szereplő kérdésre sokan csak legyintenek, mondván: "marhaság", mégis azt kell mondjam, több hozzáértő szerint egyáltalán nem az. Például középiskolai biológia tanáromat megkérdezve - aki nem mellesleg oceanografia témakörben szerzett doktorátust - meglepő választ kaptam, szerinte ugyanis egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az óceánok mélyén soha nem látott méretű megalodon(ok) élnek.

balna_harapas.jpg

balna_harapas5.jpg

Hogy mire alapozza kijelentését? Például arra, hogy a 166 millió négyzetkilométer nagyságú Csendes-óceánnak csak pár százalékát ismerjük. Ha számításba vesszük, hogy ehhez a gigantikus kiterjedéshez átlagosan 4200 méteres mélység társul, könnyen elképzelhető, hogy milyen irdatlan víz-tömegről beszélünk. És tegyük még hozzá: ez csak egy óceán a háromból. Bolygónk felületének 71% -át alkotják a tengerek. Egyszerűen képtelenség minden részét megismerni. A másik elgondolkodtató tényező, hogy rendszeresen kerülnek a partokra olyan bálna-tetemek, melyeken óriási harapás-nyomok láthatóak. Még az oceanologusok sem tudják ezeket a sérüléseket megmagyarázni. 

balna_harapas4.jpg

A téma - a megalodon(ok) létezéséről - a nyáron mozikba kerülő, Jon Turteltaub rendezte, és Jason Statham főszereplésével jegyzett, The Meg (Meg - Az őscápa)  című film kapcsán került most újra az érdeklődés középpontjába. A történet szerint a főhős, Jonas Taylor (Jason Statham) egy hatalmas őscápával küzd meg az óceán mélyén. A készítők egyértelműen a téma népszerűségét próbálják meglovagolni, mely népszerűség már a Jurassic World filmek közkedveltsége kapcsán érezhető volt.

megalodon.jpg

A film minősége erősen kérdéses: lehet gagyi és lehet nagyon látványos is. Persze leginkább egy CGI (Computer-Generated Imagery) orgiára számíthatunk. Mégis sokan várják (velem együtt) a bemutatót, hiszen mindenkit izgat a téma. Hozzátenném: a film előzetesében és promóciós anyagában látható megalodon biztosan nem 20 méteres (ahogyan a valódi megalodonok méretét valószínűsítik), hanem sokkal nagyobb, így elmondható, hogy a készítők kicsit "rájátszottak" a látványra. 

balna_harapas3.jpg

Visszatérve a dolog elképzelhetőségére: az időnként partokra vetődő 25-30 méteres nagyságú, gigantikus harapásnyomokat tartalmazó bálnák egyértelműen az óceánokban élő eddig be nem azonosított új óriás-ragadozók létezése mellett szólnak. Kérdés azonban, hogy ha vannak is ilyenek, akkor megalodonok e? A Charcharocles megalodon mai tudásunk szerint valamikor a miocén kor kezdetén alakulhatott ki, 23 millió évvel ezelőtt (és körülbelül 2,5 millió éve halt ki) és körülbelül 20 méteres lehetett. Összehasonlításul: a bolygónkon eddig kifogott legnagyobb cápa (egy cetcápa) 12,65 méteres hosszúságú volt. (De a ragadozó cápák közül a Nagy Fehér Cápa - Charcharodon carcharias legnagyobb példánya "csak" 6,1 méteres.) Így túlzás nélkül állítható, hogy a megalodonok voltak a Földünkön valaha élt legnagyobb ragadozók

megalodon2.jpg

Ami a szkepticizmust illeti, két problémát emelnék ki: az egyik, hogy miként élhet napjainkban egy 2,6 millió éve kihalt élőlény, a másik, hogy mi lehet az oka annak, hogy soha senki nem látta vagy filmezte (fotózta) le? De folytathatnánk a kétségek felsorolását azzal is, hogy egy ilyen hatalmas ragadozónak (mely háromszorosa egy nagyra nőtt fehér cápának) nagy területeket kell bejárnia táplálék után kutatva (hisz gyomra megtöltéséhez több száz kiló halra van szüksége), így meglehetősen feltűnő lenne bolygónk bármely pontján is felbukkanása. Ma már szinte minden szigeten élnek emberek, léteznek műholdak, alacsonyan szálló repülőgépek, vannak katonai támaszpontok ... stb, stb. Valakinek, valahol észlelnie kellett volna már. 

Ugyanakkor a másik oldalon kiemelendő: ha mélységekben él (és ritkán érkezik felszín-közelbe) akkor bizony nagyon is elképzelhető, hogy soha, senki nem látja. A másik: vannak észlelések, melyek bár nem tudományosak (hitelt érdemlő felvételek, fotók), mégis csak arra utalnak, hogy néha valakik látják ezeket az ősi óriáscápákat. Két példát kiemelve: 1978-ban, Ausztrália észak-keleti partjainál, vagyis a Nagy-Korallzátony mentén egy yacht motorhiba miatt megállásra és rövid horgonyzásra kényszerült. Ezen idő alatt az utasok egyöntetűen észleltek egy hajójuknál alig rövidebb, vagyis legalább 20 méter körüli gigantikus cápát, mely a vízfelszín alatt úszott el a közelükben. (A yacht egyébként 26 méteres volt.)

megalodon3.jpg

Később, 2013 április 5-én, a Dél-afrikai Fokváros partjai mentén egy mélytengeri halászattal foglalkozó kisebb hajó süllyedt el, egy hatalmas és agresszíven támadó tengeri állat támadásától. Bálnára gyanakodtak, de Collin Drake tengerbiológus szerint (aki megvizsgálta az esetet) sem bálna, sem nagy fehér cápa nem lehetett. Az eset a helyi újságokba is bekerül. Az említett furcsa észlelések mellett, más esetek is előfordultak

Zárásul: számtalan olyan tengeri állatfaj létezik, melyről korábban azt hitte a tudomány, hogy régen (akár több millió éve) kihalt. Nem zárható tehát ki a Megalodon létezése sem. Mindenesetre érdekes eljátszanunk a gondolattal, akár az idény nyáron (augusztus közepén) mozikba kerülő "Meg - Az őscápa" című film megnézése erejéig.

kisbelyegkep_scriptor.jpg

2018.07.04.(18:20)

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr6414092667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2018.07.05. 12:59:32

A mélytengeri óriás tintahalról (Architeuthis dux) is azt hitték kihalt, aztán 2002-ben Ausztráliában partra sodródott egy 16 méteres, negyed tonnás példány. Szerintem a megalodon sem biztos, hogy kihalt. Létezhet ekkora óriáscápa az óceánok mélyén. Nem keresi a part-menti vizeket (ahol észlelhetnék), mert olyan nagy méretű állatokkal táplálkozik, melyek a mélyebb vizekben élnek.

Editor_ 2018.07.05. 13:06:35

@CriticalMaster: ... régi vita ez a tudósok, kutatók és zoológusok közt: létezhetnek felfedezetlen (esetleg kihaltnak hitt) óriás ragadozók az óceánok mélyén? Akár megalodon(ok) is. A választ teljes bizonyossággal senki nem tudja. DE - és szerintem ez a lényeg, nem zárható ki, mert nem ismerjük az óceánok teljes élővilágát.

Thomas Dantes 2018.07.05. 17:02:33

@CriticalMaster: Soha nem gondolták hogy kihalt. Egész egyszerűen szinte semmit se tudni a fajrtól, de kihaltnak nem hitték.

2018.07.05. 17:02:49

@Scriptor.:

"DE - és szerintem ez a lényeg, nem zárható ki, mert nem ismerjük az óceánok teljes élővilágát. "

Ezért az is lehet, hogy az óceánokban az emberek egy ismeretlen faja él vízalatti városokban. Hisz! Nem ismerjük az óceánok teljes élővilágát.

kiskutyauto 2018.07.05. 17:31:43

Számos kutató azon van, hogy óriás polip és óriás tintahal is él a nagy mélységekben tehát 100 méternél mélyebb vizekben, melyek nem vagy csak nagyon ritkán jönnek felszínre. Fényre nincs szükségük túlzottan (a felszíni zaj kimondottan irritálja őket), nincs táplálékuk sekély vizekben, mert túl kicsik és lényegében egymást zabálják, illetve a mélyebbre tévedő bálnákat, óriás delfineket (orka) és óriás cápákat esetleg...
A jachtos eset megalodon helyett simán lehetett óriás cápa inkább, ami megnő azért néha 15 méteresre is és teljesen ártalmatlan, hacsak fel nem dühítik és akkor kb mint egy bálna ugyanúgy támadhat, nem táplálkozási vadászási céllal, hanem pusztításival, jobbára farokcsapásokkal, orrlökésekkel, legutoljára harapással, hiszen - bár elég vicces, de - nincsenek fogai ugyebár...

Editor_ 2018.07.05. 17:38:38

@MikeBoy: igen. Sok minden lehetséges. De víz alatti városok? Azért azt észlelnék a műholdak, repülők, nem gondolod? :-)

Periodista. 2018.07.05. 20:50:48

@kiskutyauto: Az óriás tintahalakról rengeteg felvétel készült. Ma már kutatják őket. Nem lehet tagadni létezésüket.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.07.05. 20:51:00

@Scriptor.: kb közel azonos a sansza annak is, hogy egy víz alatti csúcsragadozó sosem megy új vadászterületre, ahol sokkal több és sokkal jobb táplálékra lelhet...

Argus_ 2018.07.05. 21:14:47

@Thomas Dantes: Hivatalosan lett kihaltnak minősítve. Minden érdemleges biológiai és paleontológiai szakforrás ezt írja.

Editor_ 2018.07.05. 21:19:40

@Thomas Dantes: ... ja most nézem, hogy te valószínűleg az óriást tintahalra mondtad, hogy nem tekintették kihaltnak, én pedig azt hittem a megalodonra. Az utóbbira vonatkozóan írtam, hogy hivatalosan is kihaltnak lett minősítve. Az óriás tintahallal kapcsolatban bizonytalan vagyok. De lehet, hogy igazad van és valóban nem mondták ki rá a kihalás tényét.

Argus_ 2018.07.05. 21:29:00

@Thomas Dantes: Úgy értelmeztem én is, hogy a megalodonra írtad, hogy nem tekintették kihaltnak. Az óriás tintahal esetében a "valószínűleg" kihalt terminus fordult elő azt hiszem. Egészen az utóbbi évtizedekig, amikor újra észleltek mélytengeri óriás kalmárokat.

balázs73 2018.07.08. 00:18:34

Azért egy elméleti 20 méter hosszú torpedó alakú testre kifejtett hidrosztatikus nyomás számolható nagy mélységekre. Nem véletlen, hogy nagy mélységekben
vagy nincsenek élőlények, vagy csak kis testfelülettel rendelkező egyszerűbb életformák.

Összetett élőlényeknek (gerinces ragadozó) meg szükségük van az élthez és a tájékozódáshoz a napfényre, ami nagy mélységekbe nem jut le, ahogy a szóba jöhető táplálék sem. Így az elméleti őscápa táplálékszerzés céljából sem merülne mélyre. Elbújnia meg nincs ki elől, hacsak ez az óriási őscápa nem prédája mondjuk egy nálánál nagyobb gigantikus őspolipnak, ami kevéssé mélyen él.

A partra vetődött, elpusztult bálnákon és ceteken található végzetes sérülések okozói a napjainkban az óceánokat járó 200-300 ezer tonnás teherhajók sebesen forgó 8-10 méter átmérőjű hajócsavarjai.

Periodista. 2018.07.08. 00:26:38

@balázs73: Az óriás kalmár 16 méteresre is megnő, mégis nagy mélységekben él. Biztos nem szóltak neki a hidrosztatikus nyomásról.

Editor_ 2018.07.08. 00:31:15

@balázs73: ... hajocsavar okozta sérüléseket csak egy látássérült nézné harapásnyomnak, márpedig a partra sodródott és oriási sebeket (harapásnyomokat) muato bálna tezemeket képzett tengerbiológusok, oceanológusok tanulmányozzák (és nem pedig vakok).
süti beállítások módosítása