Scriptor

A 10 legjobb sci-fi film [11.]

2018. július 07. - Editor_

A science fiction, vagy röviden sci-fi mint műfaji kategória olyan könyveket, filmeket és egyéb művészeti produktumokat (pl festményeket, képregényeket, színi előadásokat ... stb) jelöl, melyeknek cselekménye a tudományos fantasztikum körébe tartozik. Rögtön hozzá kell, hogy tegyem: elvétve fordul csak elő, hogy egy mű CSAK ebbe a kategóriába tartozzon, hisz legtöbbször valamilyen más vezérmotívum, hangulati elem, esetleg "behatás" is jellemző még az ide sorolt alkotásokra. Lehet ez vígjátéki elem (pl a Vissza a jövőbe filmek esetében), lehet horrorisztikus vonás (pl az Alien filmeknél), lehet kaland feeling (lásd: Star Wars mozik), vagy krimiszerű elem, esetleg akciófilm hatás (pl a Total Recall és Terminátor filmeknél). Ebből aztán rengeteg vita adódik a filmrajongók körében arról, hogy mi számít sci-finek és mi nem. Sokan kizárólag a "vegytiszta" tudományos-fantasztikus műveket sorolják csak ide, míg mások megengedőbbek és az egyéb műfaji-jegyeket hordozó alkotásokat is ide veszik. Én azt mondom: érdemes tágabban értelmezni a műfajt, mert számtalan értékes és érdekes filmet zárnánk ki, ha ragaszkodnánk az eredeti keretekhez. Ugyanakkor én is kizárnék néhány művet a listámból, mert ezeknél NEM a tudományos fantasztikum a központi vezérmotívum. 

Nem vettem a sci-fi műfajba például a Terminátor filmeket, a Vissza a jövőbe alkotásokat (pedig amúgy nagy kedvenceim, csak éppen vígjáték-kalandfilmekként), nem soroltam ide a Star Wars mozikat (számomra inkább kalandfilmek), a Mátrix sorozatot és az Alien-filmeket (melyeket sokkal inkább a horror műfajban helyezem el). Lehetne ezeken a "kizárásokon" persze napestig vitatkozni (hiszen jó adag szubjektivitás jellemzi a műfaji határokat), de nézzük inkább a listát:

10. Mentőexpedíció (2015)

martian.jpg

Ridley Scott 2015-ös filmje Matt Damonnal és a gyönyörű Jessica Chastainnel nagyon meglepett három éve, mert nem vártam a sztoritól egy ennyire erős végeredményt. Ez a film fordulatos, meglepetésekkel teli, izgalmas és rengeteg humort is tartalmaz, nem beszélve arról, hogy tudományos szempontból sem lehet találni benne túl sok kivetnivalót. A Mars meghódítása amúgy is "sláger-téma" mostanában és a legtöbb kutató szerint néhány évtizeden belül megvalósításra kerülhet. Ember még soha nem járt a Vörös bolygón és ha ez egyszer megtörténik, az legalább akkora tudományos lépés lesz, mint 1969 július 20 -án a Hold meghódítása.

9. Gattaca (1997)

gattaca.jpg

Az Andrew Niccol rendezte 1997-es sci-fi egyike a leginkább elgondolkoztató filmeknek, melyeket valaha láttam. A genetika mint tudomány napjainkban reneszánszát éli, a származás, etnikai hovatartozás, felmenőink kérdése pedig mind inkább a közbeszéd, közgondolkodás részévé válik. A Gattaca egy olyan jövőbeni világot tár elénk, melyben mindent a genetikai adottságok határoznak meg. Akiben rossz tulajdonságok, betegségek lehetősége, vagy gyengeség van genetikailag kódolva, nem csinálhat karriert, sőt nem is érvényesülhet. A történet főhőse, Vincent (Ethan Hawke) azonban kicselezi a rendszert. A film érdekes, izgalmas és elgondolkodtató egyszerre. 

8. Avatar (2009)

avatar.jpg

Ha van iszonyúan látványos film, akkor az az Avatar. Cselekménye ugyan tökéletesen behelyettesíthető egy klasszikus westernbe, a fenyegetett indiánokkal, az őslakosok földjét erőszakkal elvenni akaró, kincseikre áhítozó fehér hódítókkal, mégis valahol ez a film is a sci-fi műfajának határsávjába tartozik (bár igazság szerint inkább kalandfilm). Ami miatt a listába felvettem, az a film különleges technikai kivitelezése és annak a fantázia-világnak a kiteljesítése, ami a science fiction moziknak annyira sajátja. El kell ismerni: James Cameron magas minőséget tett az asztalra 2009 -ben és a Sam Worthington - Sigourney Weaver - Stephen Lang trió is kitett magáért. 

7. Total Recall (1990)

totalrecall.jpg

A Paul Verhoeven rendezte 1990 -es Total Recall, Arnold Schwarzeneggerrel és a Len Wiseman által 2012 -ben elkészített Colin Farrell - féle verzió sokáig állt versenyben nálam, mert mindkettőnek megvannak a maga előnyei és értékei. Az eredeti, 28 éve készült változat egy nagyon jó rendezéssel került annak idején a mozikba, Swarzenegger erős alakításával, eredeti megoldásokkal és a lélegzetelállító (akkoriban csak 32 éves) Sharon Stone "jelenlétével". A 2012 -es film pedig ütős akciójelenetekkel és a szintén gyönyörű Jessica Biel, illetve a fantasztikus Kate Beckisnsale játékával lett nagyon látványos. Erre a listára mégis a régi változatot választottam, mert sokkal inkább sci-fi jellegű például az idegenek objektumával, melyet a film legvégén aktiválnak.  

6. Szárnyas fejvadász

bladerunner.jpg

Ahogyan a Total Recall, úgy a Blade Runner (Szárnyas fejvadász) is kapott egy későbbi változatot. Az eredeti verzió Ridley Scott rendezésében, Harrison Ford, Sean Young és Rutger Hauer főszereplésével, 1982 -ben került a mozikba, míg az újabb változat Denis Villeneuve nevével fémjelezve Ryan Goslinggal, 2017 -ben készült el. Ám míg a Total Recall esetében mindkét változat nagyon jól sikerült, addig a két Blade Runner film közt fényévnyi távolság van: az 1982-es film különleges hangulatú, kiváló minőségű munka, a 2017-es viszont "dögunalom". Listámra nyilván a 82-es film került érdekes témájával, több mélységű, elgondolkodtató tartalmával, a művi úton létrehozott, mégis önálló személyiséggel bíró, mesterséges intelligencia kérdésével. 

5. 2001- Ürodüsszeia (1968)

odyssey.jpg

Stanley Kubrick 1968 -as különleges filmje a 2001: Space Odyssey egyszerűen lehagyhatatlan a valaha készült legjobb science fictionok listájáról. Mert ez is többrétegű, remek látványvilágú, elgondolkodtató és valódi filmélményt adó, ízig - végig sci-fi mű. Gyermekként láttam legelőször és rögtön nagy hatást tett rám, sőt a műfaj nagy kedvelőjévé tett. Bár stílusa nem egészen egyezik azzal, ami számomra a sci-fiben igazán meghatározó és érdeklődést felkeltő (ahhoz túlontúl teátrális és lassú tempójú), mégis alapfilmnek tartom. Ezen a listán az első ötbe tettem nem utolsó sorban a műfajra gyakorolt hatása miatt. 

4. Világok harca (2005)

vilagokharca.jpg

Steven Spielberg és Tom Cruise 2005 -ös filmje nagy kedvencem már 13 éve. Egyetemista korom óta vallom: ha egyszer egy idegen civilizáció "kopogtat" be hozzánk, az a sokkal fejlettebb hódító és az elmaradott leigázottak szituációja lesz, ahogyan ez a történelemben mindig is volt: elég az amerikai indián kultúrákat (aztékokat, inkákat) elpusztító spanyol konkvisztádorokra gondolnunk, akik fejlett tűzfegyvereikkel szinte kiirtották ezeket a népeket. A Világok harca pontosan ezt a gondolatot ragadja meg látványos és nagyon izgalmas kivitelben, viszont happy end zárással (a való életben aligha számíthatnánk erre). Listámon simán megérdemli a film a negyedik helyet.

3. Kapcsolat (1997)

contact.jpg

Ami nem sikerült Villeneuvnek 2016 -ban az Érkezéssel, az bravúrosan összejött Robert Zemeckisnek az 1997 -es Kapcsolattal. A Contact ugyanis zseniális lett, főleg az érdeklődés felkeltésében és fenntartásában. Remek a történet, fantáziadús a kivitelezés és elgondolkodtató a történetfűzés. Nekem bejött Jodie Foster játéka is (bár sokáig nehezen emésztettem meg, hogy a nőkre bukik - ez nyilván a legkevésbé sem tartozik ide). A Kapcsolat egy nagyon is reális alapkoncepcióból indul ki, amivel a film engem már eleve megnyert magának. Ennek lényege: az idegenek egy matematikai feladvánnyal kezdeményezik a kapcsolatfelvételt, melynek megfejtése magas szintű műszaki tudást igényel. Ha az emberiség képes a megoldásra, akkor arra is kész, hogy a kapcsolatot létrehozza.

2. Prometheus (2012)

prometheus.jpg

Bár a bevezetőben azt írtam: az Alien filmeket alapból inkább tartom horror-moziknak, mint sci-fi alkotásoknak, a Prometheus nagy kivétel a franchise többi részéhez képest. Ebben a történetben ugyanis rengeteg a fantázia és a tudományos fantasztikum. Az emberiség eredet-kérdése is felvetődik, amire érdekes válasz-kísérleteket kapunk Ridley Scott -tól. Tetszetős a kivitelezés, jók a jeleneteket és a végső csattanó is. Valójában a Prometheus nem is tekintem igazi Alien filmnek, sokkal inkább egy remek sci-finek. Annyira jónak, hogy a lista második helyére tettem. 

1. Harmadik típusú találkozások (1977)

harmadiktpusu.jpg

Végül az abszolút első: Steven Spielberg 1977 -es nagy klasszikusa, a sci-fi műfaj egyik nagy alapműve, a Harmadik típusú találkozások (Close Encounters of the Third Kind). Egészen fiatalon láttam először és egész életemre meghatározó élményt jelentett. Ebben a történetben az idegenek nem rosszindulatúak, hanem inkább érdeklődően közeledőek. Különleges sztori, különleges rendezés, élvezetes kivitelezés. Nálam a lista első helyén a film helye. 

scriptory_felirat_rovid.jpg

2018.07.07. (18:30)

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr3914099169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Arctus 2018.07.08. 17:17:49

Végre egy objektív lista ebben a műfajban. Talán az Avatar az egyetlen amivel nem értek egyet, mert én nem tekintem sci-finek. A több kábé stimmel. Meg még a Mentőexpedíciót előrébb tenném, az első 5-be.

Editor_ 2018.07.08. 17:20:03

@WAR10CK.: ... Köszi! ... Amúgy az Avatar valóban határeset bele is írtam a szövegébe, hogy inkább kalandfilm, mint science fiction. De mivel olyan kivételes technikai megoldásokkal készült, úgy éreztem mégis itt a helye.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.07.08. 18:35:08

Örülök hogy a Kapcsolat és a Gattaca is felkerült a listára, nagy kedvenceim!

A Szárnyas fejvadászt kétszer is megnéztem, de számomra teljesen jellegtelen.
Az Űrodüsszeia a maga korában biztos ütős volt, de most már rettenetesen unalmas. Pár éve láttam először és hatalmas csalódás ahhoz képest, mint amennyire tartják.

Periodista. 2018.07.08. 18:51:42

Jó a lista. Nálam még Az ember gyermeke, meg esetleg az Interstellar felfért volna az első 10-be!

Petrus Rosidus Maximus 2018.07.08. 19:32:03

Érdekes, hogy az Index abban az esetben, ha egy nagy mennyiségben publikáló blog jelentet meg egy filmes listát soha nem írja bele a címbe (önkényesen) hogy "XY blog szerint", viszont, ha egy kis blog ír listát, egyből a címbe kerül, hogy a "Scriptor blog szerint". Konkrétan a Smoking Barrels, Filmbook, Supernatural Movies listáiban nem látom hogy "SM blog szerint". Kicsit kettős mércének tűnik a dolog.

Recensens 2018.07.08. 19:34:27

@Rozsdabarna.: ... mert a nagy blogok tévedhetetlenek (... ja és protekciósak).

Editor_ 2018.07.08. 19:39:53

@Rozsdabarna.: van benne valami.
Itt egy példa: A 10 legjobb dráma (Filmbook blog) Nem úgy jelent meg az Indexen, hogy "A tíz legjobb dráma a Filmbook blog szerint"
filmbook.blog.hu/2017/03/11/top_10_a_tiz_legjobb_drama
Eg ymásik: A 10 legalulértékeltebb film 2017-ben. Nem az volt, hogy "A 10 legalulértékeltebb film 2017-ben a Smoking Barrels szerint".
smokingbarrels.blog.hu/2017/12/28/a_10_legalulertekeltebb_film_2017-ben
Csak a kis blogoknál teszik bele a kiegészítő mondatrészt! :-)

Vinicius_ 2018.07.08. 20:20:33

Nálam ez a három is TOP listás:

- A dolog?
- E.T.?
- A mélység titka?

Aetius_ 2018.07.08. 21:20:55

- Hold
- Felhőatlasz
- Serenity
- Expedíció
- Csillagok között

Editor_ 2018.07.08. 21:22:40

@Kopjás: A mélység titkán nagyon sokat gondolkodtam, de végül az döntött, hogy a története a Földön játszódik, a tengerek mélyén. Nem igazi sci-fi téma.

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2018.07.08. 22:56:35

nekem a bosszúállók a kedvencem!!
XD

Insomnus 2018.07.08. 23:12:12

Solaris? Super 8? Érkezés? Looper? A. I. Mesterséges értelem?

Editor_ 2018.07.08. 23:13:43

@Captain America.: Villeneuve filmek élből szóba sem jöhetnek nálam. Semmilyen műfajban. (Az Érkezés kapcsán írom.)

Fritz Gerlich 2018.07.08. 23:29:47

Nem tudom, hogy a sci-fi műfaj felé mutatott érdektelenség e az oka, vagy csupán a kategória hanyatlik, esetleg kicsi a választék, de meglepően kevés a konstruktív hozzászólás, meg az érdemleges javaslat más filmeket illetően.

Nietzsche__ 2018.07.08. 23:41:37

@Fritz Gerlich: Szerintem a műfaj nem érdekli a szélesebb kommentelői tömegeket túlzottan.

Editor_ 2018.07.08. 23:44:06

@amaurote: .... mondjuk a Marvel világát sem vettem a sci-fi filmek körébe, ez igaz. Vállalom :-)

Fortress_ 2018.07.09. 00:27:23

Olvastam más listáknál a Sztalkert, amit sokan egekig magasztalnak sci-fi műfajban. 1979-es Tarkovszkij rendezés, amit dicsérni választékos ízlésnek tűnik. Persze megjátszás, mert az a film hihetetlen dögunalom és lepusztultság. A másik, sokat emlegetett sci-fi a 12 majom (Terry Gilliam), annyira gyenge és élvezhetetlen a sok sztár dacára, hogy az már durva. Én maradnék azoknál a filmeknél, melyek nyújtanak némi szórakozást is. Ez a lista kábé korrekt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.07.09. 09:08:13

A dolog szubjektív.

Részemről az Avatar nem sci-fi, inkább fantasy. Bár van benne tudományos motívum is kétségtelenül.

A Gattaca egy nagyon jó sci-fi, ugyanakkor inkább egy társadalmi problémát feszeget, éppen sci-fi köntösbe csomagolva.

Szintén nem biztos, hogy teljes mértékben sci-fi a Roland Ememrich féle Csillagkapu, de szerintem jól ragadja meg a feldolgozott témát.

Az Interstellar szerintem is helyet érdemelt volna.

Amik még szerintem jók, az a Hatodik napon, Én a robot, valamint a 200 éves ember. Utóbbi már nagyon sok vígjáték elemet tartalmaz, de a témája ütős. Az eredeti novella sokkal sci-fi-bb, lehet ezért elfogult vagyok a filmmel szemben.

Donatus a Jerbiton 2018.07.09. 13:35:17

Ízlések és pofonok, de a Világok harcát én nem tartom sci-finek.

Történelemtanár_ 2018.07.09. 13:40:43

@Donatus a Jerbiton: .. pedig földön kívüli idegen lények vannak benne, amelyek megtámadják a földet fejlett eszközeikkel (tripodokkal), hogy átalakítsák és maguk számára lakhatóvá tegyék. Ez szerintem elég sci-fi. Egyik kedvencem.

rudo 2018.07.09. 18:35:22

Én meglehetősen "strictnek" tartom magam - ilyen szempontból jó is a lista. Ezzel együtt van egy-két elem, ami szerintem sem illik ide. A blade runner, a 2001, a close encounters messze túlértékeltek. Örülök, hogy szerepel a gattaca, vagy az eredeti total recall. A prometheussal vitatkoznék, az inkább egy kihagyott lehetőség, a világok harcáért is kár volt. Ahogy többen is emlitik, ide férne simán a gravitáció, az interstellar, az inception. Teljesen egyetértek viszont a kapcsolattal, nálam is simán belefér az első ötbe. Viszont az arrival hibátlan (csak sokaknak fura a megközelités).

- hiányolom azonban az A.I. -t (ahogy más is)
- nagy kedvencem az utóbbi évekből az oblivion (igazi klaszikus, elképesztő látvány)
- nálam szintén top 5 a misson to mars 2000-ből, brian de palmatól (egy kevésbé ismert és masszivan alulértékelt film)
- erősen felülreprezentáltak az "űr" filmek, holott egy ilyen listán szereplenie kéne az eredeti jurassic parknak

Vipera01 2018.07.09. 18:38:37

Jó lista, de az Avatart én sem tenném rá.
Gyakorlatilag a Pocahontas története egy az egyben.

És ahogy a többiek írták: az Interstellarnak rajta kellene lennie.

Ebben az évtizedben egyetlen film sem volt rám akkora hatással, mint az. Igaz ritkán járok moziba, ezt pont ott láttam. Annyira magával ragadt, hogy napokig ez a film járt a fejemben.

Fortress_ 2018.07.09. 18:51:32

A csillagok között (Interstellar) egy negatív hangulatú film volt számomra. Nem tetszett, hogy gyakorlatilag kudarcok sorozata a történet. Ráadásul olyan se füle se farka a vége is. Összességében nem tetszett.

Editor_ 2018.07.09. 22:41:51

Felmerült, hogy miért nincs cseh, lengyel, orosz alkotás is a listán? Na, vajon miért nincs? Mert szarok. Röviden. Hosszabban: nincsenek azon a minőségi szinten (legalábbis az élvezhetőséget tekintve), hogy felkerülhessenek. Regényeket, könyveket tekintve persze vannak nagyon színvonalas művek (pl. Isaac Asimov), de a filmes megvalósítás Kelet-Európában nem nagyon megy lássuk be.

Fortress_ 2018.07.09. 23:10:14

@Scriptor.: Igen, kb az van, hogy hiába a sokszor jó alapötlet és sztori, ha egyszer nincs elég pénz a színvonalas kivitelezésre. Márpedig a lengyel, cseh, orosz, magyar sci-fikkel az a baj, hogy nem tudják a költségvetést olyan tágra szabni, hogy beleférjenek a high-tech megoldások. Röviden: nem futja az amerikaival versenyképes látványra. Ennyi.

Periodista. 2018.07.16. 13:51:16

Szárnyas fejvadász (az eredeti)

Gudzilla 2018.07.16. 13:51:43

@Jericho 1
A Sztalker a maga korában remek film volt, mondjuk szerintem sokan bedőlnek a címnek, és "mást" várnak, vmit a számítógépes játékok nyújtotta világból, holott az a Piknik az árokparton c. regényből nőtt ki. A Sztalkert Sztrugackij inkább egy gondolatkísérletnek, filozofálgatásnak szánta, és a tempója valóban lassú, de az Űrodüsszeia is mai szemmel igencsak vánszorgós. Egyébként a Starship Troopers, vagy a Firefly, de az Őslakó is helyet követelhetne a listán sztem...

A nép fia 2018.07.16. 13:52:10

Nyilván szubjektív a lista.
Vannak rajta olyanok, amiket én is betennék a TOP10-be.

Bár azért el kéne választani a sci-fi filmeket, a sci-fi-fantasyt, a sci-fi horrort, a sci-fi kalandfilmeket.

Ezekből kb. a Mentőexpedíció, a Kapcsolat és az Űrodüsszeia számít pure sci-fi-nek, a többi más műfaji keverék. Talán a Harmadik típusú még sci-fi.

Első mohikán 2021.10.10. 09:29:57

E.T.
Csillagközi invázió
Hold
Az idő urai
Mézga Aladár különös kalandjai
Orion űrhajó fantasztikus kalandjai
Frekvencia
süti beállítások módosítása