Filmekről, moziról, érdekességekről

A Viszkis - a mi bankrablónk [15.]

2018. július 29. - Kritikus 73

A Viszkis híres szökésének évfordulója környékén és valamivel több, mint fél évvel a róla készült film bemutatója után érdemes felidéznünk a 19 évvel ezelőtt történteket és a film fogadtatását.

Nagyon jól emlékszem az 1999 -es esztendőre, amikor az egész ország fenekestől fordult fel -- előbb január 15-én, majd július 10-én, végül október 27-én -- a Viszkis néven elhíresült bankrabló elfogásakor, megszökése napján és végső kézre-kerítésekor. Ezekben a napokban szinte minden Ambrus Attiláról szólt: taglalták rablásait, az összesen 30 alkalommal végrehajtott, pénzintézetek, postafiókok elleni álruhás akcióit, illetve hihetetlen szökését a Gyorskocsi utcai fogdából. 

viszkis1.jpg

Sokan sztárolták akkoriban, korunk hősének sőt Robin Hoodjának tartva, aki soha nem öl és soha nem okoz sérülést, "csupán" rabol. Tény, hogy utóbbihoz volt tehetsége: összesen a 7 év alatt (1993 és 1999 közt), amikor hobbija lett posták, utazási irodák, takarékszövetkezetek és OTP fiókok kirablása, mintegy 142 milliót forintot zsákmányolt. Ebből aztán fényesen élt: beutazta a fél világot (járt többek közt Thaiföldön, Spanyolországban, Görögországban és egy alkalommal 3 milliót költve a trópusi Seychelle-szigeteken is) dőzsölt, bulizott, költekezett -- közben abba nem hagyva másik szenvedélyét a jégkorongot -- és persze élvezve az életet (és a nőket). Aztán 1999 október 27 -én este, egy XIV. kerületi társasházban végleg elfogták. Hosszú idő volt, amíg nem értek nyomába: 7 év. Mert gyors volt, meneküléskor és a rablásai alkalmával is: akcióinak átlag időtartama 2,5 perc volt csupán. (Kettő és fél perc!)

Elmondása szerint elfogásakor a különleges egység tagjai fotózkodtak vele, mégpedig rögtön azt követően is, hogy csuklóján kattant a bilincs. Mert sztár volt, a magyar kriminalisztika legnagyobb alakja. Végső elfogását követően 17 év börtönre ítélték, ám jó magaviseletéért 12 év után szabadulhatott (2012 január 31-én). Ma hétköznapi, tisztességes életet él, fiatal feleségével -- a legfrissebb hírek szerint babát várva -- miközben börtönben tanult szakmájával, a kerámia-készítéssel foglalkozik.

aviszkis_ma.jpg

A kép forrása: Best magazin (2018.07.06)

... És most a filmről ...

Antal Nimród -- az Amerikában született és gyermekkorát is Los Angelesben töltő filmes -- 2017-ben látott a Viszkisről szóló film elkészítéséhez, mely aztán tavaly novemberben került a magyar mozikba, óriási sikert aratva. Mindenkit érdekelt a történet, melyet az egész világon is nagy figyelem övezett. Hogyan lett egy erdélyi fiatalemberből, 26 éves korára bankrabló? Miként tudott 30 alkalommal is sikerrel rabolni? Hogyan tudott legsikeresebb rablásával -- Budapest, XXII. kerületében, a Grassalkovich út 128. szám alatti OTP fiókból (második alkalommal betörve) -- 25 millió forintot zsákmányolni? Kik voltak társai? Megannyi kérdés, melyet a film mind megválaszol.

A Viszkis című magyar akciófilm a gyermekkorral kezdi Ambrus Attila életének bemutatását. Látjuk, az 1967 -ben született fiatalember erdélyi gyermekkorának főbb fordulópontjait: apja kegyetlen természetének hatásait, a jégkorong iránti rajongását, a nagymama elnéző nevelését (majd halálát a fiú 10 éves korában), illetve a javítóintézet kegyetlenségeit. Ott vagyunk a fiatalember mellett a katonai szolgálata alatt (Ceausescu Romániájában), majd Magyarországra szökésekor, amit kalandosan egy vonat aljára kapaszkodva tesz meg. 

ambrus_attila.jpg

Antal Nimród filmje pörgős, élvezetes tempóban megy végig a Viszkis életének főbb állomásain, erős hangsúlyt helyezve arra, hogy mikor és miért lépett a bűnöző életmód útjára. A magyarázat: a továbblépés reménytelensége (valamirevaló végzettség és munkahely szerzésének nehézsége, papírok nélkül) és nem mellékesen a bizonyítás barátnőjének (illetve a leányzó szüleinek). Főhősünk egy kis postahivatallal kezdi a rablásokat, ahonnan sikerül annyi pénzzel távoznia, mely egy időre megoldja gondjait: autót vásárol, ékszert a barátnőnek, ruhákat magának és mindezzel önbecsülést. Bebizonyítja: ő is ér annyit, mint más. Már legelső rablásánál is alkohollal nyer magának bátorságot (mivel később is megtartja akció előtti ivós szokását, így egy idő után a média "viszkis" néven emlegeti).

Tetszetős a 90 -es évek hangulatának megjelenítése: a korabeli ruhák, a korszakra jellemző frizurák, autók felvonultatása és az akkori utca-feeling elénk-tárása. A film összesen 1,7 milliárdos költségvetésének jelentős része éppen ilyesmikre ment el, de talán megérte: a Viszkis valóban korhű lett. A film bemutatja a nagyobb OTP rablásokat is, melyeknél a Viszkisnek már társa is akad: Géza (valódi neve: Orbán Gábor). A két fiatal összesen 13 pénzintézetet (postát és OTP -t) rabol ki, ám végül 1995 január 15 -én a budapesti II. kerület OTP -je kifosztása után Gézát elfogják. Attila ugyan elmenekül, de néhány órával később -- Géza szóra bírása után -- a román határon (Ártándnál) őt is foglyul ejtik. A filmnek érdekes fejezete a Viszkis szökése a Gyorskocsi utcából, mely hűen követi végig Attila menekülésének útvonalát. Végső elfogását 3 hónappal később már nem láthatjuk. (Ez mondjuk kicsit furcsa.)

A film főszerepét a még színiiskolás, 26 éves Szalay Bence játssza, minden elismerést megérdemlő módon. Bár külsejét, termetét és testalkatát tekintve nem igazán emlékeztet Ambrus Attilára (sokkal magasabb és vékonyabb nála) a játéka tökéletes módon idézi fel az egykori bankrablót. Társát Klem Viktor alakítja, aki szintén jó választás volt szerepére. Akit még mindenképp elismerést érdemel, az a Viszkist kergető, majd vallató zsaru, Schneider Zoltán. Egészen szuggesztíven jeleníti meg a Viskisre dühös, frusztrált zsaru archetípusát, aki valóságos dührohamokkal kérdezgeti Ambrust életéről. 

viszkis2.jpg

Összességében a Viszkis egy remek módon összerakott, izgalmas és érdekes akciófilm, melynek talán egyetlen negatívuma van csak: kihagyja Ambrus Attila igazi természetének és 90-es években folytatott életmódjának többoldalú bemutatását (pl. utazásait, féktelen életmódját, gyorsan váltakozó kapcsolatait, illetve gondolkodásmódját akkoriban). Mivel azonban ez szubjektum -- vagyis nem mindenki egyforma mélységben kíváncsi egy emberre -- valójában talán ez sem tekinthető hiányosságnak. Jók az akciójelenetek, autós üldözések is és bár ezen a téren azért van még mit behoznunk Hollywoodhoz képest, élvezetesek ezek a scenek (még amerikai összevetésben is). 

Értékelésünk: 4 csillag. Ajánljuk a Viszkis valódi sztorijára kíváncsiaknak, a magyar filmek szerelmeseinek és mindazoknak, akik hozzánk hasonló módon még emlékeznek a 90-es évek felhajtására a "mi bankrablónk" nyomában.

csaillagok4.jpg

scriptory_felirat_rovid.jpg

2018.07.29.(10:40) 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr5214147031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2018.07.30. 01:38:02

Nekem tetszett, hogy a Viszkisről szóló film szépen végigköveti Ambrus Attila életútját az erdélyi gyermekkortól egészen az elfogásáig. Akadnak persze túlexponálások és hiányosságok is (előbbire példa, hogy túlzásba viszik a vallatási jeleneteket, utóbbira pedig, hogy nem mennek bele tobzódó, féktelen és élvhajhász életmódjába 1993 és 1999 közt). De így is jó az egész. Bejött!

Kelly és a szexi dög 2018.07.30. 01:38:04

Korrekt iparos munka a film - a reintegráció meg úgy látszik sikerült, jó úton a srác.

Jericho 1 2018.07.30. 02:07:50

A Viszkis 1993 előtt csak tengődött, majd jött 7 év, amikor királyként élhetett, mindene meg volt, utazott, piált, nőzött, szórta a pénzt, végül következett 12 évnyi szívás a sitten, nő és borjúsült nélkül; végül 45 évesen kikerült és most egy 20 éves feleséggel, megint minden tuti!

rnz 2018.07.30. 10:21:36

Sajnos a különböző szekciók aránya _szerintem_ nem igazán jó (ahogy más is írta, túl sok a vallatás, túl sok a sallang, kevés akció, pedig 30 rablása volt), de összességében még így is jó film lett, magyar viszonylatban kiemelkedő. Van azért pár easter egg is, azért külön piros pont! :)

Venesz 2018.07.30. 10:21:52

Sosem értettem, hogy miért volt szimpatikus sok embernek ez a fegyveres sorozatrabló, akiről azt mondták, hogy nem volt erőszakos. Azért erről azt a nőt kéne megkérdezni, akinek a fejéhez nyomta a töltött fegyvert.

a szürkebarát ötven árnyalata 2018.07.30. 10:22:26

@Jericho 1: vegyük úgy, hogy 12 évet invesztált egy fiatal feleségbe :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.08.04. 12:34:41

Sokan sztárolták akkoriban,"
nem sokan, csak a szárnyait éppen nyitogató szennymédia.
az emberek inkább a szerencsétlen rendőrség bénáskodásán vidult.

Herbert Putzenschramm 2018.08.04. 12:35:03

a viszkis egy szar ember, és ezen a tényen az se változtat semmit hogy most pont tisztességes emberként él. a sok őt ajnározó hülyegyerek csak azt felejti el mindig megemlíteni, hogy egyáltalán nem önszántából lett ilyen népmesébe illő kerámia készítő kisiparos, hanem azért mert elfogták.
ha rajta múlna akkor a mai napig bankfiókokat rabolna, és a zsákmányolt pénzből kokaint szívna thai kurvák seggéről. akinek ez az ember példakép annak csak gratulálni tudok...