Scriptor

Valós alapú háborús film a délszláv háborúban: Ellenséges terület [24.]

2020. október 27. - Scriptor_

John Morre 2001-es háborús akciófilmje, az Ellenséges terület (Behind Enemy Lines) annak idején jelentős sikerként debütált a filmrajongóknál annak dacára, hogy mind a filmkritikusok, mind a háborús filmekre (és történelmi témákra) szakosodott filmkedvelők vegyes fogadtatásban részesítették. Pedig mondhatjuk, hogy az ezredfordulós mozik egyik "gyöngyszeméről" van szó, késő 90-es évekbeli stílusjegyekkel. Owen Wilson korábbi filmjeihez képest ezúttal egy komolyabb témájú történetet vállalt be egy küzdelmes, sőt hősies karakter, egy vadászgép-navigátor megformálásával. A helyszín a délszláv háborúk színtere a Balkánon: Bosznia tartomány, az idő pedig a 90-es évek közepe, amikor még tartanak a boszniai harcok és még nem írták alá az 1995 novemberi daytoni békeszerződést.

ellenseges_terulet1.jpg

A film értékeléséhez (és megértéséhez) érdemes ismernünk a történelmi közeget is. Jugoszlávia 1980-ig Josip Broz Tito haláláig nem ismerte a testvérháborút, a nacionalista széthúzást és a polgárháborút. A szerbek, horvátok, bosnyákok, szlovének és albánok a második világháború végétől egészen Tito haláláig békességben éltek egymás mellett. Ám Tito halála után felszínre törtek az ellentétek, majd jött 1989 májusában Slobodan Milošević, aki nacionalista politikájával, a szerbek mindenki fölé helyezésével és Jugoszlávia erőszakos egyben tartásával végsőkig élezte a feszültségeket. 1991 júniusában megkezdődtek a 8 éven át tartó "délszláv háborúk". Először a szlovének szakadtak el (10 napos háború), majd 1991 és 1995 közt a horvátok harcolták ki elszakadásukat (horvátországi háború). Ezek után következett a délszláv válság legvéresebb háborúja, a boszniai háború.

bosnia_terkep_haboru.jpg

A három éven át tartó boszniai háborúban, 1992 és 1995 között közel 100 ezer ember halt meg, többségükben etnikai tisztogatások nyomán. Boszniát 1991 -ben három nemzet alkotta: 48%-ban muszlim bosnyákok, 30%-ban görög-keleti szerbek és 22%-ban katolikus horvátok. A háború köztük kezdődött, amikor Jugoszlávia széthullásának kezdetén Bosznia Hercegovina is önállósodni készült. A helyi szerbek ugyanis nem akartak elszakadni a szerb többségű és vezetésű Jugoszláviától (annak maradékától) és a Boszniai Szerb Köztársaság 1992 januári kikiáltásával harcot kezdtek a másik két etnikummal. (Közben egy ideig a horvátok és bosnyákok is harcoltak egymással.)

A küzdelem során a szerb szabadcsapatok számtalan háborús bűnt követtek el. Parancsnokuk, Ratko Mladics tábornok volt a felelős az 1995 júliusi srebrenicai mészárlásért is, melynek során 8700 ártatlan bosnyákot öltek meg származásuk miatt. (Mladics jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.) A szerbek háborús bűnei a filmben is megjelennek: a Boszniában lezuhant Chris Burnett (Owen Wilson) ugyanis egy tömegsírra bukkan, ahol láthatóan százakat (talán ezreket) öltek meg. Nem hangzik el, de a script sejtetni engedi: ez bizony a srebrenicai mészárlás helyszíne. Burnett célja innentől már nem csak az, hogy ép bőrrel hazajusson, hanem hogy megvigye a kivégzés hírét is a vadászgépével készített felvételek (bizonyítékok) kijuttatásával.

ellenseges_ter_2.jpg

A film érdekessége, hogy valós eseményekre épül, hiszen 1995 június 2-án valóban lelőttek egy amerikai vadászgépet Bosznia felett (Mrkonjic Grad városánál, Jajca közelében), a gép pilótája pedig egy bizonyos Scott O'Grady kapitány volt. A 30 éves amerikai repülős tiszt túlélte a zuhanást és egy héten keresztül bujkált a térségben a boszniai szerb csapatok elől rejtőzködve. Végül kimentették és történetét a filmipar kapta fel. Hozzá kell azonban tegyük: a O'Grady nem a srebrenicai mészárlás helyszínén ért földet, hanem attól jócskán nyugatabbra, Bosznia közepén. A film összekapcsolja a két eseményt: a lezuhant pilóta történetét és a Balkán legsúlyosabb mészárlásának sztoriját.

Ami a film karakterisztikáját illeti: Burnett alakja már a film kezdetén jól bemutatott karakter, hiszen megtudjuk róla, hogy egy laza, barátságos fickó, aki ugyanakkor elégedetlen az amerikai csapatok balkáni jelenlétével (mert szerinte a parancsnokság tehetetlensége miatt kerülik a harcot és hol az egyik, hol a másik felet támogatják), így leszerelését kérelmezi. Felettese Reigart tengernagy (Gene Hackman) elfogadja ugyan a hadnagy "felmondását" de ki is oktatja egy katona kötelességeiről. Végül Burnett egy utolsó bevetésre indul társával, Stackhouse hadnaggyal (Gabriel Macht) együtt, melynek során fényképeket kell készíteniük a Dél-boszniai területekről. Az F-18 -as vadászgépüket azonban találat éri, amikor eltérve parancsuktól Bosznia mélyebb területei felé repülnek. (A valóságban O'Grady egy F-16-ossal repült.) Lezuhannak és Stackhouse -t megölik a szerbek földetérése után. Burnett magára maradva kezd bújkálásba, miközben kimentését kéri Reigart tengernagytól rádión.

ellenseges_terul.jpg

Reigart külön harcot vív az amerikai flotta-parancsnoksággal azért, hogy kihozzák Burnettet, de Piquet tengernagy (Joaquim Almeida) nem engedélyezi, mert a pilóta szerb területen van és az amerikai behatolás veszélybe sodorná a készülő békemegállapodást. Végül Reigart saját szakállása indít mentőakciót (amiért később le is váltják), de sikerül kimenekítenie Burnettet. A biztonságba kerülő katona elhozza a lezuhant képből kiszedett felvételek adathordozóját is, hogy napvilágra kerüljön végre a mészárlás.

A film egyértelműen a szerbeket mutatja a "rosszfiúknak", ami megfelel az USA korabeli külpolitikájának (mint ismeretes a NATO 1999 tavaszán 78 napon keresztül bombázta Belgrádot). Az Ellenséges terület nagy erőssége a helyszínek, alakulatok, fegyverek, egyenruhák autentikus megjelenítése és a forgatókönyv lendületes, izgalmas tempója. Owen Wilson komolyan veszi szerepét (ami a rengeteg vígjátéka közt, szokatlan tőle) és Gene Hackman is hitelesen alakítja a katonájáért mindenre kész tengernagyot.

Szinte ott vagyunk mi is Bosznia kellős közepén, a hegyek között, a kegyetlen szerb csapatok elől menekülve és rettegve megtorlásuktól. A script és a rendezés kiemeli a szerb tisztek kegyetlenségét, ahogyan parancsaikat kiadják és az arctalan szerb katonák érzéketlenségét is, ahogyan a tömegsír környékét feldúlva keresik az amerikai pilótát. A szerb nyelvű párbeszédek növelik a hitelességet, mint ahogyan a helyszínek jól kiválasztott bemutatása is az átélhetőséget szolgálja. Az Ellenséges területet elsősorban a háborús és kommandós filmek kedvelőinek ajánlom, illetve mindazoknak, akik szeretik az izgalmas, üldözős és pörgős akció-sztorikat.

Értékelésem erős 80%

csaillagok4.jpg

scriptory_felirat_rovid.jpg

2020.10.27.11:13

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr1116259200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.10.28. 10:25:54

Érdekessé teszi az egészet, hogy valóban egy megtörtént esetről szól. Bár erre igazából nincs utalás sem a film elején, sem a végén. Ennek oka szerintem az, hogy ahogy olvastam Scott O'Grady a film kapcsán megvádolta a készítőket, hogy karakterét nem megfelelő hozzáállásúnak ábrázolták.

Scriptor_ 2020.10.28. 10:28:17

@Aëtius_: Ez igaz. O'Grady kifogásolta, hogy nem kötelességtudó katonának ábrázolták, hanem parancsszegőnek. Így nem járult hozzá ahhoz, hogy a filmben megjelenjen valódi neve.

Monakhosz 2020.10.29. 11:40:36

Nagyon jó film. Többször is megnézhető! Nálam 85%

Philadelphia 2020.10.29. 11:43:48

Dayton-ban kötötték a békemegállapodást, nem Daytona-ban. Egyébként klassz cikk. Ha emlékszünk a szerb mesterlövészre, akit egy orosz színész játszott (a zseniális Oligarkh vagy Oligarkhi filmből) feldereng előttünk a GTA IV. kelet-európai "hősének" fizimiskája: a "melegítős sniper".

Scriptor_ 2020.10.29. 12:53:27

@Philadelphia: Igaz. Köszi, hogy szóltál, már javítottam is! :)
süti beállítások módosítása