Scriptor

Filmek

2018. június 10. - Editor_

A filmek világáról:

Kellenek a filmek, mert kikapcsolnak, szórakoztatnak, tanítanak és feltöltenek bennünket.  Színesítik életünket, élményekkel ajándékoznak meg bennünket, sőt akár segíthetnek is továbblépni életünk egy-egy nehéz szakaszán. Na most, ... ha sok filmet nézel, akkor előbb-utóbb kialakul benned egy viszonyulás, mely segít megállapítanod, hogy egyrészt mi a TE stílusod (mi tetszik neked, mely műfajok, mely színészek és milyen típusú filmek), másrészt segít eldöntened, hogy mi a jó és mi a rossz (mi a színvonalas és mi a gyenge, mi az ütős és mi a gagyi). Ha eljutsz erre a pontra, akkor akár filmes blogot is írhatsz, vagy értelmesen, konstruktívan hozzászólhatsz mások írásaihoz. Egy a lényeg: tiszteld a filmes szakmát, becsüld azt, aki órákat-napokat szán egy-egy kritika megírására és légy nyitott, mert nem mindig csak egyetlen egyetemes igazság létezik (amit TE gondolsz valamiről). 

A Scriptory azt az Ars poeticát vallja, hogy a filmekkel  való foglalkozáshoz - kritikák olvasásához, hozzászólások írásához és elemzések elkészítéséhez - négy dolog szükséges: tisztelet (mások iránt), nyitottság (mások véleményére) gyakorlat (vagyis kellő mennyiségű film ismerete, minden műfajból) és végül némi elemző-, fogalmazó készség. Persze az sem árt, ha van ízlésed (vagy legalább tudod, hogy mi az). Végül még annyit: a filmvilág is a művészetek közé tartozik, így nagyon sok benne a szubjektivitás. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg módon lehet értékelni egy-egy filmalkotást. Ha azonban a ránk gyakorolt hatását vesszük első helyre, ritkán tévedünk megítélésében. 

Értékelésünk:

A filmeket négy szempont alapján értékeljük, ezek a következők: alapsztori, rendezés, színészet és látvány, nagyjából egyenlő arányban.

film_ertekeles.jpg

  

scriptor_hosszulogo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr7614039034
süti beállítások módosítása