Scriptor

A Star Wars világ 5 nagy anomáliája [25.]

2020. november 11. - Scriptor_

Az igazi Star Wars fanok és Csillagok háborúja mániásak (vagyis a komplett 2,3, 10 és 11 rajongói csoport) elfogadja azt a tényt, hogy a franchise egy olyan világot teremtett, mely meseszerű és amelyben nem érdemes belekötni a realitások hiányába. Ugyanakkor érdekes végiggondolni, hogy mi az az 5 anomália, melyet a leginkább furcsállunk mai logikánk és tudásunk szerint.

star_wars.jpg

1. Mindenütt azonos gravitáció és lélegezhető levegő

A Star Wars világában számtalan helyszínen zajlanak az események: ott van Coruscant (a főváros), a Tatuin (Luke felnevelkedésének helyszíne), a Naboo bolygó (ahonnan Palpatine és Padme is "érkezik"), illetve a kisebb jelentőségű helyszínek, bolygók: Dagobah, Utapau, Geonosis, Musatfar, Jedha, Bespin, Scarif, Kamino, Hoth, Jakku, Ahch-To és sorolhatnánk. Ami közös bennük: egyik helyen sem kell az oda érkezőknek űrruha illetve oxigénellátás és mindenütt pontosan a földivel azonos módon mozoghatnak. (Mint tudjuk, ha egy bolygó kisebb mint a Föld és tömege is kevesebb, akkor könnyebben, ha mindkettő nagyobb, akkor nehezebben mozgunk felszínén.) Lehetséges, hogy a Star Wars világában CSAK olyan égitesteken alakítanak ki civilizációt, mely azonos a Földével? Mindenesetre furcsa és azonnal felkelti a nézők figyelmét a dolog.

2. A halálból időnként visszatérő Jedik

jedik.jpg

A legtöbb epizódban - a klasszikus részek óta - többször is előforduló jelenet, hogy a jedik (és csak ők) képesek időnként megjelenni és tanácsokat adni az élőknek. A kérdés: hol, milyen formában "léteznek" haláluk után és mit csinálnak, mikor nincsenek kapcsolatban az élőkkel. Egyáltalán hogyan képzelhető el ez az egész? Ugyancsak kérdés, hogy miért csak bizonyos jedik térnek vissza az említett módon és mások miért nem?

3. Hogyan működik a fénykard?

jedik_fenykard.jpg

Fontos Star Wars stílusjegy a Lightsaber, azaz fénykard, melyet csak a jedik és sithek használnak. Ahogyan Obi-Wan Kenobi fogalmaz: "emberibb fegyver, emberibb időre való". Kérdés azonban, hogyan működik? Hogyan lehetséges, hogy a markolatból egy kristályon keresztül kiérkező sugárnyaláb, egy adott ponton "megáll" vagy visszatér? Mi állítja meg, vagy fordítja vissza? Bár volt már kísérlet fénykard készítésére, valójában a ma ismert tudományos realitásnak bizony ellentmond.

4. Mi a helyzet a fénysebességgel?

fenysebesseg.jpg

Minden epizódban láthatunk fénysebességre kapcsolást, néha egy egész flotta hajtja végre a műveletet. Egyszerre indulnak és érkeznek, pontosan megadott helyekre, tűpontos navigációval. Kérdés azonban, hogyan lenne ez lehetséges, ha némi realitással vizsgálnánk a dolgot? Mai tudásunkkal szinte felfoghatatlan, de nehezen értelmezhető is, hogy mindenfajta védőfelszerelés, rögzítés és óvintézkedés nélkül végrehajtható, miközben ma egy "egyszerű" Holdra indulásnál is milliónyi óvintézkedést hajtanak végre. Ráadásul ott a pontos navigáció kérdése is.

5. A világűr törvényeinek semmibevétele

tie_fighter.jpg

Nem is lehet felsorolni hány alkalommal szerepelnek a franchise különböző epizódjaiban világűrben visító hangon száguldó vadászgépek, tie-fghterek, X-wingek, miközben hallunk robbanásokat és ezernyi más hangot is. Mint tudjuk, a világűr teljesen légüres tér (amire elnevezése is utal) így képtelen vezetni a hangot, közvetítő közeg híján. A másik probléma: számtalan jelenetben szerepelnek könnyedén lecsukódó fülkéjű vadászgépek, mindenfajta szigetelés nélkül. Sok olyan scene is létezik, amikor egy karakter egy romboló nyitott ajtajában áll és a világűrbe bámul. Egy ilyen látható a Rogue One végén is, amikor Darth Vader köpenye még lobog is, ahogyan kibámul a végtelen űrbe, az előle éppen kereket oldó felkelők űrhajója után nézve [lásd lenti képet]. Természetesen ez nem lehetséges, miután a világűr és a hajó belső tere közt olyan óriási nyomáskülönbség van, ami egy megnyíló elválasztásnál mindent a világűrbe "szippantana".

darth_vader.jpg

A felsorolt 5 anomália mellett sok-sok egyéb képtelenséget is fel lehetne sorolni (ezeket a komment-szekcióban szívesen látjuk), de tegyük rögtön hozzá: a Star Wars egy fantasy világ, mely 1977 május 25 óta (amikor először mutatták be az amerikai mozik a legelső SW filmet) vagyis 43 éve varázsolja el a rajongókat, akik nem törődnek ezekkel az "apróságokkal". Mert ezekkel is szerethető ez a különleges és jól kitalált világ.

 

scriptor_hosszulogo.jpg

2020.11.11.23:34

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr6916281494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2020.11.13. 15:06:01

@midnight coder: Sőt, az egyik általános iskolai osztálytársam látta is őket. A nyolcvanas években.
Lehet, hogy vannak a világon emberek, akik szeretnek nagyot mondani? Na ne!

Kelta6725 2020.11.13. 15:06:31

@Androsz: Persze, csak a gerjesztett fény, ami monokromatikus és koherens..

Bobby Newmark 2020.11.13. 15:08:55

@midnight coder: Én is szakmányban robbantgattam fel a csillagrombolókat az X-Wing játékban, azt' még csak 13 éves voltam, plusz nem is vadásztam T16oson womppatkányokra előtte.

Disztopia 2020.11.13. 15:09:18

@Kelta6725: Te lángelme. A műhold is az égitestek közelében kering. Ami meg a világűrben lévő gravitációt illeti: aha már ennyire szőrözöl, mikrogravitáció valóban létezik (1×10 a mínusz hatodikon g). Ez a földi gravitációnak körülbelül az egymilliomod része. Vagyis gyakorlatilag nincs.

TávoliTűz 2020.11.13. 15:10:02

@Labasmaz: Szia, nem kioktatni szeretnélek, de amit írsz az több sebből is vérzik.
Részecskefegyverek
A részecskefegyverek nagy energiájú szubatomi részecskék sugarával megrongálják a cél atomi és/vagy molekuláris szerkezetét.
Na most mivel bármely lövedék energiája összefüggésben van a tömegével. Nem relativisztikus sebességeknél (hagyományos lövedékek) a mozgási energia a jól ismert: 1/2 m*v*v.
Mivel a szubatomi részecskék tömege sok nagyságrenddel kisebb mint a hagyományos lövedékeké, ezért csak fénysebesség közeli értékeknél van romboló hatásuk. Minél kisebb a részecske nyugalmi tömege, annál jobban meg kell közelítenie a fénysebességet. Ennek a szélső esete a lézer fegyver. amely fotonokat lő ki, amelyeknek a nyugalmi tömege nulla!
És teljesen mindegy, milyen hamar tudja meg, merről és mikor fog jönni a lövés, ahhoz hogy kitérjen előle, vagy védje, ahhoz neki is fénysebesség közeli sebességgel kellene mozdulnia. Ami energetikailag nonszensz, ráadásul egy közel fénysebességgel haladó testet más irányba mozdítani azonnal, az fizikailag képtelenség.

Sir Gombóc 2020.11.13. 15:13:08

@midnight coder: konkrét történetről nem volt szó még akkoriban, csak elképzelésekről, tervekről.

Disztopia 2020.11.13. 15:13:56

@Irbisz: Ami az idősebb rajongókat illeti: az 1980-as Birodalom visszavágban (ami a leginkább népszerű és második legrégebbi klasszikus rész) Han Solo a Millenium Falconnal egy aprócska aszteroidára repül a birodalmi flotta elől, majd annak egyik barlangjába érkezik. Erről később kiderül, hogy egy hatalmas állat belseje. Nos hősünk ennek az állatnak a gyomrában mászkál, szkafander nélkül, földi gravitációban. Egy aszteroidán. :) Ennyit arról, hogy az újabb részekben vannak csak ökörségek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.13. 15:16:40

@Túlélő_: "A világűrben kvrvára nincs gravitáció."

Ha ez így lenne, akkor a Hold nem keringene a Föld körül. A világűrt sokan összetévesztik a súlytalansággal, a gravitációt pedig a nehézkedéssel. A "világűr" nem szükségképpen azonos a szabadeséses vagy tehetetlenségi pályán haladó testekkel, a világűrben is lehet a szabadeséstől eltérő irányú és mértékű gyorsulás, ami nehézkedést eredményez.

Bobby Newmark 2020.11.13. 15:18:59

@Kelta6725: Ja, és aztán soha többet nem találkoztak. Mikor Vader elkapja Soloékat, akkor Threepio már szét volt szerelve, aztán mikor Csubi Han lefagyasztásán szüttyög, akkor rakja újra össze bánatában.
Továbbá tényleg tömeggyártott termék, egyrészt rögtön az első jelenetben az Ep4 elején kettő van belőle, sőt, még a Bespini vacsorajelenet előtt is ott téblábol egy a háttérben:
youtu.be/93pXrmCdlI0?t=12
(De javíts ki ha tévedek, 10+ éve nem láttam. De azért elég biztos vagyok benne.)

Sir Gombóc 2020.11.13. 15:19:18

@Túlélő_: hát, én nem keverem, de neked ismeret hiányod van. ugyanarról a gravitációs (tömeg) vonzásról, erőkről van szó. Az ISS, a műholdak csak azért nem potyognak fejünkre, mert a sebességük kiegyenlíti a gravitációs erőt, így maradnak körpályán.

Disztopia 2020.11.13. 15:20:11

@Androsz: A Föld körül van gravitációs mező, ahogyan minden égitest körül. A Hold ebben a mezőben kering. A világűrről van szó, nem a bolygók égitestek környezetéről. A sok-sok milliárd fényévnyi hatalmas világűrről.

Disztopia 2020.11.13. 15:21:57

@Sir Gombóc: ismétlem NEM az égitestek környezetéről van szó. Látom nem megy hogy ezt felfogd. De olvass, tájékozódj, gyűjts több ismeretet. Tanulj picit, aztán utána folytassuk.

Bobby Newmark 2020.11.13. 15:21:57

@Last Sith Lord: Az mit számít, ha a Star Wars a múltban játszódik?
Egyébként meg TE írtad le a lézer definícióját, aminek a kard nem felel meg. Szereted nekifutásból tökön rúgdosni magad? Gondolom, mert gyakran csinálod...

Nanga Parbat 2020.11.13. 15:23:25

@Bobby Newmark: Nem felel meg, de a fénynek megfelel, te zseni. Éppúgy lehet lézerkardnak mint fénykardnak nevezni. Okoska.

Nanga Parbat 2020.11.13. 15:24:02

@Bobby Newmark: felköpsz és aláállsz? :)))))

TávoliTűz 2020.11.13. 15:25:54

@Dudikoff87: "Artu pedig bináris nyelven beszélt (ez az a csipogás), mint a párologtató farmerek által használt legtöbb droid. Így már gyermekkorától érthette ezt a nyelvet."
Egyszer próbálj meg egyetlen szót megérteni, amit binárisan kódoltak. Akár úgy is, hogy megkapod írásban és van rá időd, hogy visszakódoljad.
0101 00110101 10100100 1111. Ez egy 3 betűs szó, binárisan kódolva. Kitalálod?

Paracord 2020.11.13. 15:27:48

@Túlélő_: Sir Gombóc és Androsz ugyanaz a személy? Csak mert egyformán nem értik, amit írsz!

Sir Gombóc 2020.11.13. 15:28:03

@Bobby Newmark: sőt, C3PO pont egy ugyanolyan droidot követve kerül szétszerelt állapotba.

gigabursch 2020.11.13. 15:29:00

A sorozat alapján van még hová fejlődnie a fizikának. Ennyi

TávoliTűz 2020.11.13. 15:31:51

@Túlélő_: Kérlek definiáld a rakétát és a bombát :)
Ja és az atombombának nevezett valamit, az már régóta rakéták juttatnák célba.

Kelta6725 2020.11.13. 15:36:38

@TávoliTűz: atombombát rakéta hordozótest juttatja célba..
bomba: önerőből nem képes helyváltoztatásra..
rakéta: belső hajtóanyag által meghajtott hordozótest ami vagy önmagában rombol, vagy visz robbanóanyagot..

Kelta6725 2020.11.13. 15:37:38

@Túlélő_: nagyjából nulla a fizika tudásod a gravitációról..
nem a föld körül van :)...csak szólok

Sir Gombóc 2020.11.13. 15:38:25

@Túlélő_: azt a világűrt keresztül-kasul behálózzák a gravitációs erővonalak, a bolygók, csillagok, galaxisok mind hatnak egymásra. Ez ugyanaz az erő. Egy égitest (tömeg) közelében nyilván nagyobb értéket vesz fel, ez utóbbit esetet gondolod kizárólagosan gravitációnak. A tömegvonzás, az tömegvonzás, akárhol vagy a világegyetem ismert részében. Nem nekem kell utána olvasni a dolgoknak, azt hiszem.

TávoliTűz 2020.11.13. 15:38:35

@Dugomil Strougal: Van némi elképzelésed legalább arról, hogy a sci-fi minek a rövidítése?
Ha ezt olyan műfaji besorolással jelentetik meg, hogy űropera teljesen hülyéknek, akkor senki sem forszírozná ezeket a kérdéseke.

gigabursch 2020.11.13. 15:39:17

@Macropus Rufus:
"Na és az meg van, hogy minden jött ment arc egyből tábornok lesz? Lásd pl. Han, Land. Mind a kettő kemény bűnöző volt aztán hirtelen tábornokok lettek holott szinte semmit nem tettek le az asztalra"

Ez a köztársasági demokráciák velejárója.

Kelta6725 2020.11.13. 15:42:52

@Sir Gombóc: Mondjuk ez pont nem így van..semmilyen erővonalak nem hálóznak sehová :)
Gravitáció, a tér a tömeg általi torzulása, amit mi gravitációs vonzásnak érzékelünk

Nanga Parbat 2020.11.13. 15:46:33

@Bobby Newmark: Az olyan barom, mint te mi a lóf@szér kommentel? Marha.

TávoliTűz 2020.11.13. 15:47:43

@Kelta6725: Igen alapjában véve én is erre céloztam.
De azért a bomba definiálásával nem értek teljesen egyet. Túlságosan általános fogalom. A kísérleti atomrobbantások esetében is atombombát emlegetnek, a Japánban ledobott bombák feleltek még meg leginkább az általánosan elfogadott bomba (feltéve hogy "bombázásról" van szó.) fogalmának.
Ezeket a gravitáció juttatja célba. De feltételezhetünk olyan esetet is, hogy a cél útjába helyezzük, és akkor a célpont juttatja célba :)
Az egészből csak azt akartam kihozni, hogy az eredeti posztoló egyáltalán nem gondolta végig miket hordott össze.

Disztopia 2020.11.13. 15:48:42

@Sir Gombóc: De kell(ene). Nagyjából minden hülyeség, amit erről eddig leírtál. Csak szólok.

gigabursch 2020.11.13. 16:04:26

Igazában az itt sok észt osztó gondolkodó elmerenghetne a Valerian és az 1000 bolygó városán vagy épp a Dűnén is. Hogy ott még mitől más a fizika

Dudikoff87 2020.11.13. 16:19:47

@TávoliTűz: A megfejtés: SZÓ.

De ezt megcsinálni hangzás után valóban lehetetlen. Viszont egyikünk sem párologtató farmer, azok kemény legények! :)

Sir Gombóc 2020.11.13. 16:29:39

@Kelta6725: a vonalakat értsd képletesen, csak a szemléltetés így egyszerűbb, bár pongyola, mint a tér torzulásának ábrázolása.. :-)

Sir Gombóc 2020.11.13. 16:33:58

@Túlélő_: amiről te beszélsz az a nehézségi erő, ami nem egyenlő a gravitációval..

erol 2020.11.13. 16:40:09

A Bibliában is van néhány anomália, mégis pár milliárd ember komolyan elhiszi. Ezzel szemben a SW rajongók pontosan tudják, hogy ez mese.

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 17:03:01

@apro_marosan_petergabor: "Akik odavannak érte, valószínüleg kínlódva érettségiznének le fizikából(ha)" de besavanyodott életed lehet ha ennyire fantáziátlan vagy :) egyébként meg

www.dailymail.co.uk/news/article-4090906/The-force-strong-one-World-renowned-physicist-Stephen-Hawking-treats-trip-new-Star-Wars-film-mark-75th-birthday.html

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 17:10:31

@Macropus Rufus:" 1,2,3-ról szó nem volt soha egészen a 90-es évek végéig. Akkor meg beindult a PR, hogy ez már 70-es években meg volt. Volt egy f@szt."

mondjuk én ezt a jedivisszatér bemutatója környékén hallottam először és a birodalom már Ep. 5. ként került a mozikba szóval Lukács ezt nem a 90es évek végén találta ki.

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 17:13:13

@Alick: "Csillagkapu sorozat dettó... :)" ott azért súlyosbítva van azzal, hogy mindenki a világegyetemben angolul beszél.

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 17:17:55

@gyongyi70: "gyébként engem az is zavart, hogy űrcsaták, fénysebesség, meg minden, de egy nyomorult uh nem volt,hogy lássák, ikrek fognak születni."

Meg a halálcsillag terveit egy floppin kell elvinni mert gondolom tul drága az intergalaktikus internet amin egyébként a videohivásokat bonyolítják.

DarkFuture 2020.11.13. 17:55:36

@Control_: Mi a gáz szerinted? Fröcsögésen kívül gyakorlatilag semmilyen érvet nem hoztál fel :D

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.11.13. 17:59:36

Vadert az erő tartja a hajóban. Őt és a körülötte lévő tárgyakat bizony semmiféle más erő, nyomáskülönbség nem szippanthatja ki az űrbe, mivel olyan hatalmas az ereje, ami még az univerzumnál is nagyobb. Bizony, bizony az összes szereplő bolygó földszerű, nem volt nehéz kiválasztaniuk a többmilliárd csillag többbilliárd bolygója közül őket. Igaz eltelt pármillió év, de sikerült! És még a többi anomáliára is nagyon egyszerű magyarázatok vannak.

DarkFuture 2020.11.13. 18:03:09

@Androsz: Nem ismered a kánont, de véleményed van róla, ügyes roppant ügyes.
Az űrruha mikrofonja nem a belső zajokat rögzíti,hanem a külsőket ajánlom neked is megnézésre a felvételeket pont ugyanerről volt vita a nasa fórumain is,hogy hogyan is lehetséges ez.

"Van, aki nem tudja elfogadni, hogy ez az egész csak mese, és mindent megpróbál megmagyarázni."
Ezt a posztolónak kellett volna írnod nem nekem ő az aki nem tudja elfogadni a mesét és kéri a tudományos megmagyarázást .

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 18:03:35

@Túlélő_: ugye megvan, hogy gravitációja nem az égitesteknek van hanem mindennek aminek van tömege, pl neked is van gravitációs meződ.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.11.13. 18:03:51

Ezen anomáliák magyarázata végtelenül egyszerű, fantáziával rendelkező emberek bármilyen magyarázatot el tudnak képzelni. Az ilyen filmek pont azért jók, mert szabadon szárnyalhat közben a fantázia. Aki a mai csökevényes, elmaradott tudású emberi aggyal próbálja megmagyarázni ezeket, az tévúton jár. Mintha egy római polgárnak magyarázná valaki a mobiltelefonok és számítógépek működését.

TávoliTűz 2020.11.13. 18:04:34

@Túlélő_: a gravitációs erő egyenesen arányosan függ a tömegektől, és fordítottan arányos a távolság négyzetével:
valamint befolyásolja az univerzális gravitációs állandó:
G*m1*m2/r*r
ebből adódik, hogy csak akkor nulla, ha valamelyik tömeg nulla. Illetve elméletileg ha a nevező végtelen nagy.A tömeg nem lehet nulla, mivel a nulla nyugalmi tömegű dolgoknak is van tömegük, (lásd fény elhajlás gravitációs térben).
Ebből adódóan csak a végtelen távolságban lenne nulla, a valós nagyon nagy távolságokra lehet (ki)mérhetetlenül kicsi, de soha nem nulla.
Ebben pont úgy viselkedik, mint az elektrosztatikus vonzás. A pontszerű töltésből kiinduló erővonalak a végtelenbe tartanak.

kárárámaispj 2020.11.13. 18:05:04

@Dudikoff87: Ennek a "könnyebb elvezetni az űrhajót mint biciklizni" azért ellentmond az, hogy Luke nem jutott el az akadémiára.
Ha valamiből van akadémia, akkor az azért talán nem biciklizés szintű dolog.
Továbbá lehet, hogy az eligazításon Luke elhencegett a patkányirtással, de könyörgöm, egy hadsereg bemondásos alapon elhiszi, hogy a csávó el tud vezetni egy gépet?
Luke továbbá nem járt még az űrben, azért valamiben csak különbözik egy bolygó felszínén patkányt lőni, mint az űrben repkedni.

Na most az is egy nagy marha, aki a párologtatóknak külön nyelvet csinált. Minek?
Neked van olyan mosógéped, aminek arab nyelven működik?

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 18:05:23

@DarkFuture: Te tényleg nem tudod elfogadni azt a fizikai tényt, hogy közvetítő közeg nélkül egyszerűen nincs hang?

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.11.13. 18:28:28

@eßemfaßom meg áll: Mai tudásunk szerint. A középkori ember például "úgy tudta", hogy a Föld lapos. Most is "úgy Tudjuk" hogy közvetítő közeg nélkül egyszerűen nincs hang. De ki tudja. Lehet hogy van.

kárárámaispj 2020.11.13. 18:30:25

@Macropus Rufus:
"Az 5. részben Luknak még az x wing-je fordította a rizsát. Se előtte se utána nem volt aki fordítaná és megértették. De ez mondjuk benne van: minden lény a saját nyelvén beszél és még is mindenki megérti a másikat."
Az, hogy egy lény, mint Csubi kontrétan nem tud szavakat kimondani, mert képtelen rá, az oké. Ettől még a nyelvét meg lehet tanulni, és mivel értelmes lény ezért ő is megértheti az én beszédemet. A kutyám is érti amit mondok, és van jelzése, amit én is értek.
De ki az az állat, aki olyan robotot gyárt, aminek külön nyelve van, és senki nem érti? Minek?
El tudod képzelni Steve Jobs-t amikor bemutatja az iphone-t? Itt ez a remek telefon, ezt meg azt tudja, ilyen-olyan tulajdonságok, stb.... viszont csak navajo indián nyelven és ómagyar rovásírással kommunikál. Ha megveszed, és használni akarod, akkor tanuld meg ezt a kettőt. A marketingesek meg kiugranak a világból...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2020.11.13. 18:32:05

@eßemfaßom meg áll: Lehet hogy nem is ebben a dimenzióban létezik a közeg nélküli hang, hanem egy másikban. Az emberi agy még nagyon elmaradott a jelenlegi állapotában. Lehet a majoméhoz közelebb van a mostani agyi működése, mint a többezer év múlva létező emberéhez.

kárárámaispj 2020.11.13. 18:33:58

@midnight coder: :D Igen. Pedig sokkal hihetőbb, hogy volt a valami ami egyszer csak felrobbant...

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 18:34:16

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: ennek mi köze a fizika mai állásához? Ezer éve se azért nem terjedt a hang a vákuman mert nem tudták mi az a hanghullám hanem azért mert nem terjed a hang vákumban.

kárárámaispj 2020.11.13. 18:35:25

@zord íjász: Te a képzelt barátaiddal beszélgetsz?

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 18:35:48

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: szóval te vagy az akinek minden baromságot be lehet adni

kárárámaispj 2020.11.13. 18:49:18

@eßemfaßom meg áll: "mondjuk én ezt a jedivisszatér bemutatója környékén hallottam először és a birodalom már Ep. 5. ként került a mozikba szóval Lukács ezt nem a 90es évek végén találta ki."
Egész biztos, hogy a birodalom nem 5. epizódként került a mozikba. Rosszul emlékszel.

eßemfaßom meg áll 2020.11.13. 19:07:27

@kárárámaispj: ŐŐŐ de, és akkor tették az ujramozikba küldött új remény elejére az ep4-et.

starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Episode_IV_A_New_Hope

"Re-releases
The film was originally released as—and consequently often called—Star Wars, without Episode IV or the subtitle A New Hope. The 1980 sequel, Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back, featured the episode number and subtitle in the opening crawl. When the original film was re-released on April 10, 1981, Episode IV: A New Hope was added above the original opening crawl."

És ez ep5 felirat a pajtás kritikusát is jól összezavarta anno m.blog.hu/hi/hirekanno/image/1982febr11_10_oldal_pajtas_tyuuu_bang_mozaik_kritika.jpg

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.13. 19:31:42

@DarkFuture: "Az űrruha mikrofonja nem a belső zajokat rögzíti,hanem a külsőket"

Elhiszem, hogy van ilyen mikrofon az űrruhán, nyilván arra az esetre, amikor az űrhajós még bent van a hajóban, és egy űrruha nélküli társa szól hozzá, rádiókapcsolat nélkül. Azt is elhiszem, hogy egy űrséta közben is hallhatók zajok, viszont én biztos vagyok abban, hogy azok nem jöhetnek az űrruhán kívülről. Kerestem neked egy videót a helyzetről: www.youtube.com/watch?v=VLEzBpui2Oo
A videó legvége véletlenül egy poént is tartalmaz, csak nekünk. :-D

@kárárámaispj: "Egész biztos, hogy a birodalom nem 5. epizódként került a mozikba. Rosszul emlékszel. "

Engem zavart a Csillagok háborúja körüli végtelen felhajtás, ezért nem is néztem meg azonnal a filmet, hanem csak egy-két évvel később. Teljesen biztos, hogy akkor már a "IV. rész" jelzés volt a film elején, mert emlékszem arra, hogy meghökkentem rajta. (Két részes filmként vetítették az Urániában, Budapesten, mert úgy dupla jegyárat tudtak elkérni érte.) Utána hallottam valahol - akkor még nem volt internet -, hogy Lucas már eltervezett egy 9 részes eposzt, 30 évvel előtte és utána zajló epizódokkal. Amit aztán csak a rajongói erőszaknak engedve kezdett el az 1-3. résszel, de végül csak kiköhögték, és most már le van zárva az ügy, hálistennek lapozhatunk. Biztos, hogy a Birodalom visszavág idején már 5. részként beszéltek a filmről 1982-ben, amikor nálunk bemutatták.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.13. 19:39:32

@eßemfaßom meg áll: "És ez ep5 felirat a pajtás kritikusát is jól összezavarta anno"

De még mennyire. Igaz, hogy abban az időben még külföldi magazinokat és hírlapokat kellett átkutatni ilyen információmorzsákért, amit ma már elképzelni sem tud senki, de ez akkor is kapitális bak.

Történelemtanár_ 2020.11.13. 20:08:00

Emlékszem kamaszként a ldgelső SW bemutatókra. Nem értettük mi az a 4. meg 5 epizód felitrat a film kezdetén. Szidtuk Kádárékat, hogy az első 3 részt b@sztak megvenni. Egészen biztos vagyok abban, hogy igy volt mert még hosszan vitatkoztunk is erről annak idején.

Fortress 2020.11.13. 20:20:19

@Aëtius_: Ez bizony így volt. :)))))))

Scriptor_ 2020.11.13. 20:51:56

Összesen 25 899 oldalmegtekintés, 74 like és kereken 200 komment! Köszönjük! :)

gigabursch 2020.11.13. 21:13:24

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:
De mi lett volna ha Chuck Norris réges-régen élt volna egy messzi-messzi galaxisban?

kárárámaispj 2020.11.13. 21:37:24

@Aëtius_: www.youtube.com/watch?v=UKRIUiyF0N4
Akkor húzd alá, hogy hol van benne, hogy episode 4...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.13. 22:10:00

@kárárámaispj: Az sincs odaírva, hogy A New Hope, pedig nyilván te is ismered ezt a címet. Találtál egy felvételt az első kópiáról, amikor a készítők még nem tudták, hogy mekkora bizniszbe nyúltak, és még nem voltak grandiózus tervek bejelentve. Volt ilyen, ezt senki sem tagadta, először ez a film még nem epizód volt, hanem egy film. Aztán változott a helyzet, és ahogy már írtam, réges-régen (talán 1981-ben) én is ott láttam a moziban a "negyedik rész" megjelölést a film elején. A belinkelt felvétel a kuriózum. Annak egyébként jó.

kárárámaispj 2020.11.13. 22:35:56

@Androsz: Nincs odaírva, hogy new hope, mert a címe star wars volt.
Így mutatták be. Itthon is.
Most komolyan arról akarsz meggyőzni, hogy gyerekként beültél a moziba, és az első percbe a felirat első sorára emlékeztél? Úgy, hogy CsH 1-2 néven futott a film két részben?

Basszus, Lucas csinált egy szar filmet. Mindenki aki könyvben látta -a stúdiók, alec guinnes, ford, hamill - egy baromságnak tartotta. Az is. Azért is adták Lucasnak a jogokat. Az más, hogy a látványban olyat csináltak, amit előtte még soha senki.
Hát ki ne találja már senki, hogy akkora zseni volt, hogy ő már akkor tudta, hogy ennek nemhogy folytatása lesz, hanem még 3 rész előzménye is. (Ami ráadásul dettó ugyanaz mint a 4,5,6)
Ha lett volna ilyen elképzelése, akkor soha de soha nem hoztak volna ki valami christmas edition nevű borzalmat, ahol Csubakka apjának Bolhás a neve....

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.13. 23:17:49

@kárárámaispj: Talán két éve újra elolvastam a Csillagok háborúját könyvben. Nem tudom pontosan felidézni, hogy mi volt az, de tudom, hogy volt olyan apróság a könyvben, ami arra utalt, hogy amikor az készült, Lucas már akkor többet talált ki, mint ami a filmbe belefért. Miért ne lehetett volna így? A film évekig készült, és már az előtt is lehettek évek, amikor még csak kóstolgatta magában a sztorit, és továbbszaladt az ötletelés mindenféle mellékágon.

Nem arra emlékszem, hogy mi volt a felirat első sora, hanem arra, hogy meglepett, hogy mitől negyedik rész, mi ez a hülyeség. Ez konkrétum, amit meg lehet jegyezni. (Egyébként elsőéves egyetemista voltam, nem kisgyerek.) De a premier idején még nem volt a film epizóddá átminősítve, az valamikor később történt, ahogy mondtam, legkésőbb 1981-ben. (Régebben nem mindig csak a legújabb filmeket mutatták be a mozik, hanem megvettek vagy elővettek régebbieket is, szerencsére.) 1982 januárjában megvolt az 5. rész magyar bemutatója is a Wikipédia szerint, a hónapban nem volnék biztos, de az év stimmel. 1983-ban már a 6. rész is a moziba került, ez is fix. Ekkor már mindenki hallotta, hogy a filmek egy 9 részes ciklus részét képeznék az új tervek szerint, de nem volt szó arról, hogy mikor és milyen sorrendben forgatnák le őket, egyáltalán, az elképzelés mennyire komoly. Ne feledjük, akkor még nem volt internet meg özönlő hírfolyam, hanem csak néha lehetett találkozni elejtett infókkal, valami újságban, vagy filmklubon. Amikor Lucas az 1. részt elkezdte készíteni, akkor a rajongók már hosszú ideje ostromolták a régi terv valóra váltásáért, eltelt közben vagy tíz év. Régi terv volt az, és ebben nekem nincs semmi meglepő.

kárárámaispj 2020.11.13. 23:42:35

@Androsz:
83ban mindenki hallotta, hogy 9 részes ciklus lesz? Hát, nem tudom, te merre jártál 83-ban, de hogy rajtatok kívül senki nem gondolta, hogy a közepét láttad 9 résznek, az biztos.... mellesleg a magyar bemutató 84ben volt.
Aztán mély kuss volt 99ig.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.14. 00:21:59

@kárárámaispj: Most békés hangulatban vagyok, ezért segítő szándékkal fogok reagálni.

A 3 nevezett személy kommentje az első 100 komment van. Hiába kattintasz rá itt a nevükre, a rendszer nem fog odavezetni a kommentjükhöz. Ehhez le kell görgetned/rá kell kattintanod a kommentszekció fejlécében "az összes kommentet szeretném látni" gombra, és ha nem akarsz keresgélni, akkor utána rákkatintva a nevezett urak nickjére már odavisz a rendszer a kommenthez.

Nincs mit.

zaturek 2020.11.14. 07:42:09

@kárárámaispj: "George Lucas, a forgatókönyv írója és rendezője kilenc részre tervezi a történetet, melynek eleje és befejező része 2000-re kerekedik majd ki. Nemrég olvastuk, hogy elkészült a Csillagok háborújának folytatása, A birodalom visszavág címmel. "

Forrás: Rakéta Regényújság, 1980-07-22 / 30. szám

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 08:03:22

@Androsz: A SW EREDETILEG "SW" volt nem "SW ep4. New Hope", a Birodalom bemutatásakor küldték újra moziba, akkor már lecserélt címmel. Aki az eredeti bemutatót látta Mo-on 79-ben az még SW-t látott aki a Birodalom premierje után nézte meg az újravetített első részt annak már ep4 volt.

@kárárámaispj: "Most komolyan arról akarsz meggyőzni, hogy gyerekként beültél a moziba, és az első percbe a felirat első sorára emlékeztél?" Én gyerekként a Birodalmat láttam először és igen, az első ami megmaradt belőle, hogy ez valaminek az 5. része, a második, hogy lóg egy faszi a barlangban és varázsol a kezével, a harmadik meg a hósiklók elindulása, ott fostam magam alá az ámulattól és azóta vagyok függő.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 08:21:15

@Androsz: "Nem tudom pontosan felidézni, hogy mi volt az, de tudom, hogy volt olyan apróság a könyvben, ami arra utalt, hogy amikor az készült" Szerintem az előszóra gondolsz amiben egy oldalon leirja az ep1-3 sztoriját meg Leia videoüzenetére a"Clone elleni háború"val, - itt nyilván a fordító nem volt a helyzet magaslatán, az angolban Clone wars szerepel. Eredetiben a filmben is ott a Clone wars, a szinkronban Leia csak simán háborút mond.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 08:25:56

@kárárámaispj: "de hogy rajtatok kívül senki nem gondolta" az, hogy te valami információs fekete lyukban éltél az nem irja felül a létező valóságot.

]{udarauszkasz 2020.11.14. 08:27:31

Valamennyi megmagyarazhato.
1: csak a mi galaxisunkban milliardnyi exobolygo letezhet, amelyekbol ha csak minden 1000.foldmeretu,meg akkor is millionyi bolygorol beszelunk. Ha csak minden tizediket terraformaljak(ez egy tobb tizezer eves, Kardashev 2 civilizacio, amelynek nem problena ilyensmi) meg akkor is szazezer bolygo lesz foldszeru.
2. Evezredek ota vannak beszamolok visszatero lelkekrol, lelekvandorlasrol, leinformalhatoan. A jelenseg nem csak a vallasokban van jelen.
3
Lezerkard: tobbfajta koncept letezik a lezerkard kivitelezesere, a leghatekonyabb jelenleg a plazmameghajtasu, amely vegso soron egy langvagonak felel meg. Persze ezek utkozeskor athatolnak egymason, igy a Jediknel latott pengeakasztas ezzel a modszerrel meg nem megoldott, viszont az izzo wolfram rudas verzional igen
4. Fenysebesseg: Einstein Rosen hid, fizikailag lehetseges, csak a jelenlegi tudasunk szerint tul sok energia kell hozza. De ezzel lehet ugy teret hajlitani, hogy nem kell a fenysebesseget atlepni, hanem szimplan a terbeli tavolsagot csokkentjuk le emberi leptekre.
5.
Feltehetoen, ha kepesek hajlitani ugy a teret, hogy tavoli pontokra nyissanak atjarot, akkor valoszinuleg a normal hajtas is a gravitacio manipulalasaval lett megoldva. Egy pulzalo, nem folyamatos uzemu gravitacios hajtomu gravitacios hullamokat kelt. Ha ennek a rezgesi tartomanya a hallhato tartomanyba esik, az hallhato akar a vilagur vakuumaban is. Sot, ha olyan profin manipulaljak a gravitacios mezot, ott akar egy gravitacios pajzzsal megoldhato a belso atmoszfera vedelme is, ugy, hogy azt osszehangolva a tavozo urhajok burkolataval, pajzsaival, azok atlephetnek a pajzson, mig a legkor megmarad.
A serult, szetlott csatahajokon bizony ki-kiroppentek neha az emberek a vilagurbe, mert ott a pajzsot szetlotte az ellenseg.

]{udarauszkasz 2020.11.14. 08:31:29

En 85ben neztem a moziban, akkor meg elso resz volt a SW. A Jedi visszatert pedig a 3.
Mikor a New Hope kijott, utana szamoztak at.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 08:59:09

@eßemfaßom meg áll: megjegyzem a leiavideos jelenetnél is van némi porbléma a történet szövetével, Kenobi egyrészt nem emlékszik arra a droidra amelyikkel összenőve harcolta végig a háborút meg már előtte is megmentette az életét, és "ilyen modern" R2 egységnek nevezi az akkor már minimum 32 éves kukát.

]{udarauszkasz 2020.11.14. 09:02:28

@eßemfaßom meg áll: azert, mert kamuzik, vedeni akarja a droidot. Persze a droid nem veszi a lapot, valtig hajtogatja, hogy o Obi van droidja.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 09:03:20

@]{udarauszkasz: A S.W. 81. óta ep4 New Hope, a Birodalom és Jedi meg születése pillanatától ep5. és ep6. soha nem voltak 2-3ra sorszámozva

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 09:06:40

@]{udarauszkasz: Miért és kitől akarná védeni a droidot amikor épp a lázadókhoz viszi? Látom, hogy a megmagyarázhatatlan baromságok megmagyarázását tűzted ki célul de ne vidd túlzásba, árt a szépségnek.

apro_marosan_petergabor 2020.11.15. 00:26:14

@midnight coder: Sci-Fi kedvelő vagyok, fantáziám nagy - a bárgyú, hasbaakasztós dolgokat viszont nem szeretem, untatnak.

DarkFuture 2020.11.15. 19:57:00

@eßemfaßom meg áll: Nézzél űrsétás videókat pl. amikor az ISS-t szerelik az űrhajósok aztán tegyél fel kérdéseket a NASA-nak,ha nem hiszel benne.

eßemfaßom meg áll 2020.11.16. 07:19:35

@DarkFuture: nincs olyan video ami felül tudja írni a fizikát

eßemfaßom meg áll 2020.11.16. 07:26:21

@DarkFuture: Mondjuk linkelhetnéd azt amire gondolsz, amiket én láttam azon síri csend és hullaszag van meg némi rádióforgalmazás

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.11.16. 18:34:05

@DarkFuture: Valóban, egy konkrét részlet egy konkrét videóból, ha ezek szerint ismersz ilyeneket, sokat segítene annak eldöntésében, hogy hol van a félreértés.

Macropus Rufus 2020.11.17. 15:19:50

@Lord_Valdez: "Ez speciel nem annyira elképzelhetetlen. Pár percet túl tudsz élni a világűrben, ha nem próbálod meg visszatartani a levegőt."
ez sajnos nem így van. Ha hirtelen leesik a rendszerben a nyomás akkor a véred úgy fog viselkedni mint amikor kinyitsz egy üveg szénsavas akármit. Esélye sincs a túlélésre.
Gondolj bele, hogy az emberke agyában is az játszódik le mint a szénsavas üccsik esetében.

Macropus Rufus 2020.11.17. 15:24:02

@bbrrr: a bombázással az a gond, hogy ahhoz kell valami ami lehúzza a bombákat a bomba térből. Ez a Földön a gravitáció. Ott meg az űrben hullottak ki a bombák. Nem volt indító töltet ami kvázi kilövi őket. Több gond nem volt vele. :)

Macropus Rufus 2020.11.17. 15:48:11

@Sir Gombóc: ez biztos is. Ez olyan mint a Jedi kristály. Az meg a Roburban volt anno. Az is teljesen autentikus folytatás. :D

Star Wars: Az álmok birodalma:
www.youtube.com/watch?v=e22WVweA1mk

ezt még jóval a 99-es első rész előtt készült. Ebben szó nincs az első három részről, viszont arról igen, hogy a 4. rész forgatókönyve túl nagyra sikeredett és ezért 3 részre lett bontva. Tehát ha te anno olvastad valahol akkor arról még Lukács sem tudott.

(am. belinkelt youtube videó nekem nagyon tetszik. Mindíg is bejöttek ezek a behind of scene videók. Pláne a StarWars :) )

Macropus Rufus 2020.11.17. 15:57:34

@Bobby Newmark: "Biztos vagy benne, hogy ez a filmben is benne van, nem csak a forgatókönyvből írt regényben?"
Amikor Luke megy Yodahoz a Dagobára, akkor a x-wing kijelzőjén ott van az amit Artu csipog neki. De csak abban a részben. Se előtte se utána részekben ilyen nincs.

pbs.twimg.com/media/EbeN0GRUMAIvos_.jpg

Macropus Rufus 2020.11.17. 16:03:59

@wmiki: :)) azért azt mondani, hogy az evolúcióban sokkal több minden nincs megmagyarázva mint a teremtésben. A teremtés eleje is hiányos idézett a Bibliából

" Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. "

Mikor teremtette a vizet? Isten megteremtette a földet és az eget. Vizet nem. Tehát akkor az mindig is volt. Akkor azt ki a fene teremtette, mert olyan nincs, hogy van és senki nem teremtette. Szóval már a második sorban gondok vannak a Bibliában. :p
És ezek után ekézed az evolúciót... okés az evolúcióval kapcsolatosan nekem is vannak kérdéseim, de már ne is haragudj, ha egy manuál második oldala hibás akkor milyen lehet a többi 3436 oldal, ha már az elején ennyire figyeltek csak oda... :o

Macropus Rufus 2020.11.17. 16:17:59

@DarkFuture:
tény 1.: ha nincs közvetítő közeg nincs hang sem. Elemi fizika.
tény 2: viszont a NASA rögzít hangokat amik

Ez utóbbi hangok rádiófrekvenciák. Még a Földnek is van hangja. De ezeket nem a közeg rezgése továbbítja, hanem sima rádiójelként terjednek. Sztem ez zavart meg téged. Ezeket a hangokat nem hallod, csak akkor ha egy kvázi rádióval befogod őket, akár csak a közönségek rádió adókat.

Macropus Rufus 2020.11.17. 16:27:30

@Androsz: a gond ott van, hogy Lukács bátyja minden esetben módosítja némileg a sztorit. Tehát anno nem volt szó még 5-6-ról sem. Az ősbemutató címe ennyi volt: Star Wars. Semmi több

Nyitó rész 1977-ből: www.youtube.com/watch?v=iXDnFYu91vY

Tehát akkor még csak elméletben tervezgette a folytatást ui. lehet bukta lesz a vége. Aztán mikor még sem lett akkor jött az 5,6 és ekkor kapta meg az első SW a 4. rész megnevezést és az Új remény alcímet. A 90-es évek elején 80-as évek végén készült dokukban szó nincs arról, hogy lett volna 1-3 rész tervben. Ez akkor került elősszőr képbe amikor 1994-95-ben kiadták a THX hanggal megspékelt verziót. Abban volt elsőként megemlítve, hogy már réges-régen tervezi az első 3 részt, már akkor tervezte amikor még kész sem volt a 4 rész. Csak azt a sz@r dumát nyomta, hogy nem volt meg a technológia arra, hogy olyan legyen amit ő szeretne.
Ez azért ordas nagy rizsa mert az ILM gyártotta le többek közt a T2 1992-ben aminek azért ütött a látványa rendesen és ugye az ILM-et meg ő hozta létre pont a SW készítése miatt. Szóval már akkor rendelkezésére állt a technológia.
Lukács egy igazi jó mesemondó. :D

ps.: am. már 1976-ban meg volt az a forgatókönyv amiből az 5-6 is készült. Gyak. 1db forgatókönyvet írt, csak az némileg hosszúra sikeredett és ezt 3 részre szedte. Ezekből lettek a 4. 5. és 6. részek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.19. 08:20:20

@Macropus Rufus:
Ahhoz, hogy ez megtörténjen az kell, hogy az üdítőben 1 barnal nagyobb parciális nyomású oldott gáz legyen (4-4,5 bar van benne). Ezt úgy gyártják, hogy lehűtik (,hogy több gázt tudjon feloldani) , nagy nyomásnak teszik ki, és hidegen zárják le.
A te véredben viszont 0,2 barnyi van mindössze tengerszinten. Ha serpa vagy, és magashegységben élsz, akkor ez inkább csak 0,1 alatt. (Valószínűleg az űrhajóban se lenne tengerszintnek megfelelő nyomás, mert nem praktikus.)
Nálad nem lesz ilyen látványos hatás.

Gondolj bele, hogy mi történik, ha egy búvár gyorsan a felszínre jön. 10 m-nél tipikusan az égvilágon semmi (ott van 1 bar extra nyomás). Még akkor se, ha az egész napot víz alatt töltötte.
A keszonbetegség ennél nagyobb mélységeknél szokott kialakulni, bár ott se ilyen látványos, hanem egy több órás folyamat.

2020.11.26. 10:56:05

@wmiki: te hülye fasz. Az evolúcióra meg az ősrobbanásra tonnányi bizonyíték van, amire nincs semmi bizonyíték, az a te idétlen istenbácsis faszságod. Te istenbarma, ha ennyire tudományellenes vagy, legyél már következetes és tedd le a számítógépet, vágd el az internetkábelt, és kommentelj a varázslattal, amiben hiszel.

Solo_ 2020.11.26. 12:29:38

Nem csak a főbb helyszíneke, de BÁRHOL szállnak is le, a SW -ban, ott mindig tök ugyanannyi a gravitáció, mint a Földön. Mint a Birodalom visszavágban, amikor az Ezeréves Sólyommal egy aszteroidán szállnak le egy lény gyomrába és ott kilépve a Millenium Falconból mászkálnak a dög gyomrában. Ott is ugyanúgy mozognak, mint a Földön korzóznának. És persze ott sem kell szkafander nekik. :)
süti beállítások módosítása