Scriptor

A TOP-10 legjobb Marvel

2023. december 09. - Scriptor_

Jerico szerkesztő-társunk TOP-10 listája

Egy nagy klasszikus idézve, Petrus Rosidus Maximus szavait ismételve: "aki a Marvelt szereti, rossz ember nem lehet". A Marvel 1993 óta készíti filmeket, 2009 óta a Disney fenntartásában és jelenleg több tucat remek produkciónál tart. Az alkotások több csoportba sorolhatóak, mint például Bosszúállók filmek, Amerika Kapitány trilógia, Vasember trilógia, X-Men és Pókember filmek, Thor-alkotások, Galaxis őrzői trilógia, Hulk-fejezetek, Doctor Strange filmek ... stb. Az igazi rajongók egyik vagy másik csoport fanjai de vannak "mindenevők" is, akik szinte minden Marvel-produkciót egyformán szeretnek. Sorrendet alkotni a kedvencekből nem könnyű, mert a Marvel-világ mára hatalmassá nőtt. A Scriptor blog összegyűjtötte a szerintünk legjobbakat, vagyis a TOP-10-et.

marvels.jpg

10. Pókember (2002)

Egy nagyon szórakoztató eredet-sztori Spider-Man megjelenéséről arról, hogy miként lett egy egyszerű középiskolás srácból igazságtevő pókember. A főszerepet a 2002-es feldolgozásban még Tobey Maguire játssza. A film elkészülte után még további 7 Spider-Man film született (és egy animáció), ezekben már Andrew Garfield és Tom Holland is felbukkannak Pókemberként. A 2002-es részben Kirsten Dunst, Willem Dafoe és James Franco játsszák az egyéb főszerepeket és miattuk emelkedik ki a többi Pókember epizódból ez a rész.

9. Dr Strange (2016)

doctor_strange.jpg

A kép forrása: ew.com

Dr Stephen Strange a Marvel világának többszörösen egyedi alakja, hiszen hétköznapi figurából - egyszerű sebészből - lesz szuperhős és nem pókcsípés által (mint Spider-Man) hanem varázs-képességek elsajátításával. Mágussá válik mégpedig a Himalájában a titokzatos Kamar-Taj révén. Benedict Cumberbatch tökéletes alakítást nyújt, emiatt a 2016-os Dr Strange a lista kilencedik helyezettje. (Zárójeles megjegyzés az új, 2022-es Dr. Strange meg sem közelíti az eredeti, 2016-os epizód sikerét.) Ha színészi kvalitásokat nézzük, talán a Strange filmektől kapjuk a legtöbbet.

8. Vasember 2 (2010)

vasember2.jpg

A kép forrása: reddit.com

A Vasember filmek nélkül nincs Marvel, tekintve, hogy a kezdetektől a szuperhős-világ egyik legnépszerűbb karakterét adják (Amerika Kapitány mellett). Robert Downey Jr erre a szerepre született, elképzelni sem lehet nála jobb Tony Starkot. A 2010-es második részben fő ellenfele Ivan Vanko azaz Mickey Rourke. Rengeteg látványos küzdelmet kapunk és az egész film egy elnyújtott akció-orgia. A trilógiából kettőt is felvettem a listámra annyira rajongója vagyok a karakternek. 

7. Bosszúállók 4 Végjáték (2019)

endgame.jpg

A kép forrása: marvel.com

A négy Bosszúállók film közül a negyedik a leglátványosabb mert ebben teljesednek ki az egyes karakterek legjobban és ebben kapjuk a leglátványosabb jeleneteket is. Bár a harmadik rész (Végtelen háború) holtversenyben van a Végjátékkal több filmes portálon is (pl: az IMDb-n), a harmadik epizód túlságosan elszomorító ahhoz, hogy igazán élvezetes lehessen. Így a listára a sokkal pozitívabb Végjáték került. A Bosszúállók filmek azért nem kerültek nálam soha a listám legelejére, mert túlzásnak érzem egyetlen karakter, akkora túlhatalmát, mint amit Tanos kap (mindenkit legyőz és elpusztít).

6. Amerikai Kapitány: A tél katonája (2014)

tel_katonaja.jpg

A kép forrás: heavy.com

A legrégibb Marvel karakter Amerika Kapitány egyben a legkedveltebb figura is számomra ebből a csodálatos fantázia-világból (holtversenyben Peter Quill alakjával). Steve Rogers egy orvos-kísérlet révén szerez különleges képességeket és mindvégig ő képviseli a legtöbb követendő elvet a franchise-ban, mint: önzetlenség, segíteni akarás, elvhűség ... stb. a Tél katonájában legjobb barátjával kell hogy megküzdjön, amiből számtalan látványos jelenet születik. Bucky Barnes bőrében Sebastian Stan nyújt emlékezeteset, Chris Evans pedig itt is elképesztően jó, ahogyan minden részben.

5. A Vasember 1 (2008)

vasember1.jpg

A kép forrása: port.hu

A Vasember legelső, eredeti epizódja már a TOP-5 tagja nálam és a rajongók egy tekintélyes részénél máig aranyérmes a Marvel filmek között (teljesen érthető módon). A Vasember 2008-as nyitó epizódja volt számomra az első igazán nagy Marvel-filmélmény, innentől lettem a Marvel-világ rajongója. Ebben a részben tudjuk meg, hogy lett a léha Tony Stark milliárdosból Vasember. Kiemelkedően jó a forgatókönyv és Jon Favreau is itt remekelt leginkább rendezőként.

4. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011)

amerika_kapitany1.jpg

A kép forrása: cineserie.com

Amerika Kapitány eredet-története vagyis a sztori, mely megmagyarázza, hogyan lett az alacsony, vézna és jelentéktelen megjelenésű (ám szívében tiszta) Steve Rogersből az emberiséget többször is megmentő, magas, erős és jóképű Amerika Kapitány, mindig is közel állt hozzám. Hayley Atwell lélegzet elállító jelenség Peggy Carterként és kettejük különleges kapcsolata szerintem a film egyik színfoltja.

3. Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

amerikakapitany_civilwar.jpg

A kép forrása: theguardian.com

A Polgárháború a legjobb Amerika Kapitány rész, tele érdekes fordulattal és az elveinkért kiállás tanulságával. A szuperhősök két táborra szakadnak abban a kérdésben, hogy elfogadják el felettük állónak (és afféle felügyeleti szervnek) az ENSZ országok vezetését vagy megmaradjanak önállónak. Rogers kapitány az önállóság mellett dönt és vele tart az összes szimpatikus karakter: Wanda, Clint, Bucky, Sam, Hangya (csak Natasha nem, de ő később segíti a kapitányt). A másik oldal élén a Vasember áll (mellette: Vízió, Pókember, Fekete párduc, Warmachine).

2. Thor: Ragnarök (2017)

thor_ragnarok.jpg

A kép forrása: ndtv.com

A Thor filmek legjobbja, a Ragnarök az ezüstérmes nálam, mert ez a legviccesebb Marvel produkció, Chris Hemsworth elképesztően élvezetes és jópofa alakításával. De az az igazság, hogy ebben a részben mindenki nagyon jó, például Tom Hiddleston (mint Loki) és Tessa Thompson (Valkürként) is, illetve Jeff Goldblum is mint Nagymester. Láthatunk benne egy Hulk - Thor összecsapást is és temérdek poént a legelső perctől az utolsóig. Megunhatatlan, akárhányszor újranézhető örök kedvenc.

1. A galaxis őrzői (2014)

galaxis2014.jpg

A kép forrása: britannica.com

A legjobb Marvel szerintem A galaxis őrzői első része (az eredeti 2014-es epizód), melyben a főbb karakterek színesek, összetettek, szórakoztatóak és viccesek egyszerre. Peter Quill az Űrlord örök kedvenc Chris Pratt alakításában és Gamora (Zoe Saldana) illetve Drax (Dave Bautista) is zseniális figurák, akik mellett a két kis kitalált lény: Groot (humanoid fa) illetve Mordály (mosómedve-szerű életforma) egyedi cukiságot visznek a történetbe. Kalandjaikból soha nem hiányzik a humor és tegyük hozzá: a 60-as, 70-es évek legjobb dalait hallgathatjuk közben (pl Blue Swede: Hooked on a Feeling).

scriptor_posztokba.jpg

 Bloggazda: Petrus Rosidus Maximus 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr9818276779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2023.12.10. 10:33:45

Jó kis lista! Ha kizárólag a látványt nézzük, akkor a Bosszúálló-filmek viszik el szerintem a pálmát. Ha a humor számít, akkor a Deadpool, Thor és a Galaxis filmek a legjobbak. Ha a misztikum a fontos a két Doctor Strange a befutó. Egyébként nálam a Vasember első része az abszolut aranyérmes.
süti beállítások módosítása