Scriptor

Rakétával térítenek el egy Föld felé tartó aszteroidát [29.]

2021. október 07. - Scriptor_

Kevés publicitást kapott a hír, mely kedden jelent meg többek közt a Washington Post hasábjain egy Földünk felé tartó kettős aszteroidáról, melyet egyedülálló módon Földről indított rakétával terveznek pályamódosításra "bírni". Az égitest veszélytelen a Földre (bár kétségtelen, hogy űrléptékben nézve nagyon közel fog elhúzni mellettünk), így a vállalkozás inkább mint tudományos kísérlet lesz fontos egy esetleges jövőbeni és valóban veszélyes esetre való felkészülésben. Ez lesz az emberiség történetében az első eset arra, hogy egy égitest mozgásában változást érjenek el. Az eseményről júniusban maga a NASA is írt.

meteor1.jpg

A kép forrása: www.nasa.gov

A hír szerint a NASA november 24-én indítja majd el a SpaceX Falcon 9 elnevezésű rakétáját (a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról) mely előre láthatólag csak 2022 szeptemberének végén éri majd el az akkor már 11 millió kilométerre lévő Didymosra keresztelt bináris (azaz két égitestből álló) aszteroida-rendszert. A küldetés legfőbb célja az lesz, hogy tanulmányozzák miképpen módosul az aszteroida-páros keringési sebessége és pályája a becsapódástól. A különleges égi vándor létezéséről már 20 éve tudnak, ekkoriban kapta a két égitest közül a nagyobbik (a 800 méter átmérőjű) a Didymos, a körülötte keringő kisebb pedig (160 méteres) a Dimorphos nevet.

Mint ismeretes a Föld és az emberiség történetében már több alkalommal is fenyegette az életet egy-egy világűrből érkező aszteroida. Itt van mindjárt a 65,5 millió éve becsapódó, dinoszauruszok kihalásáért felelős égi objektum, (Chicxulub-aszteroida) melyet a tudósok 15 km átmérőjűnek becsülnek és becsapódási helyét a mexikói Yucatán félsziget közelébe teszik. Aztán itt van a 80 ezer évvel ezelőtt Földünkbe csapódott Hoba meteorit, mely a mai napig a legnagyobb, egyetlen darabból álló meteorit a Földön és meg is tekinthető Namíbiában. Mérete 3X3X1 méter, súlya mintegy 66 tonna (84%-a vas). Végül említést érdemel a Tunguz-meteorit, mely 1908-ban fenyegette a Földet, amikor Szibéria felett nagy sebességgel megjelent, de talajt érése előtt, kb 8 km magasságban szétrobbant. Méretét 80 méteresre taksálják.

meteor2.jpg

A kép forrása: industryglobalnews24.com

Bolygónkat egyébként folyamatosan fenyegetik különböző aszteroidák, melyeket azonban folyamatosan figyelemmel kísérnek az űrkutatók. Az úgynevezett "Torino-skála" (illetve ennek továbbfejlesztése a Palermo-skála) szerint veszélyességi osztályokba sorolják őket. A skála 0-10 között minősíti a legkevésbé (0 jelű) és legveszélyesebb (10-es szintű) égi objektumokat. Általános mérce szerint fokozottan azok veszélyesek, melyek 7,5 millió kilométernél közelebb jönnek Földünkhöz és átmérőjük meghaladja a 140 métert. [forrás: Bobák Áron: raketa.hu, 2020.06.30] De már "Föld-közelinek" tekintik a hozzánk 48 millió kilométernél közelebbre érkezőket is. Némi viszonyítási alap ezekhez a távolságokhoz, hogy a legközelebbi bolygó (hozzánk legközelebbi pályapontján) 38 millió kilométerre van tőlünk (ez a Vénusz). A másik szomszédunk, a Mars pedig legközelibb pontján 55 millió kilométerre tartózkodik. (De érdekesség, hogy időviszonylatban, vagyis leghosszabb időt vizsgálva a Merkúr van legtöbbet a közelünkben, sajátosan gyors és rövid pályája miatt.) Vagyis, ha egy kisbolygó, aszteroida vagy üstökös olyan közel kerül hozzánk, mint bolygó-szomszédaink bármelyike, azt már a csillagászok "Föld-közelinek" tekintik.

Jelenleg a Földre nézve egveszélyesebbnek tartott égitest a Bennu-kisbolygó, mely 500 méter átmérőjű és 2182-ben elérheti Földünket. Ennek valószínűségét folyamatosan vizsgálják, jelenleg még 1% alatti (úgyhogy egyelőre teljesen felesleges ezen aggódnunk).  scriptor_posztokba.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr4416710752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2021.10.09. 21:28:22

Erre is van pénz, de minek?

Történelemtanár_ 2021.10.09. 21:28:28

Én azért elképzelhetőnek tartom azt is, hogy nagyon is veszélyes a Földre ez az aszteroida-páros azért kell rakétával kilőni. De mivel nem akarnak világméretű pánikot azt mondják, hogy ez csupán egy kisérlet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.10.09. 22:31:40

@Aëtius_: Ravasz dolog, amit mondasz, az összeesküvéselméletek kifinomultabbjainak az a jellegzetessége, hogy elhihető. Én azt mondom, hogy fölöslegesen parázunk, mert ha eljön a nagy pillanat, akkor úgyis mind meghalunk, akkor meg minek izgassuk magunkat addig is. Ha a kísérlet titokban egy valódi veszélyt fog elhárítani, akkor legalább nem fogjuk azt mondani rá utólag, hogy erre is van pénz, de minek.

Történelemtanár_ 2021.10.09. 22:41:48

@Visceroid: @Androsz: Pedig ezt pont olyasmi, amire kurv*ra jó, hogy van pénz, mert előbb-utóbb lesz majd egy szitu, amikor majd a Földön élő 7-8 milliárd ember élete éppen azon fog múlni, hogy el tudunk e téríteni egy ilyen aszteroidát. Nem kizárt, hogy ez a jövőre érkező is éppen ilyen és jövő ilyenkor marhára minden TV csatorna ezt közvetíti majd, mert ha nem jön össze nem biztos, hogy érdemes lesz tartós tejet vennünk.

Scriptor_ 2021.10.10. 14:18:46

@Aëtius_: Igazából egy alig 1 fokos pályaeltérést is már sikernek tartanának, ahogyan a Washington Post írja:

" ... The DART mission is aiming to hit Dimorphos at a speed of nearly 15,000 miles per hour with the goal of changing its orbit “by a fraction of 1 percent” — a small but significant enough change that scientists will be able to observe it from telescopes on Earth...."

Sőt 1%-bál is kevesebb eltérés a cél. De ami számomra sem világos az az, hogy ezek szerint az aszteroida-páros szétrobbanásával, darabokra szakadásával nem is számolnak?
süti beállítások módosítása