Scriptor

Afganisztán etnikai különlegessége [28.]

2021. augusztus 22. - Scriptor_

Az amerikai csapatkivonás kapcsán a hírekben folyamatosan szereplő Afganisztán etnikai szempontból sajátos képet mutat, ugyanis a legkevésbé sem tekinthető homogén országnak. Olyan, hogy "afgán nép" igazából nincs is, helyette pastuk, hazarák, tadzsikok, üzbégek, türkmének és kirgizek (illetve egyéb népcsoportok) alkotják a 38 milliós (és 7 Magyarországnyi) Afganisztán népességét. A hegyekkel teli Közép-ázsiai ország két jól elkülöníthető részre oszlik (a lenti térképen piros vonal választja el ezeket): délen pastu többség él (sárgával jelölve), északon pedig tadzsik - üzbég dominancia érzékelhető (tucatnyi egyéb etnikummal).

afganisztan_etnikai_terkep.jpg

A kép forrása: Le Monde diplomatique

Nem véletlen, hogy ma Afganisztánban csak az északi területek szállnak szembe a pastukból álló tálib haderővel, hiszen ott tadzsikok és üzbégek alkotják a többséget. A választóvonal épp a főváros, Kabul környékén húzódik (a Kabul - Herat tengely mentén). A seregnyi népcsoportban közös a muszlim hit gyakorlása és a seregnyi közös szokás, ám legalább ugyanennyi dolog szét is választja őket (múltbéli sérelmektől kezdve a törzsi, területi és egyéb vitákig).  afgan_nepek_terkep.jpg

A kép forrása: reddit.com

Az ország jövőjét alighanem egy hosszú polgárháború fogja meghatározni, melyben az egyik oldalon az Északi Szövetség (Pandzsír Ellenállás) áll majd, Amrulla Szaleh ex-alelnök és Ahmad Maszoúd vezetésével (és jelentős nyugati támogatással), míg a másikon a Tálib Mozgalom túlereje sorakozik majd fel. Ez a felállás volt egyébként a jellemző korábban is, amikor Ahmad Maszoúd apja (Ahmad Shah Maszoúd) fogta össze az északi, tálib ellenes erőket.

afganistan_adatok.jpg

A kép forrása: foldrajzmagazin.hu

Joe Biden amerikai elnök kétségtelenül óriási hibát követett el a teljes amerikai csapatkivonás elrendelésével (és értékes fegyverek hátrahagyásával), mert így Afganisztánt a nemzetközi terrorizmus dzsihadista csoportjainak engedte át és a nyugat-ellenes tálib mozgalom megerősödéséhez, nemzetközivé válásához asszisztált.

afgan_taj_emberek.jpg

A képek forrás: blogs.scientificamerican.com

A fenti képeken tipikus afgán tájak láthatóak és legalul a jellemző afgán viselet figyelhető meg (az elterjedt "pakol" sapkával), afganisztáni arcokkal. A lenti térkép az utolsó ellenállás (tálib-ellenes küzdelem) helyszínét, a pirossal bekeretezett jelölésű Pandzsír völgyet mutatja (Panjshir Valley). A térkép forrása: mapsofworld.com.

afghanistan_map.jpg

A Scriptor blog egyéb érdekes cikkei: A Kennedy-gyilkosság, A tajvani és ukrán konfliktus, A délszláv háborút bemutató akciófilm, Sólyom végveszélyben,

 ***

scriptor_posztokba.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr2916667078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2021.08.23. 13:11:18

A pastu - tádzsik ellentét a szovjet idők óta egyre éleződik. A szovjetek kivonulása után 7 évvel hatalomra kerülő tálibok ellen 1996-tól kezdődően szinte csak a tádzsikok harcoltak. Ma is egyedül tőlük várható ellenállás. Olyynok, mint Szíriában a kurdok. Kérdés: őket is cserben hagyja majd a nyugat?

Scriptor_ 2021.08.23. 14:44:29

@Control_: Félő viszont, hogy a Pandzsír völgyben kibontakozó harc nem lesz hosszú. Ezúttal nagyobb a tálib túlerő, mint 1996-ban.

chrisred 2021.08.23. 18:24:52

@Control_: A kurdokat Trump szolgáltatta ki Erdogannak, akkoriban érdekes módon nem volt ilyen felhördülés, mint a mostani afgán kivonulás miatt.

DFK 2021.08.23. 18:25:44

Az etnikai térképet látva, elszállt minden remény a békére és a normalitásra azon a vidéken. Reménytelen egy országban tartani őket.

Control_ 2021.08.23. 20:47:21

@chrisred: Konkrétan elárulták a kurdokat. Az Iszlám Állam elleni harcban felhasználták őket és önálló hazát ígértek nekik, majd mikor már nem kellettek sorsukra hagyták őket és Erdogannak szabad kezet adtak velük szemben. A török diktátor meg ezrével ölte őket a török határok mentén (és azóta is tart a dolog, a sajtó távoltartásával). De a kurdok a keresztesek kora óta tudnak magukra vigyázni. (ott a nők is teljes értékű harcosok). Megvédik magukat és Észak-Irakban erősen birtokolnak egy parányi (egyharmad Magyarországnyi) kis autonóm területet.

Most a tádzsikokon a sor. Az amcsik 1996 óta "használják" őket a tálibok ellen. Most újra szükségük van rájuk. A tádzsikoknak annyi előnyük azért van, hogy az afgán határ túloldalán létezik egy szuverén Tádzsik állam (másfél Magyarországnyi területen), ahová visszavonulhatnak és ahonnan kaphatnak támogatást.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.24. 07:28:29

A fideszesek 56 hősként ünneplik a tálibokat!
süti beállítások módosítása