Scriptor

Egy ártatlan ember (1989) - film az életben maradásról [21.]

2020. július 18. - Scriptor_

A börtönös filmekről készült listákból rendszerint kimarad a Peter Yates által 1989 -ben megrendezett "Egy ártatlan ember" (An Innocent Man) mely Tom Selleck egyik legjobb filmje. A sztori olyan, mely mindenkit érdekel, hiszen bárkivel megeshet. Csak ezúttal a következmények sokkal súlyosabbak, mint a hétköznapi életben. artatlan_ember.jpg

A központi karakter egy átlagos amerikai, Jimmie Rainwood (Tom Selleck), aki sikeresnek mondható életet él a felső-középosztály tagjaként gyönyörű feleségével (Laila Robins) egy szép és tágas kertvárosi házban.

Otthonába azonban egy este, rendőri tévedés nyomán nyomozók hatolnak és megsebesítik. A korrupt rendőrök tévedésük beismerése helyett kábítószert rejtenek el a férfi lakásán, hogy igazolják rajtaütésüket. Innentől Rainwood élete gyökerestől felfordul: a bíróság kábítószerrel való üzletelés vádjában találja bűnösnek (a megtalált kábitószer miatt), neve pedig örökre bemocskolódik. Megszakad idillinek mondható korábbi élete és egy számára teljesen új világba csöppen: a börtön kegyetlen közegébe.

Rainwoodot hat évre ítélik, mely érthető kétségbeeséssel tölti el. A "kóterben" aztán Jimmie ráébred arra, hogy ez egy teljesen másik világ, ahol csak az erő, a tekintély és a barátokkal való összetartás számít. Meg kell tanulnia megvédenie magát és még egy gyilkosságot is be kell vállalnia. Alighanem ez a film egyik csúcspontja: hiszen törvénytisztelő emberként a börtönben válik bűnözővé, miközben nincs más választása. Egyetlen reménye, hogy szerencsére segítőkre talál, akik meglátják benne a küzdeni kész, értékes embert. Pártfogásába veszi Virgil Cane (F. Murray Abraham), akinek szintén van leszámolni-valója a Jimmie -t börtönbe juttató két mocskos zsaruval. [A lenti képen a két korrupt zsaru: Mike és Robby, akiket David Rasche és Todd Graff alakítanak a filmben.]

artatlan_scriptory.jpg

Rainwoodnak határoznia kell: szabadulása után bosszút akar e állni az őt ártatlanul börtönbe juttató, korrupt zsarukon, vagy lemond a megtorlásról?! Némi vívódás után a bosszút választja, Cane és csapata pedig segít neki ebben. Bosszújuk jól kitervelt ugyan, de nem várt buktatókat is hoz. Kapunk akciót, izgalmakat és fordulatokat is bőven.

A film színvonalas, érdekes és életszerű egyszerre, átélhetően mutatja be, hogy milyen dilemmák és veszélyek várnak az ártatlanul börtönbe kerültekre és milyen elszántság kell a túléléshez. 

Értékelésünk: 85%, a történet, a rendezés és Tom Selleck nagyszerű alakítása miatt. Ajánlani tudjuk minden börtönfilm-rajongónak és a fordulatos sztorik kedvelőinek.

scriptory_felirat_rovid.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr2416023986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása