Scriptor

Baloldali demokrata lett Németország első embere. Kicsoda Olaf Scholz? [30.]

2021. december 08. - Scriptor_

A 63 éves Olaf Scholz szociáldemokrata politikus 56,5 százalékos parlamenti többséget szerezve lett 2021 december 8-án Európa legnagyobb gazdasági hatalmának, Németországnak a kancellárja. (A legitimációt a szeptember 26-i parlamenti választások adták meg parlamenti többségéhez.) Három párt támogatja: a szociáldemokraták (SPD), a szabaddemokraták (FDP) és a zöldek (Bündnis 90 Die Grünen). A közel 60%-os többség stabil kormányzást ígér Scholz számára. 

olaf_scholz.jpg

A kép forrása: wikipedia.org

Scholz munkajogi ügyvéd, fiatal kora óta szociáldemokrata és a hamburgi városvezetés egyik kulcsembere. Később, 2002-től az SPD főtitkára, majd 2007 és 2009 közt munkaügyi és szociális miniszter (Angela Merkel oldalán). Karrierjének fontos állomása volt az a 7 esztendő 2011 és 2018 közt, amikor a második legnagyobb német város, Hamburg főpolgármestere lehetett. Végül 2018-ban újra bekerült a német kormányba, mint pénzügyminiszter és alkancellár. 

Scholz bár Osnabrückben született és Hamburg közelében nőtt fel, jelenleg Potsdamban (Berlin) él, 60 éves, szintén szociáldemokrata és közgazdász végzettségű feleségével, Britta Ernsttel, aki mellesleg Brandenburg tartomány oktatási minisztere. Kapcsolatuk szorosnak és harmonikusnak tűnik, ám gyermekük nincs.

Ami Scholz emberi tulajdonságait és politikáját illeti: száraz stílusú, visszafogott ember hírében áll, aki úgy tűnik tipikusan baloldali programmal és tervekkel fog kancellári időszakához. Ennek része egy komoly  lakásépítési program (100 ezer új, szociális lakás előteremtésével), a minimál órabér felemelésének szándéka (12 euróra), olcsóbb egészségügyi ellátás, klímavédelem és a női esélyegyenlőség kiharcolása a munkában. Ugyanakkor pénzügyminiszterként az állami kiadások csökkentésének és az eladósodás elleni harcnak volt a híve. Németországban utoljára Gerhard Schröder 1988 és 2005 közti időszaka hozott szociáldemokrata kormányzást, melyhez rokoníthatónak tűnik a most megalakuló kabinet is. A jelenleg felálló új baloldali vezetés azonban az említett és felsorolt tervek mellett a szabad akarat minden területen való érvényesülését is pártolja, így az azonos neműek házasságát, a könnyebb nem-változtatást, az ingyenes abortuszt és a TB támogatott fogamzásgátlást. Scholz bár mérsékelt baloldali hírében áll (a szociáldemokrata párt jobb szárnyán elhelyezkedve) és evangélikus neveltetésben részesült (akinek ma is sokat jelent hite), támogatja ezeket a törekvéseket.

Érdekesség, hogy sajátosan gépies beszédstílusa miatt kapta meg párttársaitól a "Scholzomat" gúnynevet. Népszerűségét kiszámíthatóságának, megbízhatóságának, pragmatizmusának köszönheti és annak a ténynek, hogy a járvány kezdetén pénzügyminiszterként mindent elkövetett a német gazdaság támogatásáért. A politikai életben jártas gyakorlott, sokat tapasztalt gazdasági szakemberként veheti át Angela Merkeltől Németország kormányzását, 16 év után szociáldemokrata többségű kormánnyal. 

merkel_scholz_dec2021.jpg

A kép forrása: nationalworld.com

Scholz kancellári kinevezésével a fejlett világ harmadik nagy hatalmú embere is szociáldemokrata lett, így az amerikai Joe Biden és a francia Emmanuel Macron mellett a német Olaf Scholz is ezt a politikai oldalt képviseli (akárcsak a liberális kanadai miniszterelnök Justin Trudeau). Az Orbán által korábban megjósolt, Európa- és világszintű populista-szélsőjobbos fordulat úgy tűnik jó időre elmarad. A nemzeti-populizmust továbbra is kis kör képviseli csupán Európában: Orbán - Salvini - Morawiecki és Le Pen. Bár hozzá kell tegyük az említettek inkább egy szélsőjobbos tengelyt alkotnak az Európai Parlamentben. Leendő társuk lesz majd várhatóan a háborús bűnökkel is megvádolt szerb elnök, Aleksandar Vucic, mihelyt felvételt nyer az Európai Unióba [ha ez egyáltalán megtörténik].

scriptor_posztokba.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr3916776834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása