Scriptor

A 10 legjobb thriller

2018. június 28. - Editor_

A thriller, mint műfaj a borzongásról, félelemről, rejtélyekről és misztikumról szól, amire a kifejezés etimológiája is utal, hiszen az angol "thrill", azaz borzongás szó áll az elnevezés mögött. A legjobb thrillerek pedig meg is valósítják a borzongást. Ugyanakkor el kell ismerni: ez a kategória meglehetősen rugalmas határokkal bír, hiszen négy oldalról is átfedést ad, mégpedig a drámák, az akciófilmek, a krimik és végül a horrorok világába. A négy szomszédos műfaj "szorításában" nem mindig könnyű megragadni a thriller sajátosságait. A Scriptor most mégis erre vállalkozott,  a legjobb 10 felkutatásával:

thrillerek_hetedik.jpg

10. Legbelső félelem (1996)

Fordulatos, izgalmas és érdekes történet, ami felerészben krimi és felerészben thriller. Martin (Richard Gere) egy igazi sztárügyvéd, bármit elvállal, amivel tovább növelheti a hírnevét. A legújabb ügye pedig biztosan nagy médiavisszhangot fog kelteni. Martin elvállalja, hogy képvisel egy utcagyereket, akit azzal vádolnak, hogy meggyilkolta Chicago egyik legbefolyásosabb emberét. Martint nem a gyerek sorsa érdekli, de nem is az igazság, csakis a siker. Szeretne bosszút állni volt főnökén, ráadásul a vád képviselete is a begyében van. Janettel (Laura Linney), a felperes ügyvédjével pedig régen viszonyt folytatott. Martin az ügy hevében észre sem veszi, hogy belesétál egy csapdába, amit a számára állítottak.

9. Cape Fear - A rettegés foka (1991)

Különleges sztori 1991 -ből, Robert De Niro hihetetlen és megdöbbentő játékával, mellyel bebizonyítja: képes kőkemény, negatív karakterek megjelenítésére is. Max Cady (Robert De Niro) egy tipikus tetovált, dohányzó, a Bibliából idézgető pszichopata gyilkos. Sam Bowden (Nick Nolte) pedig egy kisvárosi védőügyvéd. Kettőjükben nem sok közös van, mégis összeköti őket egy bírósági tárgyalás, amelyre 14 évvel ezelőtt került sor. Maxet elítélték és börtönbe került, de csak azért, mert Sam visszatartott egy bizonyítékot. Max most újra szabad, és úgy döntött, hogy megpróbálja megbosszulni az elmúlt 14 évet Samen és a családján.

8. Eredet (2010)

Egy egészen elképesztő történet, mely új világot nyit a néző számára. Nem lehet egyszerű akciófilmnek tekinteni, mert óriási fantázia van benne. A történet: Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan titkokat szerezzen meg, amiket senki más nem tud. Ám a magányos és lelkiismeret-furdalással élő férfi végre olyan megbízást kap, amely segítségével helyrehozhatja eddigi hibáit, és talán saját életét is. A munka viszont épp az ellenkezője annak, amit eddig csinált – egy gondolatot kell elültetnie valakinek a  fejében. Ez lenne a tökéletes bűntény, azonban Cobb és társai sem vettek számításba minden tényezőt, ami sokba kerülhet nekik.

7. A bárányok hallgatnak (1991)

A 90 -es évek egyik legijesztőbb pszichotrhrillere. Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy ügyet, melyben Dr. Lecter módszereit utánozva "Buffalo Bill" gyilkol. A fiatal levadászott nőket megnyúzza, hogy ruhát készíthessen a bőrükből magának. A meggyilkolt nők torkában pedig  az átváltozás jelképét, a halálfejes pillangó gubóját hagyta névjegyként.
Így kerül a képbe a zseniális pszihopata pszihiáter sorozatgyilkos Dr. Lecter, aki egyedül ismerheti Buffalo Bill titkát.

6. Fekvencia (2000)

Az egyik legpörgősebb akció-thriller amit a 2000 -es években forgattak. A film egyre lendületesebb, utolsó harmadában nagyon izgalmassá válik, akciók sorozatát hozva. John Sullivan (Jim Caviezel) évekkel ezelőtt elvesztette édesapját (Dennis Quaid), aki tűzoltóként dolgozott. Egy nap azonban csodálatos dolog történik: egy rádió segítségével sikerül felvennie a kapcsolatot múltbeli édesapjával. A következményekkel mit sem törődve segít neki, hogy túlélje a halálos tüzet. Ezzel azonban megbolygatja a múltat, és édesanyját keveri olyan veszélybe, amitől minden áron meg kell óvnia.

5. Forráskód (2011)

Az utolsó pillanatáig meglepetéseket tartogató sodró tempójú, sajátos hangulatú akció-thriller. Egy féktelenül száguldó vonatszerelvényen tér magához Colter Stevens százados (Jake Gyllenhaal), de képtelen felidézni, hogyan került oda. Egy számára ismeretlen nő, Christina ül vele szemben, aki viszont pontosan tudja, kicsoda ő. A százados a tükörbe nézve egy idegen arcát látja, az igazolványai más nevére szólnak. A jelek szerint ő Sean Fentress, egy tanár. Mielőtt továbbjutna a rejtély kibogozásában, egy robbanás rázza meg a vonatot, és Colter ismét más helyszínen találja magát. Ezúttal egy elkülönítőben, ahol felettese azonnali jelentést kér tőle. Idővel kiderül, hogy Colter küldetése az, hogy azonosítsa, ki lehet a merénylő, aki pár órával korábban előidézte a vonatszerencsétlenséget, és további robbantásra készül, ami újabb tömegkatasztrófához vezetne… 

4. Játsz/ma (1997)

"Agyalós" thriller, rengeteg meglepő fordulattal és egy nagyon erős script -tel. A film főszereplője egy gazdag bankár (Michael Douglas), aki beleunt életébe. Abban a korban jár, amiben apja is, amikor öngyilkosságot követett el. Közeleg a születésnapja, ám legszívesebben magányosan töltené azt. Életében váratlan fordulat áll be, amikor megjelenik addig eltűntnek hitt öccse. A srác egy nem mindennapi ajándékkal kedveskedik bátyjának: lehetőséget kínál neki, hogy részt vegyen egy rejtélyes játékban. Az játékot szervező cégnek azonban nyoma veszik, és a férfinek rá kell döbbennie, hogy a tét immáron a saját élete.

3. Különvélemény (2002)

Elgondolkodtató, új világot tár elénk Spielberg akció-thrillere, egy talányos, fordulatos sztorival. A jövő Amerikája békésebb lesz egy különleges telepatikus lényeket alkalmazó rendőri egységnek köszönhetően. Az elkövetőket már a bűncselekmény elkövetése letartóztatják.  A rendszer tökéletesen működik egészen addig, amíg az elkövetők között egyik nap a cég parancsnokának, John Anderton (Tom Cruise) neve jelenik meg. A telepatikus lények szerint Anderton 36 órán belül gyilkosságot fog elkövetni. A rejtélyes ügyet csak nehezíti, hogy a férfi nem ismeri az áldozatát, és elképzelése sincs arról, hogy hol és miért ölné meg az idegent. Társai azonban a rendszernek megfelelően üldözni kezdik, hogy megakadályozzák a gyilkosságot.

2. Deja Vu (2006)

Tony Scott legjobb rendezése egy valóban különleges történet, óriási fordulatokkal és izgalmakkal. Nincs unalmas perce, sokan inkább szimpla akciófilmnek tartják, de ahhoz túl sok benne a rejtély, és a különlegesség. Ami a sztorit illeti: mindenki tudja, milyen az az érzés, amikor úgy érezzük, mintha egy eseményt átéltünk volna már korábban. Doug Carling ügynököt (Denzel Washington) épp egy deja vu vezeti egy furcsa bűnesethez. Egészen határozottan érzi, hogy a halott lányt már látta valahol, és a komp nem baleset folytán égett le. Egy különleges katonai eszközzel felszerelkezve elindul, hogy elfogja a tetteseket, és kiderítse, honnan is ered a megmagyarázhatatlan érzés.

1. Hetedik (1995)

Sokan inkább kriminek, mások horrornak tartják, mi meg egyértelműen thrillernek tekintjük, hiszen ha van film, ami eléri a borzongást, akkor ez biztosan. Akármi is a Hetedik műfaja, a filmtörténet egyik legjobbja, David Fincher briliáns rendezésében. A történet: David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét fő bűn szerint szedi áldozatait, és kegyetlensége nem ismer határokat. Módszerei nem csak a fiatal, lobbanékony nyomozót döbbentik meg, hanem sokat látott, higgadt társát is. A nyomasztóan izgalmas történet olyan végkifejletet tartogat, ami valóban csak egy zseniális bűnöző elvetemült tervében valósulhat meg.

***

kisbelyegkep_scriptor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr3214080581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2018.06.28. 22:39:00

A Hetedik, a Játsz/ma és az Eredet egyértelműen az első 10-be való. De a műfaji behatárolásokkal azért sok vita lehet, mert a Hetediket például inkább kriminek tartják sokan, az Inceptiont (Eeredet) pedig akciófilmként szerepel például az IMDb -n.

Editor_ 2018.06.28. 22:52:06

@Intercessor: ... igen, ahogy a poszt bevezetőjében is írtuk, rengeteg a műfaji átfedés. A lista legtöbbje eleve határeset, sok az akció-thriller, pszicho-thriller, krimi - thriller keverék ... stb.

Periodista. 2018.06.29. 11:44:39

A thriller nem egy tudományos (irodalmi, nyelvi) alapokon nyugvó műfaj, hanem egy szubjektumon alapuló "gumi-kategória", melyre ráhúzható egy egész sereg határ-műfaj. Így nézve a listán szereplő filmek mindegyikét lehet a thrillerek közé sorolni.

TomyKa987 2018.07.16. 13:51:55

Az Eredet, Forráskód és főleg a Különvélemény elsősorban inkább a Sci-Fi kategóriába tartozik, inkább a "A 10 legjobb sci-fi film" listára kívánkozik.

Szerintem.
süti beállítások módosítása