Scriptor

The Equalizer - A védelmező (2014) [14.]

2018. július 25. - Editor_

A hamarosan mozikba kerülő és rendkívül látványosnak illetve izgalmasnak ígérkező második rész előtt (The Equalizer 2.) érdemes visszatekintenünk a legelső epizódra, vagyis a kezdetekre. Az akciófilmekre "szakosodott" Antoine Fuqua (Mélyütés, Kiképzés, Csali) négy éve készítette el 2014 egyik legjobb filmes alkotását, a Védelmezőt (The Equalizer). A főszerepet Denzel Washington kapta, aki óriásit alakított ebben a sajátos hangulatú filmben.

equalizer1.jpg Az alapsztori nem túl bonyolult, minimális spoilerrel elmondva: adott egy 60 körüli, nagyon jó formában lévő (fizikailag negyvenesekkel felérő) fekete férfi - Robert McCall (Denzel Washington) - aki bár hétköznapi életet él (egyszerű bolti dolgozóként egy Home Mart raktár-áruházban), múltja egészen kivételessé teszi. Valaha ugyanis az egyik legjobb különleges ügynök és kommandós volt (az USA kormányának szolgálatában). Visszavonult, de továbbra is villámgyors maradt és vérprofi, aki másodpercek alatt tud megölni puszta kézzel akár fél tucat ellenfelet is.

Miközben éli szürke mindennapjait, egyszer csak történik vele valami, ami újra aktivizálja: megismeri, az alig 17 éves Terit (Chloé Grace Moretz), akit az orosz maffia kényszerít szabályos rabszolgaságra (és prostitúcióra). Robert nem bírja tétlenül nézni a fiatal lány szenvedéseit és aktivizálódik, vagyis régi profizmusával elkezdi sorra irtani a ruszki maffiózókat. Régi formájához hasonlóan újra másodpercek alatt öl (amit egyébként Suunto karórájával még rendszeresen mér is, kontrollálva, hogy továbbra is formában van e még).

A történet több filmből lehet ismerős: egyrészt a John Wick is hasonló sztori (ott egy visszavonult hitman kezd újra gyilkolászni, mégpedig kutyája és kocsija elvesztése miatt), és a műfaj legjobbja, az 1999 -es Brian Helgeland rendezte Mel Gibson film, a Visszavágó is hasonló történetet vezet elő. (A visszavágó egyébként a nagyon kevés 5 csillagos akciófilmek egyike. Egészen brutáljó, a legjobbak egyike, amit valaha láttam.) A sok analógia dacára a védelmező mégis tud újat mutatni, mégpedig a rendezés és Denzel Washington játéka miatt. A 2014 -ben épp 60 -at betöltő Washington olyan hihetetlen higgadtsággal, profizmussal és lazasággal alakítja karakterét, hogy a néző egészen a cselekménybe feledkezik.

Robert McCall maga a kiegyensúlyozottság: segíti munkatársait (például biztonsági őrnek készülő, de ezért fogyókúrára kényszerülő kollégáját és egy rablásban ékszerét elvesztő kolléganőjét), sokat olvas és becsületesen él. Ugyanakkor alig tud aludni és vélhetően kísérti múltja is. Élete azonban újra visszatér régi kerékvágásába, amikor a fiatal Teri védelmére kell és gyakorlatilag felszámolja a bostoni orosz maffiát.

Az akciójelenetek jól kidolgozottak, a látvány-világ tetszetős, a cselekmény lendületes. De ami igazán egyedivé teszi a filmet, az a különleges hangulatvilág és a párbeszédek stílusa. Denzel Washington ugyanis egy száraz profizmussal "dolgozó" karaktert alakít, aki bölcs az élet dolgaiban és aki mindig tökéletesen tudja felmérni ellenfeleit. Az összecsapás előtti pillanatokban lelassítva és részleteiben látja azokat, akikkel szembeszáll, tekintetével minden apró részletet befogva. Keveset beszél, de arra érdemes odafigyelni. Legfőbb ellenfele Teddy (Csókás Márton) az orosz maffia legjobbja, a KGB volt sztár-ügynöke, a bolygó egyik legjobb bérgyilkosa. Kettejük küzdelme kelet és nyugat harca. 

A védelmező egy nagyon jól sikerült akciófilm, aminek folytatása augusztus közepén egészen biztosan feldobja nyarunkat. Ajánlom akció-szeretőknek, Denzel Washington fanoknak és mindazoknak, akik értékelnek egy kliséktől, sallangoktól mentes, "okos akciófimet". Értékelésünk: 4 csillag.

csaillagok4.jpg

scriptory_felirat_rovid.jpg

2018.07.25.(21:51)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://scriptory.blog.hu/api/trackback/id/tr5414141925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De Wer 2018.07.25. 22:41:30

Valóban a legjobb akciófilmek egyike! Nagy kedvencem!

Ogre_ 2018.07.26. 11:02:04

Valahogy igy képzelem el a profi bérgyilkosokat, ahogyan Denzel Washington és orosz ellenfelei csinálják.

Editor_ 2018.07.26. 13:40:42

@Periodista: pont ez ragadott meg engem is a filmben!

Periodista. 2018.07.26. 14:08:32

Nálam az Equalizer valahogy hitelesebb film, mint a John Wick. Nincs benne annyi túlzás és Denzel Washington higgadt stílusa is hihetőbb, mint Keanu Reeves állandó erőlködése.

kommentes nikk 2018.07.26. 15:49:50

Vitatkoznék kicsit. Szerintem sajnos erősen közepes ez a film, ami kétségtelenül pozitívum, hogy az akciójelenetek üdítően jók, valódi kvalitásokkal rendelkező színészek játszanak benne, és nagyjából ennyi. A másik oldal, hogy sok benne az üresjárat, néhol kifejezetten unalmasba vált át, a sztori elképesztően halovány (még akciófilm mércével is), a végső áruházi leszámolás pedig már konkrétan paródiaszerű, éles ellentétben áll az addigi nagyjából életszerű vonalvezetéssel. Az első John Wick nálam galaxisokkal jobb, mert ott egy szűk húsz perc felvezetés után iszonyúan jól eltalált tempóban pörög végig az egész film, és az életszerűséget tekintve is koherens, tehát nem akar szikár realitásból egyszercsak lassított felvételes/gitárriffes rambózásba átváltani (éppen ezért tragikusan pocsék a Wick II).

De Wer 2018.07.26. 15:59:35

@kommentes nikk: Na ém meg azzal vitatkoznék, amit te irsz. Az Equalizer sztorija mérföldekkel jobb, mint a kutyája miatt öldökölni kezdő John Wick debilkedése. A tempója is pont jó, sehol nem unalmas, inkább igy hihető. Sokkal inkább, mint a másodpercenként 6 maffiózó lelövő Wick.

Filmflash 2018.07.26. 23:40:09

Nekem is tetszett! Jó a film visszafogottsága, hitelessége és Denzel Washington szinte már elegánsan lezser, mégis kőkemény stílusa.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.07.27. 20:42:34

lassú, de nagyon.
a vékony sztori nem igényli a 2 órás játékidőt.
Az akciók jók, de bőven elég lett volna másfél óra ebből.

Filmflash. 2018.07.27. 22:23:07

@doggfather: ... az igaz, hogy lehetett volna rövidebb is. De nekem speciel bejött ez a megfontolt, letisztult, egyszerű stílus a maga lassúságával.

Scriptor_ 2018.07.28. 13:57:54

Nekem is nagyon tetszett. Az utóbbi évek egyik legjobbja.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.08.04. 12:35:14

@Filmflash.: nagfyon lassan, és fölöslegesen építették, az első fél óra nyugodtan kimaradhatott volna.
süti beállítások módosítása